Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ! Αναζητούν Τούρκους πραξικοπηματίες κοντά στη Σύμη – Συναγερμός σε Ένοπλες Δυνάμεις και Λιμενικό – Επέμβαση τουρκικών F-16!

Θρίλερ για τον εντοπισμό Τούρκων στρατιωτών που πιθανώς έχουν περάσει στην Ελλάδα εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες.

Συγκεκριμένα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σύμης και Ντάτσα υπάρχουν ανεπτυγμένες τουρκικές και ελληνικές δυνάμεις, η καθεμία από τη δική της πλευρά, ενώ σηκώθηκαν τουρκικά F-16, για έρευνες από αέρος...

Δεν υπάρχει καμιά τουρκική διείσδυση στον ελληνικό εναέριο χώρο, τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας δημοσίευμα στον ιστότοπο της Χουριέτ, στο οποίο η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενη τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHΑ, κάνει λόγο για επιχειρήσεις τουρκικών μαχητικών εναντίον δύο σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια φυσιολογική κινητοποίηση, λόγω των γενικότερων εξελίξεων, στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.
Σχεδόν την ίδια ώρα αντίστοιχη διάψευση έρχεται και από την τουρκική πλευρά: Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πληροφορία περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ότι «όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα, τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι τουρκικά μαχητικά καταδιώκουν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία η ακτοφυλακή υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η εφημερίδα «Χουριέτ» πάντως, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή από όπου και αποχώρησαν.
Νωρίτερα τα τουρκικά μέσα μεταξύ των οποίων το Dogan και στο CNN Turk σημείωναν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση στην οποία τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επεμβαίνουν στην περιοχή της Σύμης προσπαθώντας να αποτρέψουν τα φουσκωτά να φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Από την μεριά του το Reuters που επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές από την Τουρκία, μετέδιδε ότι τα 2 F-16 σηκώθηκαν προκειμένου να ελέγξουν πληροφορίες ότι δύο από τα εξαφανισμένα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εμφανίστηκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα!
Νωρίτερα
Συναγερμός έχει σημάνει νότια της Σύμης για τον εντοπισμό φουσκωτών, στα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι επιβαίνουν Τούρκοι πραξικοπηματίες.
Στο σημείο έσπευσαν δύο ελικόπτερα Super Puma, αλλά και η πυραυλάκατος «Βότσης», προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τους κομάντος που είχαν επιχειρήσει να συλλάβουν τον Ερντογάν στη Μαρμαρίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα άτομα κρύβονταν στα βουνά της νοτιοδυτικής Τουρκίας για να αποφύγουν τη σύλληψη.
Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, πάντως, οι ελληνικές Αρχές είναι μεν σε επαγρύπνηση τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο σκάφος που μπορεί να βρίσκονται μέσα οι πραξικοπηματίες.
Βάσει των όσων αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η κινητοποίηση των Αρχών εντάθηκε λόγω πληροφοριών που αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα, σύμφωνα με τα οποία οι άνδρες που αναζητούνται μπορεί να πέρασαν στη Σύμη.
Εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, πλέουν δυο φουσκωτά, ωστόσο, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ δεν γνωρίζουν εάν πρόκειται για πολιτικά σκάφη που είναι για οτυρισμό ή για στρατιωτικά. Πάντως είναι εντός των τουρκικών υδάτων και σε καμία περίπτωση δεν πέρασαν στα ελληνικά ύδατα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ανησυχία των ελληνικών αρχών εντείνεται καθώς απέναντι από αυτή την περιοχή υπάρχει στην Τουρκία η Ντάτσα, η οποία εκτός από το ραντάρ έχει και μονάδα ειδικών δυνάμεων, στους πρόποδες αυτού του βουνού.
Από εκεί φοβούνται μην τυχόν επιχειρήσουν με πλωτά μέσα να περάσουν στην Ελλάδα άτομα που έχουν λάβει μέρος στο πραξικόπημα στην Τουρκία, με σκοπό να διαφύγουν και να ζητήσουν άσυλο.
Τα μέτρα θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν τέτοιες κινήσεις. Το καλό σε αυτή την περίπτωση πάντως είναι ότι ακόμα και η νύχτα είναι «φωτεινή» λόγω της πανσελήνου και δύσκολα θα μπορέσει οποιοσδήποτε να περάσει χωρίς να γίνει αντιληπτός.
Από νωρίς το απόγευμα ήταν σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, επιτελείς των τριών όπλων όπως και του Λιμενικού.
Τι αναφέρουν οι Τούρκοι
Οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Μπόζμπουρουν που βρίσκεται απέναντι από τη Σύμη, για το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο νησί οι καταδρομείς που το βράδυ της Παρασκευής άνοιξαν πυρ εναντίον του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει στον ιστότοπό της η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δέκα από τους καταδρομείς αυτούς έχουν προσαχθεί.
crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: