Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Ο Πατριωτισμός της Υπευθυνότητας


Σχετική εικόνα
Πριν από μερικές ημέρες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 
Μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια επιβεβαιώθηκαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο, όλοι οι κίνδυνοι που πιστεύαμε ότι επιφυλάσσει η άνοδος του λαϊκισμού στην εξουσία. 
Τα ψέματα, οι απάτες και οι αυταπάτες έπεσαν στο τείχος της πραγματικότητας και η ελπίδα που προσδοκούσαν οι πολίτες, έγινε θυμός και απογοήτευση, αφού αντί για την  ελπίδα, ήρθε στη θέση της το τρίτο και  πιο επώδυνο απ’ οποιοδήποτε άλλο μνημόνιο.
Η πραγματικότητα αυτή αναδεικνύει...
την ανάγκη οι πολιτικοί και οι πολίτες να επαναπροσδιορίσουν τη μεταξύ τους σχέση και την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με στόχο την επαναλειτουργία του κράτους και της δημοκρατίας μας.
Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. 
Θα πρέπει με υπευθυνότητα να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας την κατάσταση που πραγματικά βρισκόμαστε σαν έθνος σήμερα. Να τους αντιμετωπίσουμε ως υπεύθυνους συνομιλητές, ώστε να γίνουν και εκείνοι συμμέτοχοι στο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εύστοχα ονομάσει «Συμφωνία Αλήθειας».
Μια συμφωνία αρχών πάνω στην οποία θα χτιστεί το μέλλον της χώρας με στέρεες βάσεις και που θα την απαλλάσσει από τις παθογένειες του παρελθόντος, από τον κακό της εαυτό. 
Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα. Αξίζουν μια κυβέρνηση που θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι όσων βρίσκονται κοντά στους εξουσιάζοντες. 
Αξίζουν μια κυβέρνηση που δεν θα παριστάνει τη φιλολαϊκή, μοιράζοντας τα ψίχουλα που της περίσσεψαν από το ξεζούμισμα των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αλλά μια κυβέρνηση που θα θέτει τις βάσεις με τις πολιτικές της για τη δημιουργία  μόνιμων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 
Αξίζουν μια κυβέρνηση που θα στοχεύει στην αξιοποίηση των καλύτερων, που πιστεύει στην αξιοκρατία και την αξιολόγηση, την εξωστρέφεια και τον ανταγωνισμό. Μια κυβέρνηση, δηλαδή, που δεν θεωρεί την αριστεία, ρετσινιά. 
Αξίζουν μια κυβέρνηση, που να πιστεύει στην ανάγκη της αλλαγής και να έχει πλάνο για το πώς αυτή θα επιτευχθεί και όχι μια κυβέρνηση που να παλινωδεί αδιάκοπα σε όλα τα μείζονα προβλήματα της καθημερινότητας. Όπως τόνισε και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πρόσφατα από το βήμα της ΔΕΘ, αξίζουμε μια κυβέρνηση που θα αντισταθεί στην κανονικοποιήση και την επικράτηση τελικά της μιζέριας, της ηττοπάθειας και της παρακμής στον τόπο μας.
Στην προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να περισσεύει κανείς. Όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή. Οι νέοι που αντιμετωπίζουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία το φάσμα της ανεργίας, η μέση ελληνική οικογένεια που, μακριά από ιδεολογικές κορώνες, βλέπει κάθε μέρα το μέλλον της πιο ζοφερό, σε όσους αισθάνονται ότι η Ελλάδα δεν τους δίνει προοπτική και επιλέγουν τη φυγή, στις εργατικές συνοικίες της χώρας και να τους πείσουμε για το «τι πρέπει να γίνει» και το πως αυτό περιλαμβάνει και σέβεται την προοπτική των ίδιων και των οικογενειών τους. Σε όλους εκείνους που συμπιέζονται όλα αυτά τα χρόνια από τα βάρη της οικονομικής κρίσης και από τα πρόσθετα βάρη που έφερε γι’ αυτούς το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο. Δεν θα έχουμε πολλές ευκαιρίες ακόμα να ανακάμψουμε. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Κάθε μέρα που περνάει η σημερινή Κυβέρνηση βυθίζει ακόμη περισσότερο τους πολίτες στη μιζέρια και μαυρίζει ακόμη περισσότερο τις ζωές μας.

Σχετική εικόνα
Την ίδια ώρα, γεννιέται ο νέος Πατριωτισμός, που ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες σε μια κοινή ιστορική αποστολή: 
Την αναμόρφωση της Ελλάδας. 
Ένας πατριωτισμός που εκφράστηκε από τον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, και που δεν βασίζεται στις κορώνες του λαϊκισμού και του εθνικισμού, ούτε στο κήρυγμα του μίσους, αλλά στην αντίληψη πως η ειλικρίνεια απέναντι στον πολίτη μπορεί να αποβεί ευεργετική για τη λειτουργία της πολιτείας μας. 
Είναι εκείνο το στοιχείο που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τις δυνάμεις του φανατισμού και του λαϊκισμού, το στοιχείο που αποδεικνύει πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι, πως υπάρχουν διακριτές διαφορές που δεν γεφυρώνονται.
 Η στιγμή μας πλησιάζει και οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών, ειδάλλως η ιστορία θα είναι αμείλικτη μαζί μας.

Του Κώστα Τρομπούκη*

* Ο κ. Κώστας Τρομπούκης είναι Ιατρός - Ακτινοδιαγνώστης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πολιτικό Στέλεχος του Μητρώου της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: