Τη στιγμή που τα περισσότερα από τα στελέχη της κυβέρνησης πανηγυρίζουν για την επιτυχία στο χθεσινό Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμηνύει ότι για να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη αποσαφήνιση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Το μήνυμα από την Φρανκφούρτη είναι σαφές: ο αντικειμενικός σκοπός της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, όπως τον είχε προσδιορίσει η ίδια η κυβέρνηση δεν επετεύχθη...
Η συμφωνία με τους θεσμούς για περικοπές συντάξεων και αύξηση του αφορολογήτου ορίου στη διετία 2019 – 2020, η αποδοχή πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 κι όλα όσα περιελήφθησαν στο νέο Μνημόνιο έγιναν με στόχο την ένταξη στο QE, το οποίο αποτελεί διαβατήριο για την έξοδο στις αγορές.
Με τη απόφαση του χθεσινού Eurogroup, το μόνο που εξασφαλίζεται είναι η καταβολή της δόσης, κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το θέμα της δικαστικής περιπέτειας των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.
Σε ό,τι αφορά το QE, και κατά συνέπεια την έξοδο στις αγορές, η εκκρεμότητα παραμένει. Πιθανότατα δεν θα αρθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές. Η κ. Λαγκάρντ είπε και χθες με κάποιο τρόπο πως προς το παρόν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Επίσης, η απόφαση του Eurogroup αναφέρει πως η επιμήκυνση των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια. Οσο το ΔΝΤ δεν χαρακτηρίζει το χρέος βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κάνουν λίγα ή ακόμη και τίποτα για το χρέος, ο κ. Ντράγκι δεν πρόκειται να φέρει προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ το θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE. Αρκετά μέλη του ζητούν να σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ακόμη περισσότερα έχουν επιφυλάξεις να περιληφθεί σε αυτό η Ελλάδα.
Ο κ. Ντράγκι δεν πρόκειται να διχάσει το διοικητικό του συμβούλιο για χάρη της Αθήνας. Θα περιμένει να κάνουν οι κυβερνήσεις ό,τι χρειάζεται. Και μαζί του θα περιμένει η Ελλάδα για να δοκιμάσει μια έκδοση ομολόγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου