Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

«Τροχιοδεικτική» λύση με προεξόφληση νίκης της ΝΔ


Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας κυριακοςΗ φράση ανήκει σε στέλεχος της Κομισιόν και την έλεγε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλες: 
«Η λύση για την Ελλάδα θα είναι τροχιοδεικτική και όλοι θα πανηγυρίσουν ικανοποιημένοι».
Άλλη ευρωπαϊκή πηγή έλεγε ότι η συμφωνία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε ποσοστό 80% ότι θα επιτευχθεί στις 15 Ιουνίου, στην βάση της πρότασης...
της 22ας Μαΐου, με ελαφρώς καλύτερα διατυπωμένες λεπτομέρειες για το χρέος, ισχυρή αναφορά στα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και βελτιωμένη γλώσσα στήριξης από το ΔΝΤ.
Το Eurogroup της Πέμπτης θεωρείται ότι θα λήξει γρήγορα ως προς τη διάρκεια και δεν θα έχει καμία σχέση με μαραθώνιες βραδιές συνεδριάσεων άλλων εποχών. Η προετοιμασία όλων των πλευρών ούτως ή άλλως τις μέρες που προηγούνται εντοπίζονται στο «πακετάρισμα» της συμφωνίας η οποία πρέπει να συνοδευτεί από την δημόσια ικανοποίηση όλων. Το τελευταίο αποτελεί προϋπόθεση και αφορά και την ελληνική κυβέρνηση.
Ο πολιτικός ελιγμός που θα περιλαμβάνει η συμφωνία είναι η ένταξη της Ελλάδας στο «χαλαρότερο», αλλά χωρίς δόση τουλάχιστον έως τις αρχές του 2018, Stand By Arrangement του ΔΝΤ. Είναι επίσης πιθανό ότι το ΔΝΤ να μην εκταμιεύσει ποτέ χρήματα, ανάλογα με το γερμανικό όραμα για την Ευρώπη – άρα και την Ελλάδα – για μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Ένα καλό και απρόσμενο νέο που μπορεί να υπάρξει για την Ελλάδα την Πέμπτη είναι το «ξαλάφρωμα» των υποχρεώσεων πληρωμών του 2019, με την μεταφορά μέρους τους για το μέλλον με την έκδοση νέων ομολόγων.
Η δεύτερη καλή εξέλιξη, όχι άμεση, αλλά με προοπτική επόμενων μηνών, θα μπορούσε να είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κοινοτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η «ΕΚΤ είναι σαν να κρατά τα χαρτιά της κοντά στο στήθος προκειμένου να τα κρύψει, αλλά όλοι πλέον ξέρουν τι φύλλα κρατά». Ενώ όλοι αποκλείουν την ένταξη της Ελλάδας στο QE μέσα στο καλοκαίρι, εντούτοις από αυτήν περιμένουν την θετική έκπληξη το επόμενο διάστημα (προς το τέλος του χρόνου), ενισχυμένη από μια καλύτερη δήλωση του ΔΝΤ, των μέτρων ανάπτυξης και των βελτιωμένων υπολογισμών για το χρέος.
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η αγορά προσδοκά και αυτή οφέλη. Εκπρόσωποι μεγάλων funds, θεωρούν ότι:
-Για ένα διάστημα θα φύγει η αμφιβολία από την ελληνική οικονομία.
-Η σπουδή Τσίπρα για ενίσχυση της ανάπτυξης όσο πλησιάζουμε στον εκλογικό κύκλο 2018/19 αναμένεται να εντατικοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
-Οι τράπεζες παρά την πρόσκαιρη απογοήτευση απώλειας του QE θεωρείται ότι με την εφαρμογή του νόμου για την διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα πατήσουν καλύτερα στα πόδια τους.
-Το πιο σημαντικό ωστόσο που θεωρείται από τις αγορές, είναι ότι θα περιοριστεί σημαντικά το πολιτικό ρίσκο. 
Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές οι επενδυτές θα προεξοφλούν την βέβαιη εκλογή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκλογή που θεωρείται ότι μπορεί να συνεχίσει έναν ισχυρό κύκλο ανάπτυξης της οικονομίας τουλάχιστον για μια πενταετία.

Τα ερωτήματά πλέον είναι εάν ο δύσκολος στην στάθμιση κ. Τσίπρας θα επιλέξει τον ενάρετο δρόμο που έχει μπροστά του καταρχήν για το Eurogroup και αμέσως μετά εάν πάρει όπως φαίνεται την συμφωνία, αν θα επιλέξει την ορθολογική επιλογή της ανάπτυξης ή θα το γυρίσει σε «επαναστατική γυμναστική»…

Ν. Φιλιππίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: