Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

«ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ» ΛΕΝΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ! Φοβούνται ότι θα περάσει το μπλόκο των Γερμανών στη συμφωνία – Πώς αντιδρά ο Τσίπρας!


Έκδηλη είναι η ανησυχία τις τελευταίες ώρες στο πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς η επιφυλακτική στάση του Βερολίνου, που διατυπώνεται σε κάθε ευκαιρία, προμηνύει δύσκολες ώρες κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ στην απογευματινή της συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ξεκάθαρα πως...
δεν έχει πλήρη γνώση της συμφωνίας και πως δεν πρέπει να αποσυρθεί από το τραπέζι το ενδεχόμενο μιας προσωρινής συμφωνίας – γέφυρας.
Αντίθετα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την κυρία Μέρκελ πως υπάρχει ήδη συμφωνία με τους Θεσμούς και πως δεν μπορεί να αλλάξει ο προγραμματισμός. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην σκληρή γραμμή και ότι η κυρία Μέρκελ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Κατά την καθημερινή ενημέρωση στις Βρυξέλλες, άλλωστε, η εκπρόσωπος του προέδρου της Κιομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν σαφής
Υπάρχει τεχνική συμφωνία με την Ελλάδα, είπε, αναμένεται όμως και η πολιτική. Επιπλέον, η καθυστέρηση που παρατηρείται στον συγκεκριμένο ορισμό του Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή, ενισχύει τις ανησυχίες του Μαξίμου. Εφόσον θα επρόκειτο για μια τυπική έγκριση της συμφωνίας της Αθήνας με τους Θεσμούς από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα απαιτούνταν μια συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης ίσως. Αυτή τη στιγμή όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανότερη μια κανονική συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες, όπου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα εκφράσει τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις του.
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και αν μπορεί να μπλοκάρει τη συμφωνία, είναι το ενδεχόμενο που ανησυχεί ακόμα περισσότερο τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τους πολιτικούς αρχηγούς, εξέφρασε τις ανησυχίες του αυτές.
Νωρίτερα την Τρίτη πάντως, η επί της αρχής συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών για το νέο μνημόνιο, «εγκρίθηκε» μέσω της τηλεδιάσκεψης της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπή-EFC (δηλαδή το «μικρό Ecofin» όπου μετέχουν ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης και οι επικεφαλής σύμβουλοι όλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών έδειχναν ικανοποιημένοι από την υποδοχή που επεφύλαξαν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους για την πρόοδο των συνομιλιών.
Σε κάθε περίπτωση, από το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζεται ήδη η ψηφοφορία της συμφωνίας την Πέμπτη από την ολομέλεια της Βουλής, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή.
Πηγή: protothema.gr
crash

Δεν υπάρχουν σχόλια: