Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Προβλέψτε τις πολιτικές εξελίξεις και...


Αποτέλεσμα εικόνας για Προβλέψτε τις πολιτικές εξελίξεις και...
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κρύβει πολλές ευκαιρίες και ότι οι πιθανότητες είναι αυτή την φορά με το μέρος των επενδυτών. Είχα υποστηρίξει την ίδια θέση από πέρυσι τον Δεκέμβριο. Δεν θέλει φαντασία. Η αγορά είναι στο ναδίρ, εκπληρώνοντας τον ρόλο της. Να μην ξεχνάμε ότι οι αγορές ανεβαίνουν με τους αγοραστές.
Άρα;
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Περιμένουμε τους αγοραστές που θα δουν κι αυτοί το φως το αληθινό, δηλαδή τις ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. 
Η αλήθεια είναι ότι αν είχατε επενδύσει τα χρήματά σας στο εξωτερικό από την αρχή της ελληνικής κρίσης, οι αξίες στην Ελλάδα θα σας φαινόντουσαν σήμερα αστείες. Όχι μόνο γιατί οι τιμές στην Ελλάδα υποχώρησαν, αλλά κι επειδή στο εξωτερικό οι αντίστοιχες τιμές σημείωσαν άνοδο. Κάντε μια σύγκριση των χρηματιστηριακών δεικτών από το 2010 μέχρι σήμερα. Ομοίως και των τιμών των ακινήτων. Ειδικά στα ακίνητα οι τιμές στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Με όποια χώρα της περιοχής κι αν γίνει η σύγκριση.
Ναι, θα πει κάποιος. Αλλά αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Η Ελλάδα κόντεψε να χρεοκοπήσει. Και σήμερα ακόμη δεν μπορεί να πει κανείς ότι διέφυγε εντελώς τον κίνδυνο. Αυτό είναι γεγονός και εξαιτίας αυτού οι τιμές υποχώρησαν. Το βασικό ερώτημα που έχει να απαντήσει κάποιος είναι αν η Ελλάδα θα καταστραφεί ή αν θα καταφέρει τουλάχιστον να κρατηθεί στα πόδια της. Εφόσον δεχτούμε ότι το πρώτο σενάριο έχει απομακρυνθεί, τότε σε κάθε άλλο σενάριο οι προοπτικές για τις αξίες είναι καλές. Πόσο; Αυτό είναι άγνωστο. Την απορία αυτή μπορεί να σας την λύσει ο οικονομικό σας σύμβουλος. Εμείς θα μείνουμε στην γενική ιδέα κι αυτή είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον η Κόλαση για τους επενδυτές.
Δείτε το πολιτικό περιβάλλον. Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να είναι ένας ιδεοληπτικός Αριστερός, αλλά πλέον είναι ένας καλός ιδεοληπτικός Αριστερός. Ο κ. Σόιμπλε θα μπορούσε να δώσει ένα καλό πιστοποιητικό για την περίπτωση. Οι δικοί του άνθρωποι στις επιτροπές της Ευρώπης το κάνουν. Πόσο θα μείνει στην εξουσία; Μπορεί μερικούς μήνες, μπορεί και λίγο περισσότερο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Κυριάκος να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Βρείτε εσείς που είναι ο «κίνδυνος» για τους επενδυτές. Με τον Αλέξη μια χαρά και με τον Κυριάκο ακόμη καλύτερα!
Κι αν οι χρηματιστηριακές αγορές σημειώσουν πτώση στον υπόλοιπο κόσμο; Τόσο καιρό μόνο ανεβαίνουν. Ναι, αλλά στην Ελλάδα τόσο καιρό μόνο πέφτουν. Θα ήταν παράλογο να ακολουθήσουν την πτώση, όταν δεν ακολούθησαν την άνοδο. Κι αν το κλίμα επιδεινωθεί για κάποιον λόγο στην Ελλάδα; Αυτό μπορεί να συμβεί. Κι αφορά κυρίως τις τράπεζες και τα stress test. Αν τα σενάρια είναι αυτά που περιμέναμε να είναι, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν οι Ευρωπαίοι αλλάξουν γνώμη λόγω του ΔΝΤ, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ένα σοβαρό εμπόδιο.
Ένα επιπλέον πρόβλημα για τους επενδυτές αφορά την επιλογή των μετοχών τους, υπό την έννοια ότι το ταμπλό του χρηματιστηρίου είναι γεμάτο υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Και σε αυτό θα συμφωνήσουμε, όπως και στο ότι οι τιμές σε αρκετές εταιρείες είναι ικανοποιητικές κι ότι η εικόνα των χρηματιστηριακών δεικτών είναι αυτή που είναι λόγω των τραπεζών. Συμφωνούμε. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε και σε κάτι ακόμη: Αυτή είναι η σημερινή εικόνα. Η αυριανή θα εξαρτηθεί από τις προσδοκίες που θα δημιουργηθούν για την Οικονομία και σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις. Προβλέψτε, λοιπόν, τις πολιτικές εξελίξεις και ανακαλύψτε την δική σας στρατηγική στην αγορά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: