Με μία συμφωνία - «φάντασμα» η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από το πολιτικό αδιέξοδο που οδηγούν οι πλειστηριασμοί.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει για μία ακόμα φορά μία λύση που δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά μόνο επικοινωνιακά οφέλη.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει για μία ακόμα φορά μία λύση που δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά μόνο επικοινωνιακά οφέλη.
Την ίδια ώρα, τα στελέχη της κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση.
Δεν εξηγείται αλλιώς...
η χθεσινή τοποθέτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα τους πλειστηριασμούς καθώς τότε ήταν πιο εύκολοι. Ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση που η σημερινή δεν μπορεί να κάνει πλειστηριασμούς έτσι όπως θα ήθελε!!!
Δεν ξέρουν αν πρέπει να αντιπολιτευτούν ή να κυβερνήσουν.
Άλλοι θέλουν να συμπορευθούν με τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών και άλλοι υποστηρίζουν ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν για κοινωνικούς λόγους. Υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία, όσων προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα προστατευθεί η λαϊκή κατοικία.
Τι πραγματικά θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2018; Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η κυβέρνηση βρισκόμενη πλέον με την πλάτη στον τοίχο και φοβούμενη τις εντός και εκτός αντιδράσεις, έχει προσπαθήσει να εξασφαλίσει μία νέα άτυπη συμφωνία με τους τραπεζίτες για το 2018. Αρχικός στόχος ήταν μία συμφωνία που θα προέβλεπε να μην γίνουν πλειστηριασμοί α’ κατοικίας έως 300 χιλ. ευρώ, για ολόκληρο το 2018.
Οι πληροφορίες, ωστόσο αναφέρουν ότι η τελική συμφωνία θα είναι εντελώς διαφορετική. Οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να δεσμευθούν – έστω και άτυπα - για τόσο υψηλό όριο και σίγουρα όχι για ολόκληρο το έτος, αφού το 2018 κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η «επιβίωσή» τους. Έτσι, δέχθηκαν να υπάρξει μία «συμφωνία κυρίων» αλλά με άλλους όρους. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε η άτυπη συμφωνία θα προβλέπει ότι το μορατόριουμ για την α’ κατοικία θα ισχύσει έως τον Ιούνιο του 2018, για ακίνητα αξίας 100 – 150 χιλ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τις 300 χιλ. ευρώ που πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται.
Όμως από την πρωτοχρονιά του 2018 απελευθερώνονται οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds. Έτσι τα δάνεια που θα πουληθούν δεν θα υπόκεινται σε καμία... συμφωνία κυρίων και σε κανένα πλαίσιο προστασίας.
Η κατάσταση προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση. Τώρα που όλοι συνειδητοποιούν ότι μία από τις… πιο κενές υποσχέσεις ήταν η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα στο πολιτικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης ήταν έκρυθμο, γεγονός που αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναζητήσουν στήριγμα στις τράπεζες. Πως αλλάζουν οι καιροί…
Υπενθυμίζεται πως όταν ανακοινώθηκε η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η κυβέρνηση παρουσίασε ως μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία με τις τράπεζες για ένα μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας έως 300 χιλ. ευρώ. Ο ενθουσιασμός υποχώρησε αμέσως, όταν έγινε γνωστό ότι το μορατόριουμ θα ίσχυε μόνο για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή για τον Δεκέμβριο. Έτσι, από την πρωτοχρονιά του 2018 οι πλειστηριασμοί θα γίνονταν κανονικά και σταδιακά θα έφταναν – όπως και θα φτάσουν – ακόμα και σε ακίνητα μικρής αξίας.
Μετά τα επεισόδια στη Ειρηνοδικείο και το τσουνάμι των 20.000 πλειστηριασμών το 2018 που απειλεί την κυβέρνηση, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν σε πολύ έντονο ύφος από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να νομοθετήσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εκεί άρχισε η σύγχυση. Άλλοι θυμήθηκαν τα συνθήματα που τους έφεραν στην εξουσία και άλλοι επέλεξαν ατάκες περί κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάγκης προστασίας του τραπεζικού συστήματος.
Οι δανειστές όμως δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δεχθούν τη νομοθέτηση οποιουδήποτε νέου προστατευτικού μέτρου. Πιέζουν, άλλωστε, ασφυκτικά για την πλήρη απελευθέρωση και κατάργηση ακόμη και του Νόμου Κατσέλη.
Έτσι όλα δείχνουν ότι καταλήγουμε σε μία νέα άτυπη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών στην εξής λογική: «Θα μας δώσουν οι τράπεζες κάτι που τις επηρεάζει στο ελάχιστο και εμείς θα έχουμε εξασφαλίσει μία παράταση επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία, αρκεί να παρουσιάσουμε την άτυπη συμφωνία ως κατόρθωμα».
Δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη αν μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αρχίσει να διαφημίζει ότι τήρησε τις υποσχέσεις της και ότι δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός για καμία λαϊκή κατοικία. Όπως προαναφέρθηκε, το νέο μορατόριουμ θα αφορά ακίνητα αξίας 100-150 χιλ. ευρώ. Οι τράπεζες απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης γιατί εξαρχής πόνταραν πολλά στους πλειστηριασμούς και τα stress tests ξεκινούν σε δύο μήνες.
Σε τεχνικό επίπεδο, μία επίσημη παράταση της προστασίας θα είχε τεράστιο αντίκτυπο για τον κλάδο καθώς η ικανότητα των τραπεζών να εισπράξουν τα χρωστούμενα – χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία - επηρεάζει την αξιολόγηση της ΕΚΤ και θα μπορούσε να τινάξει τα πάντα στον αέρα λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των stress tests.
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει πως αν οι πλειστηριασμοί εξελιχθούν κανονικά δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή, ενώ αν αποφάσιζε να ενεργήσει μονομερώς και να νομοθετήσει οποιοδήποτε προστατευτικό πλαίσιο, τότε θα εκτροχιαζόταν η πιο «εύκολη» αξιολόγηση στην ιστορία των μνημονίων και θα κινδύνευαν οι τράπεζες.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν… καίγονται να ξεκινήσουν από τα χαμηλής αξίας ακίνητα και θεωρούν ότι μέχρι τον Ιούνιο μπορούν να εστιάσουν σε ακίνητα αξίας άνω των 100-150 χιλ. ευρώ. Θέλουν όμως να γνωρίζουν πως αν κριθεί απαραίτητο θα μπορούν να προβούν σε πλειστηριασμούς χωρίς να εμποδίζονται από κάποιο επίσημο πλαίσιο.
Άρα, προστασία δεν υπάρχει…
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου