Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Συμφωνία στο Eurogroup με δεσμά ετών για την Ελλάδα

Πολύ κατώτερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους είναι η τελική συμφωνία που έκλεισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος. 
H συμφωνία προβλέπει 10ετή επιμήκυνση μόνο για το δάνειο του EFSF ύψους 130 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε στο πλαίσιο του δευτέρου Μνημονίου ενώ...
η εκταμίευση της τελευταίας δόσης για το τρίτο Μνημόνιο καθορίσθηκε στα 15 δισ. ευρώ παρότι μια από τις βασικές εισηγήσεις μιλούσε για υπερδόση έως και 30 δισ. ευρώ.
Υπό το πρίσμα αυτό το συνολικό μαξιλάρι δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ ενώ οι φιλόδοξες διακηρύξεις για «καθαρή» έξοδο αποδείχθηκε στην πράξη ότι μεταφράστηκαν σε ένα αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αξιωματούχο της ευρωζώνης υπάρχει καταρχήν συμφωνία για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ και για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια. H απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup.
Από τη δόση των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ τα 3,3 δισ. προορίζονται για επαναγορά δανείων του ΔΝΤ, ύψους 11 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στην παρούσα φάση ανακτάται ένα πολύ μικρό μέρος των δανείων του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα το Ταμείο να παραμένει βασικός δανειστής της Ελλάδα και να έχει πολύ σημαντικό λόγο στη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.
Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις της συμφωνίας τo 2023 θα επανεξεταστεί αν το χρέος χρειάζεται και άλλα μέτρα ελάφρυνσης. 
Νωρίτερα, κατά τις 7 το απόγευμα, η συζήτηση για την Ελλάδα διακόπηκε καθώς προέκυψαν δυσκολίες στο θέμα για το χρόνο επιμήκυνσης των δανείων του EFSF και το ύψος της επιπλέον δόσης πέρα από τα 11,7 δισ. για το «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer). Ειδικότερα, σύμφωνα με προσχέδιο που τέθηκε στο τραπέζι της συνεδρίασης, η επιμήκυνση των δανείων που προτεινόταν ήταν για 10 έως 15 χρόνια, αλλά βρήκε αντίσταση από τη Γερμανία.
Πληροφορίες που μετέδωσε λίγο μετά τις 11 ο ανταποκριτής του AFP, Alex Pigman, ανέφεραν ότι οι ΥΠΟΙΚ έχουν χωριστεί σε ομάδες. Όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα, η Γερμανία ζητούσε η επιμήκυνση να είναι στα 5 έτη, ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά της Ελλάδας ήθελε να είναι στα 10 έτη, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έθετε τον πήχη στα 15 χρόνια.
Σχετικά με το θέμα, πραγματοποιήθηκε μάλιστα συνάντηση στο περιθώριο του Eurogroup μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και Μπρούνο Λεμέρ αντίστοιχα. 
Σημειώνεται ότι το ζήτημα της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF αλλά ο μέσος χρόνος των επιμηκύνσεων έχει σημασία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θα επηρεάσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της χώρας που θα εκπονήσει το Ταμείο.   
(φωτογραφία αρχείου AP)

Δεν υπάρχουν σχόλια: