Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ελλάδα είναι μία Αγία Ζώνη που επιπλέει χάρη στην τύχη της

Σχετική εικόναΗ σκηνή είναι θα μπορούσε να είναι από την ελληνική ταινία «Η Αγία Ζώνη δεν είχε πάτο».

Σε ένα καπηλειό στα Καρβουνιάρικα, καθισμένοι σε ένα τραπέζι ο «οικολόγος», όπως τον φωνάζουνε στην πιάτσα, Γιάννης Τσιρώνης και ο «υπουργός», όπως θα ήθελε να τον φωνάζουνε, Παναγιώτης Κουρουμπλής. 
Κουτσοπίνουν τη ρετσίνα τους και μιλάνε για τους καημούς του λιμανιού...
«Το φχαριστώ ρε Γιάννη δεν θα τα ακούσεις σε αυτόν τον κόσμο. Τους λέω έχουμε εξομάλυνση της κατάστασης. Τους λέω είμαστε από τις λίγες χώρες που δεν χρησιμοποιούμε χημικά στην απορρύπανση. Τους λέω έχω ολόκληρο στόλο, 13 σκάφη ιδιωτικά, 7 του λιμενικού και ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών τζιτζί, να το πιεις στο ποτήρι. Και αυτοί λένε για τα δέκα βότσαλα που γίνανε μαύρα και εκείνο το πουλί που που πήγε και έπεσε στο πετρέλαιο και ψόφησε. Να μην πω ότι του κάνανε πατητή στο πετρέλαιο για να κάνουν αντιπολίτευση. Και ξέρεις κάτι ρε Γιάννη. Το Αγία Ζώνη δεν είχε πάτο»

«Α, ρε Παναγιώτη. Δεν τα ξέρω τα κόλπα της παγκόσμιας οικονομίας, του σκληρού πετρελαϊκού λόμπι και της πόρνης της κοινωνίας… Και καράβια χωρίς πάτο θα βάλουνε στη Ψυτάλλεια και χωρίς φουγάρα. Φτάνει να σταματήσουνε την πρώτη κυβέρνηση στα αριστερά προτού αλλάξει την Ευρώπη. Κοίτα όμως εκεί στην πόρτα. Ο Αλέξης. Μετά από κείνο το 17ωρο της διαπραγμάτευσης τον Γιούλη του ’15 δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος. Άλλες φορές ξεχνιέται. Άλλες μιλάει για ένα κόπρο τον Αυγέα. Ας τον φωνάξουμε όμως να του τα πούμε και κάτι μπορεί να καταλάβει». Στο βάθος του καπηλειού μια αλληλέγγυα κομπανία παίζει το «Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά». 
Για μια παρέα από γλάρους που ένα πρωί πήγε να κολυμπήσει στον Αργοσαρωνικό. Βούτηξαν άσπροι και βγήκαν μαύροι.

Όταν μετά το φιάσκο του Αγία Ζώνη ο Κουρουμπλής ερωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί, απάντησε «Θέτω εαυτόν πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού». Μετά επειδή τον ζώσανε τα φίδια ότι μπορεί να ληφθεί σαν παραίτηση το βελτίωσε. «Ήταν ένα λογοπαίγνιο. Είπα ότι κάθε μέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι' αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: Δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του». Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχεί.
Καμία μόλυνση στο Σαρωνικό δεν πρόκειται να παραιτήσει τον Κουρουμπλή και καμία καταστροφή της Ελλάδας τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κουρουμπλήδες του ΣΥΡΙΖΑ βασίζονται σε μια συμφωνία ανικανότητας όπου κανένας δεν κρίνεται ή κρίνει. 
Ο Κουρουμπλής πρέπει να θεωρεί τον Τσίπρα ηγέτη παγκόσμιας ακτινοβολίας και ο Τσίπρας τον Κουρουμπλή υπουργό απαράμιλλης αποτελεσματικότητας και η πραγματικότητα λίγο τους ενδιαφέρει. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να πουν κάποια παπάτζα, να τα ρίξουν στο παγκόσμιο πετρελαϊκό λόμπι και τη λέσχη Μπίλντεμπεργκ. 
Η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μία Αγία Ζώνη που επιπλέει βασισμένη στην τύχη της και ελπίζει ότι μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης δεν θα τις τύχει κάποια ανάποδη.

Του Αντώνη Πανούτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: