Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Παρών ναι, συνένοχος όχι το μήνυμα Μητσοτάκη σε Τσίπρα

Φωτογραφία: intimenews.gr
Τα έχει πει όλα από την περασμένη Τετάρτη. 
Ο λόγος για τον  Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στην ομιλία του στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ, ουσιαστικά έθεσε και το πλαίσιο της  παρουσίας του στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το Σκοπιανό.
Όποιος λοιπόν ανατρέξει στην τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ενώπιον του κεντρικού οργάνου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποκτήσει...
μία καλή εικόνα για το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός του πρωθυπουργικού γραφείου το πρωί του Σαββάτου.
«Έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία. Και προπαντός αφού η άλλη πλευρά έχει προηγουμένως έμπρακτα αποδείξει ότι ζητά λύση πραγματική όχι πλασματική, που όντως θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών. Εκτός αν υπάρχουν κάποιοι που για την καρέκλα και μόνο είναι τόσο πρόθυμοι να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Σε τελική ανάλυση, σε κάθε Δημοκρατία, είναι ο λαός αυτός που καθορίζει την ιστορία του», είπε την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας ανοιχτά το «όχι» της ΝΔ στη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση, θέση που αποτελεί τον κεντρικό «γαλάζιο» άξονα.
«Για μας το ζήτημα κλείνει εδώ. Δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να συμμετάσχουμε στα επικίνδυνα παιχνίδια που πάει να στήσει η Κυβέρνηση ούτε να εμπλακούμε στις μεθοδεύσεις της. Είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να τη χειριστούν αυτοί που την άνοιξαν», ήταν η χαρακτηριστική φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επέμεινε ιδιαίτερα στη διαφορετική τακτική την οποία θα είχε ακολουθήσει εάν ήταν εκείνος πρωθυπουργός : 
– Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών, δημιουργία εθνικού μετώπου.
– Ανάδειξη ως κεντρικού ζητήματος, τον αλυτρωτισμό.
– Κομβικό σημείο, η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων.
Ο οδικός αυτός χάρτης του προέδρου της ΝΔ έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τα όσα έκανε η κυβέρνηση στο ζήτημα της γειτονικής χώρας, στοιχείο που δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλη συζήτηση εντός του Μεγάρου Μαξίμου.
Στην ΝΔ παρότι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει ενημερώσει ούτε την αντιπολίτευση, ούτε την Εθνική Αντιπροσωπεία, ούτε τον ελληνικό λαό δεν σκέφτηκαν να  πουν όχι στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό.  
Αν και είχε ήδη προγραμματίσει ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο κ. Μητσοτάκης είπε «ναι» στην πρόσκληση, θέλοντας να δείξει ότι σέβεται το θεσμικό του ρόλο ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά μέχρι εκεί όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του. Ο ίδιος πάντως, όπως φάνηκε την Τετάρτη, είναι βέβαιος για το ότι ο πρωθυπουργός μέσα από το Σκοπιανό θέλησε κυρίως να διεμβολίσει την ΝΔ και λιγότερο να προχωρήσει στην επίλυση του εθνικού μας θέματος.
«Δεν προσπάθησε να δημιουργήσει στοιχειώδες κλίμα συναίνεσης. Δεν επιχείρησε ποτέ να οικοδομήσει ένα εθνικό μέτωπο για να ενισχύσει τη θέση της χώρας. Δεν ένωσε τον λαό. Γιατί δεν ενδιαφέρεται για τις ευαισθησίες του και τις ανησυχίες του. Διαπραγματεύεται κρυφά. Και, αντί να ενημερώσει έγκαιρα την αντιπολίτευση, προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί πρώτα να την παγιδεύσει και μετά να τη συκοφαντήσει», είπε για τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σε κάθε περίπτωση για την ΝΔ είναι φανερό ότι το ζήτημα των Σκοπίων έκλεισε πριν καν ανοίξει, αφήνοντας τον πρωθυπουργό ενώπιον των ευθυνών του.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: