Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Η JP Morgan «βλέπει» για την Ελλάδα τέταρτο μνημόνιο ή «βρώμικη» έξοδο

Τρία σενάρια για το μέλλον της οικονομίας της Ελλάδας μετά το καλοκαίρι του 2018 αναλύσει σε έκθεσή της η JP Morgan, με τις περισσότερες πιθανότητες να δίνονται σε μία «βρώμικη» και όχι «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο.

Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί στην Ελλάδα μία...
προληπτική πιστωτική γραμμή, ενώ οι οικονομικές και πολιτικές επιδόσεις της θα παραμείνουν υπό στενό έλεγχο από τους δανειστές. Δηλαδή ένα «light» μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οικονομικό οίκο, το σενάριο της «βρώμικης» εξόδου, το οποίο κρίνεται από τους αναλυτές της JP Morgan «ικανοποιητικό», συγκεντρώνει πιθανότητες 60%.
Στο συγκεκριμένο σενάριο το spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στις 475 μονάδες βάσης, όταν σήμερα βρίσκεται στις 505 μονάδες βάσης.
Το δεύτερο πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της «καθαρής εξόδου» που διαφημίζει η κυβέρνηση, το οποίο, ωστόσο, συγκεντρώνει, σύμφωνα πάντα με την JP Morgan πιθανότητες της τάξης του 30%.
Η “καθαρή” έξοδος μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρξει σημαντική βελτίωση σε όλα τα μέτωπα (πολιτικό, μακροοικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον). Σε αυτό το σενάριο το spread των ελληνικών ομολόγων τοποθετείται στις 375 μονάδες βάσης, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από το τρέχον επίπεδο.
Τέλος, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας δίνουν 10% πιθανότητες στην εφαρμογή ενός 4ου προγράμματος διάσωσης, σενάριο το οποίο χαρακτηρίζουν «κακό».
Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι το spread των ελληνικών κρατικών ομολόγωνθα εκτοξευθεί ξανά στις 950 μονάδες βάσης, που δείχνει ότι η χώρα παραμένει όχι μόνο αποκλεισμένη από τις αγορές αλλά και σε βαθιά κρίση.
Τέλος, η JP Morgan εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει Grexit ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί τελικά το χειρότερο σενάριο, αυτό της εφαρμογής ενός τέταρτου μνημονίου.


Η JP Morgan «βλέπει» για την Ελλάδα τέταρτο μνημόνιο ή «βρώμικη» έξοδο
Οκτώβριος 19, 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: