Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Αυστηρό μήνυμα Ερντογάν σε Ομπάμα: Δώστε μας τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Αυστηρό μήνυμα Ερντογάν σε Ομπάμα: Δώστε μας τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Με πύρινη γλώσσα μίλησε ο Τούρκος Προέδρος ενώπιον οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη
«Τα άτομα στην Πενσιλβάνια είναι τρομοκράτες - Ζητάμε από τις ΗΠΑ να μας τα παραδώσουν»
«Οποτε οι εταίροι μας μάς ζήτησαν κάτι ανάλογο, το κάναμε», τόνισε
«Εχουμε την υποστήριξη του θεού», είπε για το αποτυχημένο πραξικόπημα...

Αυστηρό μήνυμα στις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία απηύθυνε ο Τούρκος Προέδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας ενώπιον οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «τα άτομα στην Πενσιλβάνια (σ.σ.: ο Γκιουλέν, δηλαδή, και οι συν αυτώ) πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι με τις ΗΠΑ, αλλά περιμένουμε αυτοί οι εταίροι να μας επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτό το αίτημά μας. Αδέρφια μου, απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που μας ζητήσατε τρομοκράτη, τον εκδώσαμε. Τώρα τα άτομα αυτά εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία για εμάς και περιλαμβάνονται στη λίστα των τρομοκρατών. Σας ζητάμε να μας τον παραδώσετε».
Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Ευχαριστώ τον θεό που αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος δεν ευοδώθηκε, όπως κάποιοι επιθυμούσαν. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ανώτερη οντότητα και αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να ανησυχείτε: έχουμε την υποστήριξη του θεού, κανένας δεν μπορεί να μας σταθεί εμπόδιο, κανένας εχθρός».
Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για τα θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς υπήρξαν μάρτυρες από αυτές τις επιχειρήσεις. Εύχομαι να αναπαυτεί η ψυχή τους. Και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους να έχουν τη συμπόνια του θεού. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το δικαστικό σώμα γιατί σε όλη την επικράτεια της χώρας, ανεξαρτήτως βαθμίδας και αξιώματος, στήριξαν, συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και ζήτησαν τη σύλληψη αυτών των ατόμων».
Επιτιθέμενος, δε, στους πραξικοπηματίες, τόνισε ότι «αυτό που συνέβη ήταν πράξη αυτών που δεν μπορούσαν να χωνέψουν την ανάπτυξη της Τουρκίας, αλλά ο Θεός ήταν με το μέρος μας. Ευτυχώς, από την πρώτη στιγμή, ως έθνος, υπήρξε κινητοποίηση όλων των πολιτών, όλου του λαού. Αλλά δεν πρέπει να εφησυχαστούμε. Ολη την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Να συνεχίσουμε αυτές τις διαδηλώσεις», είπε ο κ. Ερντογάν.
Για να συνεχίσει με μια «περίεργη» παραίνεση προς τους Τούρκους πολίτες: «Σήμερα, μη στείλετε τα παιδιά σας στο σχολείο, δεν υπάρχει λόγος»...
Το πλήθος ζητούσε θανατικές ποινές
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί φώναζε στον Ερντογάν ότι θέλει να επιβληθεί θανατική ποινή στους πραξικοπηματίες, με τον Τούρκο Πρόεδρο να απαντά ότι «αυτά τα αιτήματα μπορούν να συζητηθούν στο κοινοβούλιο».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα μπορεί να επαναφέρει τη θανατική ποινή, η οποία καταργήθηκε πλήρως το 2004 υπό τη διοίκηση του Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια πάντως της ομιλίας του ο Ερντογάν, όπως συνηθίζει, έκανε μακρές παύσεις για να ακουστεί το πλήθος. «Ο στρατός είναι δικός μας, όχι αυτής της παράλληλης δομής. Είμαι ο επικεφαλής διοικητής», τόνιζε ο Ερντογάν υποσχόμενος ότι θα «εκκαθαρίσει» τους υποστηρικτές του πραξικοπήματος και από το στρατό και από την κυβέρνηση.
Στη συνέχεια ο Ερντογάν επανέφερε το ζήτημα του Γκιουλέν, λέγοντας πως μόλις αυτό το «κεφάλι του τρόμου» φύγει από την εξορία, η Τουρκία μπορεί να έχει πραγματική αλλαγή.

Διαβάστε επίσης: Πρώην διευθυντής της CIA: 50/50 να είναι ο Ερντογάν πίσω από το πραξικόπημα

Πρώην διευθυντής της CIA: 50/50 να είναι ο Ερντογάν πίσω από το πραξικόπημαΠηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: