Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Βρετανία: Εκλογές στη σκιά της τρομοκρατίας - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Φωτογραφία: AP/  Matt Dunham
Φωτογραφία: AP/ Matt Dunham

Οι Βρετανοί καλούνται στις κάλπες σήμερα Πέμπτη, για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, που γίνονται στη σκιά της τρομοκρατίας.

Η απόφαση της Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 18 Απριλίου είχε αιφνιδιάσει αρκετούς. Αν και οι Βρετανοί καλούνται να επιλέξουν ποιος θα οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων, το Brexit πέρασε σε...
δεύτερη μοίρα. 
Η προεκλογική εκστρατεία διεκόπη δύο φορές εξαιτίας τρομοκρατικών επιθέσεων, στο Μάντσεστερ στις 22 Μαΐου με 22 νεκρούς και στο Λονδίνο μόλις το περασμένο Σάββατο, με 8 θύματα.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Βρετανία έγινε στόχος τρομοκρατών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. 
Εξαιτίας αυτών των τραγικών γεγονότων, το ζήτημα της ασφάλειας ήρθε στο πρώτο πλάνο στην πολιτική διαμάχη. Μάλιστα, Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε πριν από μερικά 24ωρα την παραίτηση της Μέι, κατηγορώντας την ότι ευθύνεται για τις περικοπές στην αστυνομία την εποχή που εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών.
Ισχυρά μέτρα ασφαλείας
Τα μέτρα ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα διαρκώς επανεξετάζονται, δήλωσε στον Guardian υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας. Η αναπληρώτρια επίτροπος Λούσι Ντ'Ορσι αναγνώρισε ότι είναι πρωτοφανείς οι συνθήκες στις οποίες θα γίνουν οι εκλογές, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ουέστμινστερ, Μάντσεστερ και Γέφυρα του Λονδίνου.
«Το γενικό επίπεδο απειλής παραμένει σοβαρό, οπότε εξακολουθούμε να ζητάμε από τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή και να αναφέρει τις όποιες ανησυχίες του στην αστυνομία», πρόσθεσε.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Προβάδισμα στους Συντηρητικούς της Μέι, με διαφορά από 5% έως 12%, δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν.
Tη μικρότερη διαφορά μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών δίνει η έρευνα της Kantar, σύμφωνα με την οποία το προβάδισμα του κόμματος της Μέι μειώθηκε στο μισό, στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, οι Τόρις συγκεντρώνουν το 43%, με το ποσοστό τους αμετάβλητο σε σύγκριση με την έρευνα της Kantar στις 31 Μαΐου, αλλά το ποσοστό των Εργατικών ανέβηκε στο 38%.
Στην έρευνα της Panelbase, η διαφορά Συντηρητικών- Εργατικών παρέμεινε σταθερή στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, με τους πρώτους να συγκεντρώνουν το 44% στην πρόθεση ψήφου και τους δεύτερους το 36%. Η δημοσκόπηση αυτή διεξήχθη στις 2-7 Ιουνίου, δηλαδή πριν και μετά την επίθεση στο Λονδίνο (3/6).  
Από την άλλη, έρευνα της ComRes για τον Independent δείχνει ότι το προβάδισμα των Συντηρητικών μειώθηκε στο 10%, αλλά ακόμα κι έτσι το κυβερνών κόμμα οδεύει στη διεύρυνση της πλειοψηφίας του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (3/6), η διαφορά ήταν στο 12%. Σε αυτή την έρευνα, το κόμμα της Μέι συγκεντρώνει το 44% και του Κόρμπιν το 34%.
Τέλος, η δημοσκόπηση της ICM για τον Guardian ανεβάζει τη διαφορά των Συντηρητικών στις 12 ποσοστιαίες μονάδες.
Το ποσοστό του κόμματος είναι αυξημένο κατά μία μονάδα, στο 46%, σε σύγκριση με την έρευνα που είχε δημοσιεύσει η εταιρεία στις 5 Ιουνίου. Οι Εργατικοί παραμένουν στο 34%.
Οι τελευταίες δηλώσεις
Η Τερέζα Μέι δήλωσε σε συνέντευξη στο Channel 4 ότι οι ψηφοφόροι έχουν μία πολύ σαφή επιλογή για το ποιος θέλουν να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για το Brexit. «Είτε θα είμαι εγώ, είτε ο Τζέρεμι Κόρμπιν», είπε, προσθέτοντας ότι οι πολίτες θέλουν κάποιον που είναι διατεθειμένος να ορθώσει ανάστημα για τη Βρετανία. Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι έχει αποκαλύψει ελάχιστα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις.
Αναφερόμενη στο θέμα των επιθέσεων, δήλωσε ότι θα ενισχύσει την ασφάλεια, διευκολύνοντας την απέλαση ξένων υπόπτων για τρομοκρατία και να περιορίσει τις μετακινήσεις των ίδιων.
Για καθαρή επιλογή έκανε λόγο και ο Κόρμπιν, αλλά θέτοντας το δίλημμα «ανάμεσα στην ελπίδα και τον φόβο». Πρόσθεσε ότι η εκλογική νίκη των Συντηρητικών θα σημαίνει πέντε ακόμη χρόνια περικοπών στο εθνικό σύστημα υγείας και πέντε ακόμη χρόνια λιτότητας.
Η Νίκολα Στάρτζεον, επικεφαλής του Εθνικού Σκωτσέζικου Κόμματος, δήλωσε ότι η Μέι πρέπει να μετανιώνει τώρα την «αλαζονική» απόφασή της να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κάλεσε τους ψηφοφόρους των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών να στηρίξουν το κόμμα της, για να μην επιτρέψουν την εκλογική νίκη της Μέι.
Το εκλογικό σύστημα
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (24.00 ώρα Ελλάδας).
Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν ένα μέλος του κοινοβουλίου που θα εκπροσωπεί την τοπική τους εκλογική περιφέρεια, η οποία κατά μέσο όρο έχει περίπου 72.000 ψηφοφόρους. Βάσει του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας, εκλέγεται όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους. Δεν υπάρχει σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης για τους υποψηφίους που έρχονται δεύτεροι σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Για να προκύψει μια πλειοψηφική κυβέρνηση, το πρώτο κόμμα πρέπει θεωρητικά να κερδίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες. Πρακτικά, το όριο για την πλειοψηφία είναι περίπου 323, καθώς το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν δεν καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο του Λονδίνου τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία.
Το εκλογικό σώμα
Η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές στη Βρετανία έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1950, όταν ήταν πάνω από 80%. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις γενικές εκλογές του 2015 ήταν 46,4 εκατ. Η συμμετοχή ήταν 66,4%, η υψηλότερη από το 1997.
Η συμμετοχή ήταν υψηλότερη στο δημοψήφισμα του 2016 για την παραμονή ή την αποχώρηση από την ΕΕ, με το 72,2% των 46.500.001 ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες. Η προθεσμία για την εγγραφή ψηφοφόρων ήταν η Δευτέρα 22 Μαΐου. Μόνο σε μία ημέρα, η εκλογική επιτροπή έλαβε 622.000 αιτήσεις.
Η μεγαλύτερη αύξηση στις αιτήσεις εγγραφής παρατηρήθηκε μεταξύ των νέων, καθώς την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας κατατέθηκαν σχεδόν 250.000 αιτήσεις από ψηφοφόρους κάτω των 25 ετών. Το 2015, η συμμετοχή ψηφοφόρων ηλικίας 18-24 ετών ήταν μόλις 43%.
Πηγή: Guardian, BBC, ΑΠΕ
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: