Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Άγρια κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη για τον «τυχοδιώκτη» Καμμένο [Video]

Κόντρα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξέσπασε λίγο πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας για το ζήτημα της αλλαγής φύλου από τα 15, ενώ στη συζήτηση θέμα αποτέλεσε και η απουσία του Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Μητσοτάκης «κάρφωσε» την κυβέρνηση αναρωτώμενος «Ο κ. Καμμένος που είναι ακριβώς; Και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών μιας και μιλάτε για κωλοτούμπες αυτός που πήγε στον Αρχιεπίσκοπο και έλεγε ότι αν χρειαστεί θα ρίξει την κυβέρνηση. Για να...
κρατήσει την καρέκλα ψηφίζει τα αντίθετα που πιστεύει. Αυτή είναι η υποκρισία».
Ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «Με τον Καμμένο πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης, η ιθαγένεια και αυτό που σήμερα ψηφίζουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα θα έχουμε μια σημαντική και μεγάλη τομή. Επί της αρχής σε κρίσιμο νομοσχέδιο για διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων που μας κάνει να πηγαίνουμε προς την Ευρώπη θα ψηφιστεί.
Υπάρχει επιστολική ψήφος του κ. Καμμένου που ψηφίζει επί της αρχής. Θα ψηφιστεί επί της αρχής και στα άρθρα του είτε το θέλετε είτε όχι».
Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν τον ακόλουθο διάλογο ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς:
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ο κ .Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός αλλά τυχοδιώκτης. Δεν θυμάμαι τους ΑΝΕΛ να είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Άλλο είπα
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είπατε άλλο. Η υποκρισία που σας διακρίνει είναι ότι δεν είπατε ότι το σύμφωνο συμβίωσης πέρασε γιατί το ψήφισα εγώ και άλλοι 17 βουλευτές της ΝΔ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Τσίπρας: Βάζουμε το όριο στα 15 έτη γιατί υπάρχει bullying στα Λύκεια

Ο πρωθυπουργός αφού «κάρφωσε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κυβιστήσεις» επειδή, όπως υποστήριξε, σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας τους υποσχέθηκε ότι θα ψηφίσει επι αρχής και τώρα λέει ότι θα καταψηφίσει, στη συνέχεια εστίασε την κριτική του στο παράδειγμα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.
«Άλλα παραδείγματα δεν είχε να αναφέρει; Ότι τάχα ένας ψυχίατρος του είπε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε το δικαίωμα επιλογής σε έναν άνθρωπο 18 ετών διότι αναφέρθηκε σε μια περίπτωση ενός ατόμου που απάντησε ότι πήγε στον Υμηττό και του το είπαν οι εξωγίηνοι.
Είναι ντροπή να εξευτελίζει ένα κομμάτι κοινωνίας λέγοντας ότι χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης. Είναι ντροπή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ντροπή να υβρίζει και να εξευτελίζει μια κοινωνική κατηγορία που έχει το δικαίωμα επιλογής ότι τάχα χρήζει ψυχιατρικής περίθαλψης γιατί επιλέγει το δίκαιωμα αυτό της επιλογής. Έχει δικαίωμα να κάνει όσες κωλοτούμπες θέλει, να έρθει και να πάρει πίσω την υβριστική αναφορά απέναντι σε συμπολίτες μας που διεκδικούν το δικαίωμα που και αυτό ως δήθεν φιλελεύθερος τους υποσχέθηκε».
Όσον αφορά το θέμα του ορίου ηλικίας στην πρώτη του αναφορά για το θέμα – καθώς στην παρέμβασή του τη Δευτέρα απέφυγε τέτοιες αναφορές – επιχείρησε να εξηγήσει το σκεπτικό της κυβέρνησης λέγοντας ότι «για τους ανήλικους πολίτες των 15 ετών, τους διεμφυλικούς που υφίστανται τρομακτικό bullying στα λύκεια αυτό που θα έπρεπε πρωτίστως να βαραίνει είναι αν τους δίνουμε τη νομική δυνατότητα να σταματήσει αυτή η δραματική συμπεριφορά σε βάρος τους.
Δεν αναφερθήκατε στο γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας στα σχολειά και στην επαρχία που κρύβονται κάτω από το χαλί επειδή υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να δώσει πλαίσιο κανονικότητας σε αυτούς τους νεαρούς πολίτες. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει την ενηλικίωση των 18 για να ελέγξει την ορμονική του συμπεριφορά».
«Λαϊκίζετε λέγοντας για το αλκοολ στα 18 αλλά δεν λέτε για το όριο των 16 για σεξουαλικές επαφές. Τι λέμε στους 15χρονους; Διαμορφώνουμε θεσμικό πλαίσιο που με ιατρική γνωμάτευση και σύμφωνη γνώμη γονέων θα έχουν την δυνατότητα να πάνε στην διαδικασία την δικαστική προκειμένου να αποκτήσουν την ταυτότητα που αρμόζει με την συμπεριφορά τους και την ύπαρξή τους. Αυτό λεμε.
Ποια υποκρισία αυτές τις δύο ημέρες μας οδήγησε στην συζήτηση που διεξάγεται όχι με όρους 2017 αλλά μεσαίωνα. Εμείς βγαίνουμε μπροστά και έχουμε την ευθύνη της άποψής μας. Σας καλώ, όποια θέση και να πάρετε να ανακαλέσετε το απαράδεκτο παράδειγμα.
Δεν έχετε δικαίωμα να τους προσβάλετε. Εχετε δικαίωμα να τους κοροιδεύετε ότι θα ψηφίσετε άλλα όχι να τους εξευτελίζετε» κατέληξε στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος: Είστε ανεύθυνος αν δεν αναγνωρίζετε ότι είναι και ιατρικό το θέμα

Απαντώντας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αρχικά κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να είναι πιο ψύχραιμος παρατηρώντας ότι «εργαλοιποιείτε το ζήτημα για την κοινοβουλευτική σας ομάδα
Δεν ήσασταν στην ομιλία μου. Εγώ είμαι σε κάθε ομιλία σας».
Στη συνέχεια, δε, «κάρφωσε» με τη σειρά του την κυβέρνηση αναρωτώμενος «Ο κ. Καμμένος που είναι ακριβώς; Και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών μιας και μιλάτε για κωλοτούμπες αυτός που πήγε στον Αρχιεπίσκοπος και έλεγε ότι αν χρειαστεί θα ρίξει την κυβέρνηση. Για να κρατήσει την καρέκλα ψηφίζει τα αντίθετα που πιστεύει. Αυτή είναι η υποκρισία».
Απαντώντας, στη συνέχεια, στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είναι θλιβερό. Μια πραγματική ιστορία που μου την ανέφερε ένας άνθρωπος που επι 40 χρόνια χειρίζεται με ευαισθησία τα ζητήματα των διεμφυλικών να την εξευτελίζετε με τέτοιο τρόπο. Το είπα για να επισημάνω ότι υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει ζήτημα και η πολιτεία πρέπει να έχει φίλτρα προστασίας και μια διάγνωση.
Είναι τόσο οπισθοδρομικό κ. Τσίπρα; Σας λέμε να πάει στο πιστοποιημένο κέντρο το Αιγινίτειο και να τον δει να τον ενημερώσει ένας ειδικός. Γνωρίζουν και οι ίδιοι τι λέω. Η δύσκολη απόφαση δεν είναι η αλλαγή ταυτότητας, αλλά η απόφαση για ένα αγόρι να βγει από το σπίτι ντυμένο κορίτσι. Αυτό είναι η δύσκολη απόφαση. Το ζήτημα έχει και ιατρική διάσταση. Και είστε ανεύθυνος αν δεν το βλέπετε.
Μην μας κουνάτε το δάχτυλο για ζητήματα που αφορούν παιδιά. Μίλησα με την κοινότητα και αναγνώρισα και αναγνωρίζω το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και πως οι παρωχημένες λογικές εγχειρίσεων ανήκουν στο παρελθόν. Λέω, όμως, ότι απαιτείτε και δικλείδα ασφαλείας. Την δικλείδα ασφαλείας την δέχεστε για 15-16 και 17 όχι για τα 18 γιατί; Αυτό που εσείς αναγνωρίζετε για τους ανήλικους, σας λέμε να το κάνετε και για τον 18χρονο και 20χρονο».
Κάλεσε την κυβέρνηση, τέλος, να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ. «Με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνετε και κάποιους βουλευτές των ΑΝΕΛ που ετοιμάζονται να καταψηφίσουν το άρθρο 3. Θα γυρίσετε και τον κ. Καμμένο από την Βραζιλία».
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέμεινε στην αρχική του τοποθέτηση. «Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι έχετε πρόβλημα κατανόησης επιχειρημάτων. Ίσως είναι το χειρότερο αυτό να μην καταλαβαίνετε τι είπατε. Λέτε ότι είστε υπέρ του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και την ίδια στιγμή λέτε ότι οι ενήλικες πολίτες να παίρνουν γνωμάτευση πριν αποκτήσουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορίσμο.
Δηλαδή ετεροπροσδιορισμός. Έχετε χάσει την μπάλα. Αποδεικνύετε ότι τελικά είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος. Είστε σκληρά νεοφιλελεύθερος σε κάθε τι που καταργεί την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων αλλά σε ζητήματα ταμπού για την κοινωνία αναδιπλώνεστε.
Δεν σας εγκάλεσα διότι δεν είναι αληθές αυτό που είπατε αλλά για την επιλογή σας να το αναφέρετε. Δεν είχατε άλλο παράδειγμα; Αν για εσάς το κρίσιμο θέμα είναι η γνωμάτευση επιστημόνων γιατί το αρνείστε για τα διεμφυλικά παιδιά;
Στο όνομα ποιας επιστημονικής προσέγγισης, Θρησκείας; Ποιος Θεός ελεήμων και φιλάνθρωπος μας λέει να πάμε αυτά τα παιδιά στο μπουλινγκ και την αυτοκτονία; Ποιος έρχεστε εδώ και μας λέτε με την καραμέλα των ΑΝΕΛ και Καμμένου.
Η ίδια ζωή αποδεικνύει ότι οι ΑΝΕΛ με τις απόψεις τους, που τους κατηγορείτε ότι είναι ακροδεξιοί, άλλοι είναι και τους έχετε στο κόμμα σας, που τους κατηγορείτε ότι είναι οπισθοδρομικοί.
Με τον Καμμένο πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης, η ιθαγένεια και αυτό που σήμερα ψηφίζουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα θα έχουμε μια σημαντική και μεγάλη τομή. Επί της αρχής σε κρίσιμο νομοσχέδιο για διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων που μας κάνει να πηγαίνουμε προς την Ευρώπη θα ψηφιστεί.
Υπάρχει επιστολική ψήφος του κ. Καμμένου που ψηφίζει επί της αρχής. Θα ψηφιστεί επί της αρχής και στα άρθρα του είτε το θέλετε είτε όχι».
Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν τον ακόλουθο διάλογο ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς:
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ο κ .Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός αλλά τυχοδιώκτης. Δεν θυμάμαι τους ΑΝΕΛ να είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Άλλο είπα
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είπατε άλλο. Η υποκρισία που σας διακρίνει είναι ότι δεν είπατε ότι το σύμφωνο συμβίωσης πέρασε γιατί το ψήφισα εγώ και άλλοι 17 βουλευτές της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: