Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

O B.Πούτιν προειδοποιεί την Φινλανδία με "εξαέρωση" αν τολμήσει να μπει στο ΝΑΤΟ!

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, προειδοποίησε για πρώττη φορά, καθαρά, πως η Ρωσία θα αντιδράσει στρατιωτικά αν η Φινλανδία μπει στο ΝΑΤΟ...


«Αν οι φινλανδικές ένοπλες δυνάμεις γίνουν τμήμα της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής υποδομής, εν μία νυκτί θα βρισκόταν στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Πιστεύετε πως θα αφήναμε κάτι τέτοιο έτσι; Με τα στρατεύματά μας 1.500 χλμ μακριά;» είπε ο Πούτιν μετά από συνάντηση με τον Φινλανδό πρόεδρο, Σαούλι Νιινίστο, εννοώντας ότι τώρα έχει μείνει ακάλυπτη η μεθόριος με την Φινλανδία. 
Ουσιαστικά προειδοποίησε την Φινλανδία με "εξαέρωση" αν τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο...
«Το ΝΑΤΟ ίσως με χαρά του να πολεμούσε εναντίον της Ρωσίας μέχρι τον τελευταίο Φινλανδό στρατιώτη» είπε ο Πούτιν. «Θέλετε κάτι τέτοιο; Εμείς όχι. Δεν το θέλουμε. Αλλά είναι δική σας επιλογή» είπε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελούσε την πλέον "χοντροκομμένη" παραβίαση της συνθήκης της Γιάλτας με την οποία η ηττημένη σύμμαχος της Γερμανίας, Φινλανδία, παρέμενε εκτός σοβιετικού μπλοκ, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να δρα πολιτικά βάσει της σοβιετικής βούλησης δίνοντας στην παγκόσμια διπλωματία τον όρο "φινλανδοποίηση" που σημαίνει χώρα ουσιαστικά υποτελής σε πολιτικό επίπεδο.
Κάτι που έληξε το 1990, αλλά πάντα η Φινλανδία διατηρούσε καλές σχέσεις με την Μόσχα και σε καμία περίπτωση δεν την προκαλούσε.
Η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στη Φινλανδία από τότε που άρχισε η κρίση στην Ουκρανία το 2014 έρχεται εν μέσω ρωσικής και ΝΑΤΟϊκής δραστηριότητας στη Βαλτική, και καθώς η στρατιωτικά ουδέτερη Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία αυξάνουν τη συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ. Επίσης, λαμβάνει χώρα μια εβδομάδα πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. 
Οι ουρανοί της Βαλτικής έχουν γίνει θέατρο «στενών επαφών» μεταξύ ρωσικών και δυτικών αεροσκαφών τους τελευταίους μήνες, και οι πρώην σοβιετικές χώρες της Βαλτικής έχουν καλέσει το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις αεράμυνές τους στην περιοχή.
Ο Πούτιν και ο Νιινίστο ζήτησαν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας, με τον Φινλανδό πρόεδρο να ζητά να μην πετούν πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική με κλειστές τις συσκευές ταυτοποίησης.
«Όλοι ξέρουμε τους κινδύνους με αυτές τις πτήσεις και είπα πως πρέπει να συμφωνήσουμε οι πομποί να χρησιμοποιούνται σε όλες τις πτήσεις στην περιοχή της Βαλτικής» είπε ο Νιινίστο.
Ο Πούτιν είπε πως ρωσικά αεροσκάφη πετούν κατά καιρούς με τις συσκευές αυτές απενεργοποιημένες, αλλά "τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη το κάνουν πολύ πιο συχνά".
Σημείωσε ότι η Ρωσία θα μιλούσε στο ΝΑΤΟ σχετικά με την αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της πρόληψης συγκρούσεων στη συνάντηση Ρωσίας- ΝΑΤΟ που θα γίνει μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: