Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Αμηχανία στο Μαξίμου για Δραγασάκη -ΝΔ: Ανέδειξε άλλο ένα ψέμα του Τσίπρα

Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC

Ο Δραγασάκης «κούρεψε» τις ελπίδες για μείωση του χρέους
Δεν θα γίνει μεγάλη μείωση και θα πάει πέρα από το 2018
Ο Τσίπρας έλεγε στην ΔΕΘ ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ»
Η αμήχανη «διαρροή» Μαξίμου μετά από 5 ώρες: Δεν είναι κακή προσέγγιση
ΝΔ: Ο Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα ψέμα του Τσίπρα
Η μείωση του χρέους είναι εθνική υπόθεση
Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να την υπηρετήσει...
Αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Η μονταζιέρα της ΝΔ διαστρέβλωσε τις δηλώσεις μου»

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός υποστήριζε από την ΔΕΘ ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην ρύθμιση του χρέους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης «κούρεψε» τις ελπίδες, μεταθέτοντας τις όποιες ελπίδες για το 2018.

Προκάλεσε μάλιστα μείζονα αναστάτωση στο ΜΑξίμου - το οποίο αντέδρασε αμήχανα - αλλά και την απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τόνισε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέδειξε άλλο ένα ψέμα του Τσίπρα.
Μαξίμου: Δεν είναι κακή προσέγγιση
Το μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε εμφανώς αμήχανα στην δημόσια τοποθέτηση Δραγασάκη, στην υποεπιτροπή της Βουλής για την μείωση του χρέους. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε ώρες σχεδόν μέχρι να βγει μια «διαρροή» προς τα ΜΜΕ η οποία υποστήριζε πως «δεν υπάρχει καμία αντίφαση» μεταξύ των όσων είπε ο Πρωθυπουργός και ο κ. Δραγασάκης. «Δεν θεωρούμε κακή προσέγγιση» πρόσθεταν αναφερόμενοι στην δήλωση Δραγασάκη εκτιμώντας ότι «από τη στιγμή που υπάρχουν και άλλες χώρες χρεωμένες και άρα πρέπει να υπάρξει συνολική ρύθμιση για όλες». Για την ταμπακέρα, πάντως, ουδέν σχόλιον.
ΝΔ: Ανέδειξε άλλο ένα ψέμα του Τσίπρα
Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε το θέμα και επικαλούμενη τις δηλώσεις Δραγασάκη σημειώνει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «ανέδειξε άλλο ένα από τα ψέματα του κ. Τσίπρα».
Η Νέα Δημοκρατία, υπενθύμισε την απάντηση του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ όπου, απαντώντας σε ερώτηση για τη ρύθμιση του χρέους, υποστήριζε ότι “είμαστε πιο κοντά από ποτέ” και πρόσθετε ότι “δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια 
χώρα, που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή”.



«Σήμερα,
 ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε ότι “ακόμα και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα, μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία, που πάει πέρα από το 2018”. Και πρόσθεσε: “Παράλληλα οι διαδικασίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες, δηλαδή, δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει γρήγορα το θέμα του χρέους”. Ο κ. Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα από τα ψέματα του κ. Τσίπρα» αναφέρει η ΝΔ.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η βιωσιμότητα του χρέους, μετά τα εγκληματικά λάθη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι ένας εθνικός στόχος» τον οποίο «αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει, καθώς δεν διαθέτει την αξιοπιστία που απαιτεί μια τέτοια διαπραγμάτευση».
Τι είπε ο Δραγασάκης
Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Δραγασάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει μεγάλη απομείωση του χρέους όσο αντιμετωπίζουν υψηλό χρέος οι χώρες που τη δανείζουν.
Ετκίμησε μάλιστα, ότι η διαδικασία για το χρέος «θα πάει πέρα από το 2018». Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για την «απομείωση του χρέους» είπε ότι λόγω των υψηλών χρεών που αντιμετωπίζουν και οι άλλες χώρες πρέπει να επιδιωχθεί μια πανευρωπαϊκή λύση, η οποία θα είναι ριζική.
«Στο θέμα του χρέους διατηρώ τις απόψεις μου ότι οι χρεωπιστωτές μας είναι κι αυτοί δανεισμένοι. Εμείς χρωστάμε σε Ισπανία και Πορτογαλία για παράδειγμα, άρα δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους χωρίς να μειωθεί και το δικό τους. Συνεπώς, πρέπει να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε τώρα, να έρθουμε στο επίπεδο των άλλων και να διεκδικήσουμε μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση χρέους για να είναι ίδια για όλους και ριζική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρότεινε επίσης ως έναν τρόπο να μπει φρένο στην επανάληψη του φαινομένου διόγκωσης του χρέους, ενόψει της Συνταγματικής αναθεώρησης να ενταχθεί στο Σύνταγμα διάταξη, η οποία θα προβλέπει ένα «όριο χρέους», δίνοντας ως παράδειγμα το Εκουαδόρ που έχει υιοθετήσει την εν λόγω πρόβλεψη και το κοινοβούλιο καθορίζει δια νόμου το ποσοστό.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: