Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

«ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΕΜΙΡΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ! Eurasia Group: Ποιοι στήνουν πραξικόπημα στο Εμιράτο

Την πιθανότητα εκδήλωσης πραξικοπήματος στο Qatar επισημαίνει η συμβουλευτική εταιρεία Eurasia Group, η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο αυτό με γραφεία στις ΗΠΑ στην Βρετανία την Βραζιλία την Σιγκαπούρη και στο Τόκυο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εταιρεία Eurasia Group η θέση του ηγέτη της χώρας Εμίρη Hamad bin Khalifa Al Thani αμφισβητείται έντονα από τις γειτονικές αραβικές χώρες και δεν θα μπορούσε να αποκλειστική το ενδεχόμενο ανατροπής του Khalifa Al Thani από μέλη της Βασιλικής οικογένειας, ώστε να αποτραπούν...
τα χειρότερα για το Qatar.
Ήδη όπως αναφέρουν πηγές από το αραβικό κρατίδιο η Αεροπορία του Qatar, σύμφωνα με το viadiplomacy.gr, βρίσκεται στο ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας, ενώ όπως επισημαίνει το Eurasia Group, οι ηγέτες των γειτονικών Αραβικών χωρών θα επιθυμούσαν ένα εσωτερικό αναίμακτο πραξικόπημα σύντομης διάρκειας με την απομάκρυνση του Εμίρη Hamad bin Khalifa Al Thani και την αντικατάσταση του με ένα άλλο μέλος της Βασιλικής οικογένειας του Qatar.
Το Αραβικό κρατίδιο έχει δοκιμαστεί στο πρόσφατο παρελθόν από ένα αναίμακτο εσωτερικά υποκινούμενα πραξικόπημα το 1995 όταν ο Εμίρης Hamad bin Khalifa Al Thani ανέτρεψε τον πατέρα του, ενώ το 2013 ο Εμίρης Hamad bin Khalifa Al Thani παραχώρησε την εξουσία στον γιό του Τamim bin Hamad Al Thani.
Ο νέος ηγέτης της χώρας θα πρέπει είναι πιο χαμηλών τόνων και πιο συνεργάσιμος με τις υπόλοιπες Αραβικές χώρες και να τερματίσει την παρεμβατική και αναθεωρητική πολιτική συνεργασίας του Qatar με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή καθώς και την διατήρηση των προσφάτως ανεπτυγμένων καλών σχέσεων με το Σιιτικό Ιράν.
Μια τέτοια εξέλιξη θα συνέφερε και τις ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν στο Qatar σημαντική στρατιωτική παρουσία, αφού στην Doha εδρεύει η United States Central Command.
Η συγκεκριμένη διοίκηση είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό την υλοποίηση και την παρακολούθηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και αναμφίβολα για τις ΗΠΑ η σταθερότητα του κρατιδίου έχει τεράστια σημασία για την κυβέρνηση Trump και τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της στην Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Τουρκία η οποία διαθέτει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο στο Qatar στρατιωτική δύναμη 150 ανδρών με 15 ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ  ACV-15, η οποία σχεδιάζεται να αυξηθεί σε 600 άνδρες τους επόμενους μήνες.
Η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών φαίνεται να επιταχύνεται μετά τα πρόσφατα γεγονότα, αφού σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες η Τουρκική Βουλή ενέκρινε με πλειοψηφία 240 ψήφων πρόταση της Τουρκική κυβέρνησης να αποστείλει στο Qatar περισσότερα στρατεύματα με απώτερο στόχο την ανάπτυξη 3.000 ανδρών στην στρατιωτική βάση που έχει ιδρύσει στο Qatar.
Τα στρατεύματα αυτά αν και όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι έχουν ως αποστολεί την εκπαίδευση του Στρατού του Qatar ουσιαστικά φαίνεται ότι θα αναλάβουν τον ρόλο της Προσωπικής Φρουράς του Εμίρη απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής του με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση και τον Αραβικό κόσμο.
Το ενδεχόμενο  αποστολής περισσότερων Τουρκικών στρατευμάτων στο Qatar και η πιθανότητα συμμετοχής των δυνάμεων αυτών σε επιχειρήσεις κατα του Στρατού του Qatar ή τμημάτων αυτού, θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση απωλειών και στις δύο πλευρές την ενεργότερη συμμετοχή της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις μιας ακόμη χώρας της Μέσης Ανατολής μετα την Συρία το Ιράκ και την Αίγυπτο και την επιδείνωση της εικόνας της Τουρκίας στον Αραβικό κόσμο και στη Δύση αποκτώντας επάξια πια το ρόλο του ταραχοποιού της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: