Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Τρέμουν τη λαϊκή οργή στους αυριανούς πλειστηριασμούς: Προς αναστολή υπό τον φόβο επεισοδίων

Προς αναστολή των πλειστηριασμών για αύριο Τετάρτη προσανατολίζονται οι συμβολαιογράφοι και ο Σύνδεσμος τους, προβάλλοντας ως βασική αιτία την… επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αλλά βέβαια και τη μη ψήφιση των μέτρων προστασίας τους κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία.
Ουσιαστικά, διάχυτη είναι η ανησυχία τόσο στις τάξεις των συμβολαιογράφων όσο και της Κυβέρνησης ότι είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν τα δραματικά επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, γεγονότα που εξαιτίας... της έλλειψης μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων ίσως αυτή τη φορά να αποκτήσουν πιο επικίνδυνες διαστάσεις.
Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι.
Να σημειώσουμε ότι στα Ειρηνοδικεία αύριο έχουν προγραμματιστεί 124 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων πολλοί αφορούν μικροοφειλέτες ακόμα και για ποσά κάτω των 50.000 ευρώ.
Επαγγελματικοί χώροι, βιοτεχνίες, οικόπεδα, μονοκατοικίες αλλά και διαμερίσματα, βγαίνουν στο «σφυρί». Πρόκειται μόνο για μεγάλα ακίνητα και πολυτελή διαμερίσματα; Αρκεί μια ανάγνωση των προγραμμάτων πλειστηριασμών, για να εντοπίσει κανείς και μικρά ακίνητα για μικροοφειλές.
Για παράδειγμα, μια από αυτές τις περιπτώσεις αφορά σε διαμέρισμα 1ου ορόφου, εμβαδού 55,75 τ.μ., σε πολυκατοικία στο κέντρο της Βέροιας, στο Ειρηνοδικείο της οποίας θα γίνει αύριο ο σχετικός πλειστηριασμός.
Η απαίτηση της τράπεζας ανέρχεται στις 80.000 ευρώ, αλλά η τιμή πρώτης προσφοράς για το διαμέρισμα είναι μόλις 23.342 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 69.481 ευρώ θα αναζητηθούν από άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Παράλληλα, πλέον οι πλειστηριασμοί «απλώνονται» στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας. Από την Αθήνα και τον Πειραιά ως τη Θεσσαλονίκη, από τη Βέροια ως την Καλαμάτα, από τη Λάρισα ως τη Ρόδο, από τη Λευκάδα ως το Ρέθυμνο.
Τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας και η πολεμική ατμόσφαιρα που επικρατεί, δημιουργούν τις συνθήκες της τέλειας καταιγίδας, με τους πλειστηριασμούς αυτούς καθ’ αυτούς να περνάνε σε δεύτερη μοίρα, παρ’ ότι αφορούν σε κάθε λογής ακίνητα.
Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι η κατάθεση της διάταξης, η οποία ήταν το κίνητρο για την αναστολή των κινητοποιήσεων των συμβολαιογράφων: Η πρόβλεψη αυτοφώρου για όσους παρεμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών.
Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψιν τις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στα Ειρηνοδικεία, γεννάται το ερώτημα πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί μια τέτοια διάταξη, χωρίς να γίνει σύρραξη.
Επί της ουσίας, ο κατάλογος των πλειστηριασμών που έχουν αναγγελθεί και βρίσκονται αναρτημένοι στην ειδική ιστοσελίδα (https://deltio.tnomik.gr/auctions) είναι μακρύς. Στο τέλος αυτού του καταλόγου, η 124η περίπτωση, αφορά στο «Αίολος Κεντέρης Ι» της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου.
Το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση δεν είναι μικρό (4.00.000 ευρώ) και βγαίνουν στο «σφυρί» τα πάντα, ακόμα και οι άγκυρες. Τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκαν τα 4.500.000 ευρώ.
Σημειωτέον ότι όλες οι παραπάνω περιπτώσεις αφορούν σε χρέη προς ιδιώτες ήτοι κυρίως προς τράπεζες. Προς το τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί και πλειστηριασμοί για χρέη προς την εφορία.
Πρόκειται για «πακέτο» αποθηκών, πρατηρίου καυσίμων, εστιατορίου και κατοικίας στη Σαντορίνη, που ανήκουν στον ίδιο οφειλέτη, ενώ η χρονιά κλείνει με έναν ακόμα πλειστηριασμό οικοπέδου, με κατοικία και υπόγειο στην Κοζάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: