Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Μετάνοιες υποκρισίας;

Σχετική εικόνα

To 2017 ήταν χωρίς αμφιβολία το έτος της μετάνοιας. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, ιδίως καλλιτέχνες, ανακάλυψαν ότι εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και δήλωσαν μετανοημένοι που τον υποστήριξαν.

Οι περισσότεροι είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους δημόσια, πολλοί παίρνοντας πρόθυμα μέρος στις εκδηλώσεις των αγανακτισμένων ή στον προπηλακισμό των «γερμανοτσολιάδων». Η μετάνοιά τους με αφήνει παγερά αδιάφορο.
Ας μην παρεξηγηθώ. Θεωρώ ιερό δικαίωμα του καθένα να αλλάζει γνώμη και σέβομαι...
στον υπέρτατο βαθμό όσους αναγνωρίζουν τα λάθη τους. Με εκφράζει άλλωστε απολύτως η ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου αν δεν με απατά η μνήμη, ότι όλοι έχουν θέση στην εκκλησία, για το ιερό είχε διαφορετική άποψη.
Πλην όμως αυτές οι μετάνοιες, οι περισσότερες τουλάχιστον, μου φαίνονται εξόχως υποκριτικές. 

Για ποιο πράγμα ακριβώς μετανοούν; 
Που πίστεψαν τον Τσίπρα ή που πίστεψαν αυτά τα οποία έλεγε ο Τσίπρας; 
Όπως καταλαβαίνετε είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Γιατί φυσικά ο Βαρουφάκης, ο Λαφαζάνης όπως και η Κωνσταντοπούλου μετανοούν επίσης που εμπιστεύτηκαν τον Τσίπρα. Δεν μετανοούν καθόλου όμως που πίστεψαν όσα έλεγε. Το αντίθετο, θα ήθελαν να τα έχει εφαρμόσει αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Στο ίδιο μοτίβο είναι και οι περισσότεροι μετανοούντες. Το πρόβλημα τους είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε όσα έλεγε. Κι έχει ενδιαφέρον ότι οι πιο πολλοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την ίδια γλώσσα, τα ίδια κλισέ, τις ίδιες κατηγορίες που χρησιμοποιούσαν και πριν. Οι ξένοι, ο γερμανικός δάκτυλος, η ωραία Ελλάδα που εποφθαλμιά η Ευρώπη των καπιταλιστών να την αγοράσει σε τιμή ευκαιρίας.Η Μποφίλιου δεν ήταν η εξαίρεση, ήταν ο κανόνας. 

Με δυο λόγια δεν ζητάνε συγγνώμη επειδή οι ίδιοι έκαναν λάθος που έλεγαν όσα έλεγαν, αλλά επειδή ο Τσίπρας δεν τήρησε την συμφωνία.Ορισμένοι εξ αυτών μάλιστα φτάνουν να παριστάνουν το θύμα για τις επικρίσεις που έχουν δεχθεί, την ώρα που οι ίδιοι υπερηφανεύονται ότι συνεχίζουν να κρατάνε ψηλά την σημαία χωρίς μάλιστα να επιδιώκουν ανταλλάγματα. Αυτό φυσικά δεν λέγεται αυτοκριτική.

Θα πούνε ορισμένοι ότι αν δεν τους ρωτούσαμε, δεν θα μαθαίναμε ποτέ τι πιστεύουν. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Είμαστε σε μια κοινωνία όπου οι αποκαλούμενοι «επώνυμοι» επηρεάζουν με τα λόγια και με την συμπεριφορά τους. Είναι επιλογή τους να παρεμβαίνουν στα κοινά κι έχουν κι αυτοί ευθύνη για το κλίμα που έχει επικρατήσει. Το κλίμα του διχασμού της μισαλλοδοξίας, της απουσίας αυτοκριτικής, της διαιώνισης τελικά των συμπεριφορών που οδήγησαν στην κρίση. Όσο δεν το καταλαβαίνουν , όσο απλώς επιδιώκουν να γίνονται αρεστοί ακολουθώντας το ρεύμα των ημερών, τόσο οι μετάνοιες τους θα μας αφήνουν αδιάφορους. Αν τις εννοούν πάλι ένα ειλικρινές συγγνώμη προς αυτούς που έβριζαν θα έλυνε πολλές παρεξηγήσεις. Αυτοί τουλάχιστον δεν τους είχαν πει ψέματα.


Παντελής Καψής
Πηγή: http://www.skai.gr/news/opinions/article/363236/metanoies-ypokrisias/#ixzz52fWcCtls 
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: