Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Το καλοκαίρι τελειώνει και αρχίζει η φοροκαταιγίδα - Τα ραβασάκια που έρχονται

Το καλοκαίρι τελειώνει και αρχίζει η φοροκαταιγίδα - Τα ραβασάκια που έρχονται

Αντιμέτωποι με τα... ραβασάκια της Εφορίας για τον ΦΑΠ του 2012 και τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος θα βρεθούν οι φορολογούμενοι επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές τους διακοπές. 

Από εδώ και στο εξής οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού το συνολικό ποσό των φόρων που έχει προϋπολογιστεί να εισπραχθεί μέχρι το τέλος του έτους από τα επτά σημειώματα που θα καταφθάσουν στα σπίτια των φορολογουμένων ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 10 δισ. ευρώ.
Οι ταχυδρόμοι φέρνουν τον ΦΑΠ...

Περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένουν τη λυπητερή αφού τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΦΑΠ για το 2012 βρίσκονται καθ οδόν. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η αποστολή για τον ΦΑΠ του 2011-2012, φόροι οι οποίοι έχει προβλεφθεί να εισπραχθούν σε επτά δόσεις.
Ωστόσο, ο πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν σταματά εδώ αφού από τον Οκτώβριο θα αρχίσουν να λαμβάνουν και τα σημείωματα για τον ΦΑΠ του 2013, τον οποίο θα κληθούν να καταβάλλουν σε πέντε μηνιαίες δόσεις.
Σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο ΦΑΠ για το τρέχον έτος θα καθυστερήσει, αφού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων Ε9 για το 2013 με την προθεσμία να εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στο Ε9 του 2013 οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τυχόν αλλαγές που σημειώθηκαν στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2012.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Mega,  κρατά μικρό καλάθι όσον αφορά την εισπραξιμότητα του ΦΑΠ του 2013 την οποία υπολογίζει στο 65% με 70%. Ετσι, ενώ έχει προϋπολογιστεί να εισπράξει 500 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι στα Ταμεία θα μπουν από το συγκεκριμένο φόρο μόλις 320 εκατ. ευρώ.
Ολοκληρώνεται και η πέμπτη αποστολή σημειωμάτων για το φόρο εισοδήματος
Παράλληλα με την ταχυδρόμηση των 500.000 σημειωμάτων για το ΦΑΠ του 2012 η Εφορία ολοκληρώνει την αποστολή της πέμπτης παρτίδας εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου εισοδήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί συνολικά 3,1 εκατ. εκκαθαριστικά για το φόρο εισοδήματος εκ των οποίων τα 1,5 εκατ. είναι χρεωστικά. Από αυτά αναμένεται να μπουν στα κρατικά ταμεία 1,2 δισ. ευρώ. Τα 500.000 σημειώματα είναι πιστωτικά και προβλέπουν επιστροφή φόρου 115 εκατ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα είναι μηδενικά.
Σημειώνεται ότι τα εκκαθαριστικά για το φόρο εισοδήματος που θα λάβουν στα χέρια τους φέτος οι φορολογούμενοι θα περιλαμβάνουν και την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και το τέλος επιτηδεύματος, φόροι από τους οποίους το κράτος προσδοκά να βάλει στα Ταμεία του 998 εκατ. ευρώ και 190 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Οσοι περιλαμβάνονται σε αυτούς των οποίων το εκκαθαριστικό τους βρίσκεται στο... δρόμο θα πρέπει να θεωρούνται τυχεροί καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το φόρο που τους αναλογεί σε τρεις δόσεις.
Οι υπόλοιποι 2,5 εκατ. φορολογούμενοι των οποίων τα εκκαθαριστικά θα αρχίσουν να αποστέλλονται μετά το Σεπτέμβριο θα κληθούν να καταβάλλουν το σχετικό φόρο όχι σε τρεις δόσεις αλλά σε δύο χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο -αν η εκκαθάριση καθυστερήσει περαιτέρω- να κληθούν να καταβάλλουν το φόρο ακόμη και εφάπαξ.
Περιμένοντας το Ειδικό Τέλος Ακινήτων
Και ο πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχει τέλος, αφού η ΔΕΗ έχει αρχίσει ήδη και αποστέλλει τους λογαριασμούς που συμπεριλαμβάνουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) για το 2013, που αν και θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2012, ωστόσο παραμένει ένα χαράτσι που πλήττει τα νοικοκυριά.
Ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ ο όγκος των φόρων που σωρεύονται στο β΄εξάμηνο
Συνολικά οι φορολογούμενοι το β΄εξάμηνο του 2013 θα κληθούν να καταβάλλουν 10 δισ. ευρώ σε φόρους από τα παρακάτω χαράτσια:
  • Φόρος εισοδήματος: 5,2 δισ. ευρώ
  • Εισφορά αλληλεγγύης: 998 εκατ. ευρώ
  • Τέλος επιτηδεύματος: 190 εκατ. ευρώ
  • Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων: 1,9 δισ. ευρώ
  • ΦΑΠ 2011-2012-2013: 900 εκατ. ευρώ.
  • Τέλη Κυκλοφορίας:1,2 δισ.ευρώ
  • Φόρος πολυτελείας: 135 εκατ. ευρώ

http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: