Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Τάσεις δημοσκοπικής κάμψης στους ΑΝΕΛ μετά το... vertigo των τελευταίων ημερών

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουντα αποτελέσματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που φτάνουν στα κομματικά γραφεία τις τελευταίες ημέρες. 
Δημοσκοπήσεις που διενεργούνται κάτω από άκρα μυστικότητα και αποτελούν χωρίς αμφιβολία τη «φωτογραφία» της στιγμής, μια και παραγγέλλονται από κόμματα για δική τους χρήση. 
Μια «φωτογραφία» που βοηθά τα κομματικά επιτελεία να στοχεύσουν σε συγκεκριμένα ακροατήρια και πιθανόν...
να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη πολιτική σκηνή της χώρας κυριαρχούν από την μία τα δημοσιεύματα για τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ( διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου, πληρωμή με μετρητά, παρουσία του σε καζίνο της πόλης) και από την άλλη η στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να παρέχει πλήρη πολιτική στήριξη στον κυβερνητικό του εταίρο.
Στο πλαίσιο αυτό πολύς λόγος γίνεται για την συγκατάθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε  νομοσχέδια που φέρουν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και  που κάτω από άλλες συνθήκες δε θα γινόντουσαν αποδέκτες του «ναι». Νομοθετήματα όπως η αλλαγή φύλου και η «τουρκική ένωση Ξάνθης», μια σειρά  νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες χωρίς αμφιβολία «θαμπώνουν» το ιδεολογικό στίγμα των ΑΝΕΛ. Είναι νωπές άλλωστε οι αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών του κόμματος όπως ο Δημήτρης Καμμένος και ο Κώστας Κατσίκης, οι οποίοι δείχνουν μέχρι στιγμής απροθυμία να στηρίξουν τις επιλογές του κόμματος.
Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα λοιπόν που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, βγαίνει από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» τις μέρες αυτές  είναι πως το ακροατήριο των ΑΝΕΛ δε δείχνει ενθουσιασμένο από την επιλογή του κ.Καμμένου να προσφέρει «χείρα βοηθείας» στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζει αρμόδια πηγή που έχει άριστη γνώση των ερευνών κοινής γνώμης που διενεργήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δείχνουν σημάδια αποσυσπείρωσης που εντέλει οδηγούν σε δημοσκοπική κάμψη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ να συναινέσει τόσο στην αλλαγή φύλου όσο και στην προωθούμενη ρύθμιση για την «τουρκική ένωση» στη Ξάνθη δε βρίσκει σύμφωνους την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που στήριξαν στις περασμένες εκλογές τους ΑΝΕΛ. Ένα ακροατήριο με συντηρητικά χαρακτηριστικά, που διατηρεί σαφείς αναφορές στην λεγόμενη πατριωτική δεξιά. Ένα ακροατήριο που έχει πολύ ψηλά την έννοια της πατρίδας και βεβαίως διατηρεί στενούς δεσμούς με την εκκλησία. Η αποδοκιμασία λοιπόν του συγκεκριμένου ακροατηρίου προς τις επιλογές της κεντρικής διοίκησης του κόμματος φαίνεται πως αποτυπώνεται στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, αφού η εκλογική επιρροή των Ανεξάρτητων Ελλήνων δείχνει να πέφτει κάτω από το 3%, που εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μιλάμε για αποτύπωση τάσης , που στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, ουδείς δικαιούται την στιγμή αυτή να μιλάει για εκλογική υποχώρηση των ΑΝΕΛ, μια και κάλπες δεν έχουν στηθεί. Αντιθέτως η κάθε πλευρά μπορεί να επεξεργαστεί τα στοιχεία κατά το δοκούν, καταστρώνοντας το σχέδιο δράσης της.
Ενδεικτικό πάντως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου είναι οι επιφυλάξεις που εξέφρασε η βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά  στο Κανάλι της Βουλής. «Θεωρώ ότι υπάρχει προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου και ότι τέτοια σχέδια νόμου θα πρέπει να ψηφίζονται κατά συνείδηση», είπε η κ. Γεννιά και πρόσθεσε ότι έχει πολλά ερωτήματα για τα οποία περιμένει απαντήσεις από την αρμόδια Επιτροπής της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Ακόμη είναι σε εκκρεμότητα το θέμα της ηλικίας και για εμένα το 15οέτος είναι κόκκινη γραμμή» τόνισε η βουλευτή, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Η πολιτική κόντρα πάντως με επίκεντρο τον υπουργό Άμυνας καλά κρατεί. Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ.Καμμένο κατέθεσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσιάρας

Ο κ. Τσιάρας υπογραμμίζει ότι «προκειμένου να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, ο κ. Υπουργός κατέθεσε προς ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας την υποτιθέμενη απόδειξη από τη χρέωση της προσωπικής του πιστωτικής κάρτας» και προσθέτει: «Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική απόδειξη εξόφλησης του κ. Καμμένου στο ξενοδοχείο Mandarin, η οποία δημοσιεύτηκε στον Τύπο, ο κ. Υπουργός - εν αντιθέσει με όσα υποστήριξε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής - φέρεται να εξόφλησε το λογαριασμό του με μετρητά».
 
Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ δια του κ.Τσιαρα ρωτά:
- Αντιλαμβάνεται ο κ. Υπουργός το θεσμικό ατόπημα στο οποίο υπέπεσε να επιχειρήσει να παραπλανήσει την Εθνική Αντιπροσωπεία, μετερχόμενος μάλιστα ψευδή αποδεικτικά στοιχεία; Συναισθάνεται το μέγεθος του ηθικού του παραπτώματος;
- Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Υπουργός κατασκεύασε ένα τόσο αυταπόδεικτο ψέμα;


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: