Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Οι Παρεμβάσεις του Καραμανλή που άλλαξαν τις ισορροπίες στο Σκοπιανό

Όλο αυτό το διάστημα είναι ξεκάθαρη η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να αναδεικνύει ως εθνική γραμμή τη στάση του Κώστα Καραμανλή, στο Βουκουρέστι το 2008, με απώτερο στόχο όχι να λύσει το θέμα της ονοματοδοσίας της γειτονικής χώρας αλλά να δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό όμως που δεν υπολόγιζαν ήταν μία «απάντηση» από πλευράς Κώστα Καραμανλή πράγμα που έγινε και μάλιστα με δύο παρεμβάσεις του, κομβικής σημασίας, με τις οποίες κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και να φέρει πανικό στο κυβερνητικό «στρατόπεδο»...

Όπως τονίζουν συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, ο ίδιος εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή αποφασισμένος να μην επιτρέψει παρερμηνεία της στάσης του ή εκμετάλλευση του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
«Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος και αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό», ήταν η πρώτη διαρροή απλό πλευράς Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News. Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να ξεκαθαρίσει ότι εφόσον δεν υπάρξει η παραδοχή ότι «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος» ο αλυτρωτισμός της γειτονικής χώρας δεν μπορεί να εκλείψει, ανεξαρτήτως τυχόν θετικής για την Ελλάδα εξέλιξης στο θέμα του ονόματος.
Δεν άργησε λοιπόν να «έρθει» η δεύτερη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, όπως δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος «κλείνει» οριστικά το θέμα περί δέσμευσης του να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία. «Δεν υπάρχει συμφωνία στο Βουκουρέστι, διότι η διαπραγμάτευση τότε κατέρρευσε με ευθύνη των Σκοπίων», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μια παρανόηση με το Βουκουρέστι. Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Έκανα ένα βήμα πίσω και άφησα ανοιχτό να συζητήσω μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, εφόσον όμως θα λύναμε τα μεγάλα προβλήματα, που ήταν το Σύνταγμα των Σκοπιανών, που συνδέεται με την ταυτότητά τους και τον αλυτρωτισμό που έπρεπε να αποκηρύξουν. Άρα στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία στο Βουκουρέστι, όταν δεν έχεις καταλήξει σε συμφωνία, δεν υπάρχει συμφωνία», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.Ο πρώην πρωθυπουργός έχοντας αντιληφθεί πλήρως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, χρησιμοποιώντας το όνομα του, να δημιουργήσει τριγμούς στη Νέα Δημοκρατία και μη δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση του Σκοπιανού, συνέχισε να αποστέλλει ηχηρά μηνύματα και μάλιστα χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας των λεγομένων του.
Το αυστηρό μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού δημιούργησε έντονη αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς βλέπουν να «καταρρέει» το αφήγημα τους και φαίνεται να συσπείρωσε περαιτέρω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: