Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Η πολιτική «σχιζοφρένεια» του Μαξίμου να θεωρεί ότι ήδη κυβερνά ο Μητσοτάκης

Τελικά φαίνεται πως στην Ελλάδα έχουν ήδη γίνει εκλογές και μάλιστα τις έχει κερδίσει η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ορκιστεί πρωθυπουργός. 
Πώς αλλιώς να εξηγήσεις την προσέγγιση που έχει υιοθετήσει τις τελευταίες μέρες το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία, εγκαλεί συνεχώς την ΝΔ αναφορικά με την συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ, σαν να είναι αυτή το κυβερνών κόμμα.
Η εικόνα την οποία παρατηρούμε, από την μέρα που η συμφωνία υπεγράφη, αγγίζει τα όρια της πολιτικής «σχιζοφρένειας»...

 
Παρακολουθούμε λοιπόν τα κυβερνητικά στελέχη να θέλουν να επιρρίψουν στην ΝΔ την ευθύνη για μια συμφωνία, την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε διαπραγματεύθηκε και ασφαλώς ούτε υπέγραψε. Ασφαλώς και δεν ήταν ο κ.Μητσοτάκης στις Πρέσπες, αλλά ο κ. Τσίπρας.
«Εμείς καταγγείλαμε και καταγγέλλουμε αυτή τη συμφωνία ως επιζήμια. Ο πρωθυπουργός μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο, φέρουν την ευθύνη γι αυτήν τη συμφωνία. Ας μας πουν εκείνοι τι θα κάνουν με τα τετελεσμένα που ήδη δημιουργούνται μετά τη φιέστα των Πρεσπών» τονίζει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη.
Η ίδια πηγή ξεκαθαρίζει πως όταν το κείμενο έρθει στη βουλή από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο προς επικύρωση , η ΝΔ θα την καταψηφίσει.
Οι κυβερνητικές παραδοξότητες όμως δεν σταματούν εκεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί, όπως αποδεικνύεται από τον τρόπο που τα χειρίζεται, δημοσιεύματα του ξένου τύπου που εμμέσως προεξοφλούν τη νίκη της ΝΔ όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Μάλιστα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται πως προβλέπουν ακόμα και αυτοδυναμία της ΝΔ, αφού ζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί για το τί θα κάνει με την συμφωνία, ως άλλη κυβέρνηση.
«Το ερώτημα δεν είναι το τι θα κάνουμε εμείς στο απώτερο μέλλον, αλλά το τι τελικώς θα κάνουν οι δύο συγκυβερνήτες αν τα Σκόπια τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Ας μας πουν εκείνοι αν θα επικυρώσουν την συμφωνία, μια και Τσίπρας Καμμένος εξακολουθούν και κυβερνούν μαζί» επισημαίνεται από την ΝΔ.

Είναι σαφές πως το διάστημα που ακολούθησε μετά την υπογραφή των Πρεσπών, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να βάλει την αντιπολίτευση σε θέση «κυβέρνησης», καλώντας την να σηκώσει στους ώμους της το βάρος, το οποίο δεν την ανήκει.
Μην ξεχνάμε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας γνωστοποιήθηκε τόσο στην αξιωματική όσο και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ελάχιστα 24ωρα πριν από την τελετή στις Πρέσπες.
Ορισμένοι μάλιστα πάνε την συζήτηση ακόμα πιο πέρα, θέλοντας να δώσουν την εντύπωση πως θέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση, προ των ευθυνών της.
«Η ΝΔ, αν είναι κυβέρνηση, θα την επικυρώσει;» είναι ένα ερώτημα που ακούγεται ολοένα και πιο έντονα, επιζητώντας εδώ και τώρα απαντήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει πως η συμφωνία των Πρεσπών έδωσε λευκή επιταγή στα Σκόπια προκειμένου να έχουν πλέον εκείνα την ευθύνη τήρησης των δεσμεύσεων που απορρέουν της συμφωνίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στην Πειραιώς, η Ελλάδα είναι αναγκασμένη από τη συμφωνία να παρακολουθεί άπραγη αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες είναι υποχρεωτικό να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2018. Εάν λοιπόν τα Σκόπια εγκρίνουν μέχρι το Δεκέμβριο με δημοψήφισμα τη συμφωνία και εάν μέχρι τότε προχωρήσουν και σε συνταγματική αλλαγή, η Κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου έχει δεσμευθεί να την επικυρώσει στην ελληνική βουλή. «Ας μας πουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος τι σκέφτονται να πράξουν τους αμέσως επόμενους μήνες. Η δική μας θέση ήταν και παραμένει η ίδια. Όταν φέρει η κυβέρνηση τη συμφωνία στο κοινοβούλιο θα την καταψηφίσουμε» τονίζει αρμόδια πηγή.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: