Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Αγορές με αξιολογήσεις δημοψηφίσματος;

Αποτέλεσμα εικόνας για έξοδος στις αγορές

Ο πιο πρόσφατος «εθνικός» στόχος της κυβέρνησης δια στόματος πρωθυπουργού είναι η έξοδος στις αγορές.

Μπορεί να δεχτεί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δηλαδή να μην βγάλει έκθεση βιωσιμότητα του χρέους το ΔΝΤ ή ακόμα και η ΕΚΤ – χάνοντας και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – φτάνει αυτό που θα αποφασιστεί στις 15 Ιουνίου να εξασφαλίζει την...
έξοδο στις αγορές.
Τελευταία ακούγεται και το επιχείρημα ότι η Κύπρος που έχει καταφέρει και έχει αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές δεν έχει ενταχθεί στο QE. 
Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι έχει απενταχθεί τον Μάρτιο του 2016, καθώς οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης εξακολουθούν να τοποθετούν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στη βαθμίδα «κερδοσκοπική», και η έξοδος από το μνημόνιο, το οποίο, σύμφωνα με τη λογική της ΕΚΤ, καθιστούσε το δημόσιο χρέος της Κύπρου περισσότερο φερέγγυο. 
Ευτυχώς για την Κύπρο, οι επενδυτές βλέπουν επενδυτική ευκαιρία στα κυπριακά δεκαετή ομόλογα που προσφέρουν απόδοση διπλάσια από των ισπανικών και δεκαπενταπλάσια από των γερμανικών.  
Σημείωση απαραίτητη το κυπριακό χρέος δεν ξεπερνά το 110% του ΑΕΠ, καμία δηλαδή σχέση με το αντίστοιχο ελληνικό του 170%.
Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν και στην ελληνική περίπτωση οι οίκοι αξιολόγησης αρχικά και σε δεύτερη φάση οι επενδυτές.
Οι οίκοι αξιολόγησης είναι οι μόνοι οργανισμοί παγκοσμίως που δεν «συνεχάρησαν» τον Αλέξη Τσίπρα, παρά την «ηρωική» του στροφή το 2015. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η αξιολόγηση της Ελλάδας να βρίσκεται σε επίπεδα «δημοψηφίσματος». 
Η Ελλάδα απέχει 6 θέσεις από την επενδυτική βαθμίδα του οίκου S&P, 8 θέσεις στον οίκο Fitch και 9 βαθμίδες στον οίκο Moody’s.
Με αυτές τις αξιολογήσεις η κυβέρνηση θα πρέπει να ελπίζει σε «ηρωικούς» επενδυτές και ενδεχομένως να μπορούσε να βρει. Βρίσκει σε επίπεδα λίγο πιο κάτω κοντά στο 3% η Πορτογαλία και λίγο πιο κάτω η Κύπρος.
Το ερώτημα είναι μπορεί η Ελλάδα; 
Ίσως απαντούν οι ειδικοί. Μια μικρή άνοδο στις αξιολογήσεις θα βοηθούσε, αλλά θεωρείται πλέον απίθανό να έρθει. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοηθάει, αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί η άποψή του για το ελληνικό χρέος. Η έλλειψη αποδόσεων παγκοσμίως επίσης βοηθάει την ελληνική προσπάθεια.
Το θέμα είναι πόσο μπορεί να επηρεάσει ένα τέτοιοι εγχείρημα, το κλίμα που διαμορφώθηκε από χτες στην παγκόσμια οικονομία μετά την υπόθεση Κατάρ, δεδομένου ότι οι επενδυτές όταν βλέπουν σύννεφα, αποφεύγουν το ρίσκο και προτιμούν τα ασφαλή καταφύγια..

Του Νίκου Φιλιππίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: