Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Οι δανειστές «μυρίστηκαν» εκλογές και συζητούν «παράταση» του Μνημονίου


Οι επικεφαλής των "θεσμών" επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου. 
Όσοι κυκλοφορούν, αυτές τις μέρες, στους πολύβουους δρόμους της Ουάσιγκτον και τους δαιδαλώδεις διαδρόμους του μεγάλου κτιρίου στη Λεωφόρο Πενσιλβανίας του DC, έχουν διαπιστώσει ότι ο παλιός γνώριμος των Ελλήνων, ο κ. Πόουλ Τόμσεν είναι πάλι κυρίαρχος του παιχνιδιού...

Το ΔΝΤ επιστρέφει ως πανίσχυρος τοποτηρητής της ελληνικής οικονομίας με την προτροπή των Ευρωπαίων "τουλάχιστον μέχρι να λειτουργήσει το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο".
Από την πρώτη στιγμή της επιστροφής του στην Αθήνα, ο νέος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους "θεσμούς", ο Πίτερ Ντόλμαν, θα θέσει θέμα πρόωρης εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου ορίου μαζί με τη μείωση των συντάξεων από την πρώτη μέρα του 2019. Προφανώς θα γίνει διαπραγμάτευση. Προφανώς θα υπάρξουν οπισθοχωρήσεις. Τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους "θεσμούς".
Για την κυβέρνηση, όμως, η πιο οδυνηρή υποχώρηση θα είναι η αναστολή εφαρμογής των περιβόητων "κοινωνικών αντίμετρων", αυτά που θα "αντιστάθμιζαν" το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νέων περικοπών. Τα άρθρα 2,3,4,5 και 6 του ν. 4472/2017 που περιέγραφαν μια σειρά από "κοινωνικές πρωτοβουλίες" ανακούφισης των "ευπαθών ομάδων" θα αναβληθούν επ' αόριστον.
Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί οι "θεσμοί" ξαναέβαλαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το θέμα μιας ενδεχόμενης "τεχνικής παράτασης" του υφισταμένου Μνημονίου. Η τακτική αυτή θυμίζει την αντίστοιχη στάση της Τρόικας απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά. Δίμηνη παράταση είχαν δώσει οι δανειστές και στο Μνημόνιο ΙΙ. Τότε, οι εκλογές ήταν η αιτία.
Η Τρόικα εκείνης της εποχής, αποφάσισε να περιμένει τη νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, για να συνεχίσει την περιβόητη τότε 5η αξιολόγηση. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό στήνεται και τώρα στην Ελλάδα. Οι "θεσμοί" βλέπουν ως πιθανό σενάριο διαφυγής, για την κυβέρνηση Τσίπρα, τις ξαφνικές πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα χρειαστεί να υπογράψει τη "νέα διευθέτηση" που αποκάλυψε χθες από την Ουάσιγκτον ο επίτροπος Μοσκοβισί, ότι είναι απαραίτητη για τη "συνέχιση της εφαρμογής, τα επόμενα χρόνια, των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί, καθώς και τη συνέχιση της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής"...
Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χρόνος για την υλοποίηση όλων των 88 προαπαιτουμένων μέχρι τον Ιούνιο είναι σωστή αλλά δεν είναι επαρκής.
Πραγματικά η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μόνον 22 από τα 88 προαπαιτούμενα. Όμως είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα συνεδριάσουν 18 εθνικά κοινοβούλια για να ψηφίσουν μια δίμηνη παράταση επειδή η κυρία Παπανάτσιου δεν μπορεί να υπολογίσει την αντικειμενική αξία ενός μικρού διαμερίσματος στο Περιστέρι... Θα χρειαστούν ισχυρότερα και πιο πολιτικά επιχειρήματα για να ψηφίσουν οι βουλευτές των κρατών μελών της Ευρωζώνης την ενδεχόμενη παράταση...
Φωτογραφία: APImages

Tου Χρήστου Ν. Κώνστα

Δεν υπάρχουν σχόλια: