Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Αυτό δεν είναι παζάρι. Είναι ληστεία!

Σχετική εικόνα
Δεν ξέρω τι άλλο θέλουν οι Γερμανοί. 
Αν θέλουν το Σκοπιανό, αν θέλουν να πάρουν καμιά δουλειά στην Ελλάδα ή να καθιερωθεί η Γερμανική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα. 
Θυμάμαι, πάντως, μία τροϊκανή που είχε χαλάσει τον κόσμο για 60 δημοσίους υπαλλήλους! Τώρα συνυπογράφουν τις χιλιάδες προσλήψεις Τσίπρα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αν η χώρα θέλει να ξεφύγει…


Οι Γερμανοί πήραν εκείνα που ήθελαν και κυρίως τα 99 χρόνια του Υπερταμείου. 
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ελέγχουν αυτή την χώρα για τις επόμενες δεκαετίες. Κι όλα αυτά με την υπογραφή του λαϊκιστή Τσίπρα. 
Είχαν κάνει πατίνι την ζωή των υπουργών του Σαμαρά, επειδή ο «προδότης» δεν τους έκανε τα χατίρια. Όποιος λοιπόν υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί δεν παίζουν μικροπολιτικά παιγνίδια, ας το ξανασκεφτούν δύο φορές. Παίζουν και μάλιστα σκληρά. 
Αποδεικνύεται ότι η εμμονή τους στις μεταρρυθμίσεις ήταν ευκαιριακή και στόχο είχε να υποκύψει η ελληνική κυβέρνηση στα αιτήματά τους. 
Δεν το έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά και έπεσε. Το έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα και βόλεψε όλο τον κομματικό της μηχανισμό στο δημόσιο.
Μην πάμε από το ένα άκρο στο άλλο! Η ευκαιριακή σύμπραξη Γερμανών και Τσίπρα δεν δικαιολογεί την απομάκρυνσή μας από την οδό των μεταρρυθμίσεων, επειδή δεν υπάρχει κι άλλος δρόμος.
Μόνο που μιλάμε για μεταρρυθμίσεις και όχι για σαχλαμάρες που τις βαπτίζουμε μεταρρυθμίσεις.
Προσπαθώ, για παράδειγμα, να καταλάβω πως θα μπορέσει αυτή η χώρα να προχωρήσει με τους μισούς Έλληνες να μην μπορούν καν να περάσουν έξω από μία τράπεζα. 
Μιλάμε για δύο κοινωνίες. Για δυο ταχύτητες. 
Για εκείνη που έχει αδέσμευτους τραπεζικούς λογαριασμούς και με εκείνη που συναλλάσσεται μόνο με μετρητά και μακριά από το μάτι και το χέρι του κράτους.
Χρειάζεται μία γενναία λύση. 
Ακόμη κι αν αυτή σημαίνει διαγραφή χρεών. Οι δύο ταχύτητες είναι απαγορευτικές για την συνοχή αυτής της κοινωνίας. Ή όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα εξαφανιστούμε. 
Θέλουμε, λοιπόν, να μιλάμε για μεταρρυθμίσεις; Ας μιλήσουμε. Αλλά στα σοβαρά! Όχι στα πλαίσια κάποιοι παζαριού που στο τέλος – τέλος δεν μας αφορά.
Θέλει να πάρει η Γερμανία το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και δίδει έξι μήνες παράταση στο θέμα της μείωσης των συντάξεων; Κάποιοι λένε ότι δεν κάνουν τέτοια πράγματα οι Ευρωπαίοι. Θα διαφωνήσω. Το θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο άλλα πράγματα μας λέει! Ας πούμε ότι το θέμα του εξαμήνου είναι γεγονός! Δεν φταίει ο Γερμανός αν είμαστε τόσο … φθηνοί!
Δική μας η μεγαλύτερη ευθύνη! Ήταν μεγάλη ανοησία το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις περίμεναν από τους ξένους να πάρουν πάνω τους όλες τις καυτές πατάτες! Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασχολιόμαστε περισσότερο με τις λεπτομέρειες απ’ ότι τους άξιζαν. Κι αυτό διότι η τακτική αυτή εξυπηρετούσε τους πάντες. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα που δεν ήθελε να χρεωθεί κοσμοϊστορικές αλλαγές και τους Ευρωπαίους που μέσα απ’ αυτό το παζάρι πήραν τζάμπα ό,τι επιθυμούσαν. Οι Ευρωπαίοι έκαναν την δουλειά τους, μην τους κατηγορούμε γι αυτό. Εξασφάλισαν τα χρήματα των δικών τους φορολογουμένων. Εμείς τι κάναμε είναι το ερώτημα.
Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να βγει από αυτή την λογική. 
Δεν έχει νόημα να διαπραγματευόμαστε ένα επίδομα με το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς. Αυτό δε είναι παζάρι, είναι ληστεία. 
Αν θέλουμε να επιβιώσουμε θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και ουσιαστικά. Δεν πρόκειται να κοροϊδέψουμε κάποιον, επειδή δεν υπάρχουν κορόιδα εκεί έξω.
Χρειάζεται να χαράξουμε μία εθνική στρατηγική και πολλές φορές να βγούμε κι έξω από το κουτί. Κυρίως όμως να μην πουλάμε οικόπεδα με αντάλλαγμα καθρεφτάκια. Αλλιώς θα συνεχίσουμε τις άσκοπες θυσίες, όπως κάνουμε οκτώ χρόνια τώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: