Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Αλβανική πρόκληση εναντίον της Ελλάδος - Σήκωσαν πανό στο EURO

Αλβανική πρόκληση εναντίον της Ελλάδος - Σήκωσαν πανό στο EUROΝέα πρόκληση από πλευράς Αλβανών εις βάρος της Ελλάδος και δη σε παιχνίδι του EURO 2016.

Κατά τη διάρκεια του Αλβανία – Ελβετία στην πόλη Λανς για την πρεμιέρα του Α' ομίλου του EURO 2016, ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» ένα πανό που αναρτήθηκε στο «Φελίξ Μπολάρ» από την αλβανική εξέδρα εναντίον της Ελλάδας...
Το συγκεκριμένο πανό ήταν γραμμένο στα αγγλικά και ανέφερε το εξής μήνυμα: «Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. 100.000 Αλβανοί θύματα».
Σύμφωνα πάντως με τους κανονισμούς της UEFA απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η ανάρτηση μηνυμάτων πολιτικού περιεχομένου σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, κάτι που σημαίνει πως οι υπεύθυνοι του γηπέδου όφειλαν να έχουν εντοπίσει εγκαίρως το συγκεκριμένο πανό.
Αξίζει να σημειωθεί δε πως το τελευταίο διάστημα το θέμα της Τσαμουριάς έρχεται στο προσκήνιο όλο και περισσότερο από μερίδα Αλβανών εθνικιστών. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Τίρανα, Αλβανοί διαδηλωτές των υποδέχθηκαν με συνθήματα κατά της Ελλάδας και αποδοκιμασίες έξω από το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσα σε άλλα είχαν φωνάξει «Τσαμουριά μητέρα μας, περίμενέ μας» και «Καταργήστε το εμπόλεμο».
Η αντίδραση του ΥΠΕΞ
Ως θρασύτατη ενέργεια χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ευστράτιος Ευθυμίου, την ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας.
Ο κ. Ευθυμίου, σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων. Η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές, από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια». 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, «είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους, που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς».
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: