Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Φοροκυνηγητό και ηλεκτρονικές κατασχέσεις για 1 εκατ. φορολογουμένους

Ακόμα και το 1 εκατομμύριο θα φτάσουν οι πολίτες που θα βρεθούν αντιμέτωποι μέχρι το τέλος του χρόνου με τα «αναγκαστικά μέτρα» της Εφορίας, δηλαδή με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις εις χείραν τρίτων ή ακόμα και δεσμεύσεις ακινήτων.

Επίσης, το «πρόγραμμα» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει εντατικοποίηση των «οχλήσεων» στους έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους:

Να εισπραχθούν επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τη δεξαμενή των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία αυτήν τη στιγμή λιμνάζουν περίπου 90 δισ. ευρώ (σ.σ.: ήδη έχουν συγκεντρωθεί περί τα 900 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το http://ependisinews.gr/.
Μάλιστα, το γεγονός ότι τουλάχιστον το 80%-85% αυτών των χρημάτων θεωρούνται από τώρα «ξεγραμμένα» σημαίνει ότι οι φορολογικές Αρχές θα στοχεύσουν για την είσπραξη του ποσού-«μαμούθ» που ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ σε όσους είναι ακόμη οικονομικά «ζωντανοί».
Να συγκεντρωθούν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από τα «νέα χρέη», δηλαδή αυτά που θα μαζευτούν μέσα στο 2017.
Δεδομένου ότι κάθε χρόνο συσσωρεύεται φρέσκο χρέος τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, το ποσό των 2-2,5 δισ. ευρώ προκύπτει από το γεγονός ότι ο μνημονιακός στόχος ορίζει ότι πρέπει να συγκεντρωθεί περίπου το ένα τέταρτο του ποσού που θα εμφανιστεί ως «φρέσκο» ληξιπρόθεσμο χρέος.
Μόνο και μόνο από το κυνήγι για τα ληξιπρόθεσμα χρέη μαζεύεται προς είσπραξη ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αυτό έρχεται να προστεθεί στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 33 δισ. ευρώ για το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του έτους.
Ουσιαστικά, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με το «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναλαμβάνει να καλύψει το «κενό» που παρατηρείται στα φορολογικά έσοδα της τρέχουσας χρήσης.
Ηδη από τις επιδόσεις του πρώτου τετραμήνου έχει φανεί ότι οι εισπράξεις από τις τρέχουσες υποχρεώσεις (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.λπ.) υπολείπονται του στόχου και το κενό καλύπτεται από τους φόρους παρελθόντων ετών.
Το κοκτέιλ των μέτρων που θα εφαρμόσει και τους επόμενους μήνες η ΑΑΔΕ προκειμένου να συμβάλει στην τόνωση των φορολογικών εσόδων, εκτός από τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και τα υπόλοιπα αναγκαστικά μέτρα θα περιλαμβάνει:
1. Συνεχείς οχλήσεις με κάθε μέσο (email, τηλεφωνήματα κ.λπ.), προκειμένου να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τα «τρέχοντα». Οι πρώτες ειδοποιήσεις θα γίνονται ακόμα και εντός πέντε ημερών από τη στιγμή που μια καινούργια οφειλή θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη.
2. Κυνήγι της… απόδειξης. Μετά την κατάργηση της έκπτωσης για τις ιατρικές δαπάνες (και μάλιστα αναδρομικά), αλλά και τη διαπίστωση ότι η απαίτηση για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων, το βάρος πέφτει στην εφαρμογή των καινούργιων διατάξεων που ψηφίστηκαν για την επιβολή «λουκέτου» σε όσους δεν κόβουν απόδειξη ή για τη βεβαίωση προστίμων το ύψος των οποίων μπορεί να φτάνει έως και τα 5.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: