Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Νέο «χαστούκι» του ΔΝΤ στην κυβέρνηση: Bλέπει «τρύπα» 1,1 δισ. ευρώ και ρεκόρ χρέους για το 2018 [πίνακες]

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το 2018, το ΔΝΤ, στην έκθεσή του Fiscal Monitor που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσιάζει στη Βοστόνη στους ξένους επενδυτικούς οίκους ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο της για πλεόνασμα 3,5%
Η διαφορά (0,6% του ΑΕΠ) ανάμεσα στις δεσμεύσεις και στις προβλέψεις για την χώρα μας, αντιστοιχούν σε «τρύπα» 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ...
Αν πρέπει να καλυφθεί και πώς (με μέτρα λιτότητας ή ελάφρυνση χρέους από τους δανειστές) ενδεχομένως να απαντηθεί αργότερα μέσα στην ημέρα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλαδή τους υπευθύνους του Ταμείου που θα δώσουν συνέντευξη για την παρουσίαση των προβλέψεών τους, ή τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη που βρίσκονται από σήμερα στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΔΝΤ.
image
Πάντως, η εκτίμηση για πλεόνασμα 2,9% είναι καλύτερη από το 2,2% που εκτιμούσε στην αντίστοιχη έκθεση τον Οκτώβριο του 2017 το Ταμείο.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει την περίοδο 2019-2022 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 3,5% του ΑΕΠ, ​​το 2023 μειώνεται απότομα ξανά στο 1,5% του ΑΕΠ -ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το υπολογίζουν σε 3% για να αποφύγουν να προσφέρουν ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.
image__5_

Δεν υπάρχουν σχόλια: