Όλοι «καίγονται» για τον ΕΝΦΙΑ!
Λογικό, καθώς πρόκειται για ένα φόρο που επιβαρύνει το σύνολο των πολιτών, δεδομένου ότι η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα ξεπερνά το 85%.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που ο πρωθυπουργός τον συμπεριέλαβε για μια ακόμα φορά στις εξαγγελίες του που έκανε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε...
ότι θα αναφερθεί στο συγκεκριμένο μέτρο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ, ενώ την ίδια στιγμή οι δανειστές επιμένουν να θέλουν να λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από τα ακίνητα, την «αγελάδα» που μόνιμα αρμέγουν όλες οι κυβερνήσεις!
Αλέξης Τσίπρας
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε επέκταση απαλλαγών μέσα στο 2017, ενώ μίλησε για αντικατάστασή του από έναν δικαιότερο φόρο μέσα στην επόμενη διετία. Επίσης, εξήγγειλε μείωση έμμεσων φόρων εντός διετίας.
Κατά ομιλία του στα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα έχουμε σε δύο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο: «Να μειώσουμε την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη. Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα». Είπε επίσης ότι σε δύο χρόνια θα μειωθούν οι έμμεσοι φόροι «που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και μη έχοντες».
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μία εβδομάδα πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της ΝΔ για έξοδο από την κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ένα πρώτο στίγμα των όσων θα πει από το βήμα της ΔΕΘ. Με δύο μεγάλες συνεντεύξεις του μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα (στο ΣΚΑΙ και στην Real News της Κυριακής) ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε το κυβερνητικό πλαίσιο που θα παρουσιάσει το επόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η σημαντικότερη είδηση που έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούσε τη μείωση, σε περίπτωση που η ΝΔ είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές, του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, ποσό που θα καλυφθεί από αντίστοιχη μείωση στις σπατάλες και στις δαπάνες του δημοσίου.
Δανειστές
Σοκ ξανά για την ιδιοκτησία στην Ελλάδα καθώς οι δανειστές φέρονται να ζητούν να κοπούν οι εκπτώσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις φορείς του Δημοσίου. Στο στόχαστρο βάζουν και τις φοροαπαλλαγές σε γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Το νομοσχέδιο δε που θα αλλάξει τον χάρτη της φορολογίας στα ακίνητα αναμένεται να κατατεθεί τον Νοέμβριο.
Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
H κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καταφέρει να αυξήσει την είσπραξη από τον ΕΝΦΙΑ σε 3 δισ. ευρώ τον χρόνο αντί 2,65 δισ. που ισχύει ως τώρα. Σειρά παίρνουν έτσι προκειμένου να ψαλιδιστεί η φοροαπαλλαγή που είχαν από τον ΕΝΦΙΑ:
- 000 οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά: Πρόκειται για βαριά ανάπηρους (80% και άνω) ή άνεργους τρίτεκνους – πολύτεκνους που απαλλάσσονται κατά 100% από την υποχρέωση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε σε αυτούς και τα παιδιά τους επειδή το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα που δήλωσαν δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος) και εφόσον τα ακίνητά τους δεν υπερβαίνουν τα 150 τ.μ.
- 21,1 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι: Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το κράτος χάνει 90 εκατ. ευρώ από τη διάταξη που προσφέρει έκπτωση 50% στους φορολογούμενους που το εισόδημά τους είναι κάτω από 9.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος) εφόσον η συνολική αξία των ακινήτων της οικογένειας δεν υπερβαίνει:
- Τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο.
- Τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
- Τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον/τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Γονικές παροχές – δωρεές
Οι δανειστές ζητούν πλήρη αναθεώρηση και των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για φόρους και τέλη κληρονοµιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ. Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, κάτι που σημαίνει ότι από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα θιγούν αφορολόγητα ποσά, κλίμακες, συντελεστές φόρων, ακόμη και φοροαπαλλαγές προκειμένου να υπάρχει αντίκρισμα στα φορολογικά έσοδα.
Αυτά προκύπτουν από το πρώτο σχέδιο που έχει ετοιμάσει η αρμόδια επιτροπή σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολογία ακινήτων, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί στα χέρια του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Την ίδια ημέρα που θα φτάσει στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών θα σταλεί και στους δανειστές, και είναι αυτοί που θα ανάψουν τελικώς το πράσινο φως. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκύπτει ότι το «λίφτινγκ» θα είναι εκτεταμένο, συμπαρασύροντας ακόμη και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών.
Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο με τις νέες διατάξεις οι γονικές παροχές να καταστούν ακριβότερες, ενώ την ανιούσα θα πάρουν και οι φόροι στις μεταβιβάσεις δεδομένων των εισηγήσεων που κατατίθενται για προσαρμογές στην κλίμακα υπολογισμού των φόρων.
Από τις αλλαγές στο φορολογικό σκηνικό θα θιγεί και η πρώτη κατοικία, τα αφορολόγητα όρια της οποίας σήμερα διαμορφώνονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσόν αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου