Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος (φωτό)

Εκατοντάδες οι νεκροί - Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος Ελ Μπαραντέι

Η ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό της Αιγύπτου άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας και κατέστησε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Η κόντρα των Ισλαμιστών υποστηρικτών του Μόρσι - του πρώτου προέδρου μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ που ανέλαβε καθήκοντα όντας εκλεγμένος από το λαό - με το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν αναλάβει την ηγεσία της χώρας εξελίσσεται σε έναν αιματηρό πόλεμο...

Οι προηγούμενες οδομαχίες, στις 27 Ιουλίου, ανάμεσα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα που ζητά την επιστροφή του – υπό κράτηση σε άγνωστη τοποθεσία – Μόρσι στη θέση του προέδρου με τους αντίπαλους του ισλαμιστή πρώην ηγέτη της χώρας οδήγησαν στο θάνατο περισσότερων από 120 ανθρώπων. Από το πρωί της Τετάρτης έχει ξεκινήσει νέος ακόμα πιο σκληρός κύκλος συγκρούσεων που ως τώρα εξελίσσονται σε αιματοκύλισμα στους δρόμους του Καϊρου, αλλά και του Σουέζ.
 


Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών
Ολα άρχισαν όταν ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις πορείες γύρω από το τζαμί στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια και στην πλατεία Νάχντα.
Το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε πως οι θάνατοι προκλήθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. «Η αστυνομία χρησιμοποίησε μόνο δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές παρότι δεχόταν πυρά από τους διαδηλωτές στις δύο συγκεντρώσεις», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Την τοποθέτηση των αρχών διαψεύδουν οι ανταποκρίσεις των δυτικών ΜΜΕ που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη και μεταδίδουν πως ο στρατός άρχισε να πυροβολεί κατά του πλήθους.



Κανείς δεν ξέρει τον αληθινό αριθμό των θυμάτων
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα μιλά για πάνω από 800 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες, το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιώσει το θάνατο 149 ατόμων (ανάμεσά τους κι ένα 12χρονο αγόρι και ο εικονολήπτης του βρετανικού δικτύου Sky News, Μικ Ντιν) και τον τραυματισμό αλλων 870. Που σταματά η αλήθεια και που αρχίζει η υπερβολή κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει μέχρι στιγμής.

Νεκρή η κόρη του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
Το γεγονός είναι πως η κατάσταση κινδυνεύει να ξεφύγει τελείως από τον έλεγχο, διότι ένα από τα θύματα φέρεται να είναι η 17χρονη κόρη του ηγέτη των Ισλαμιστών Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, Ασμα. «Την πυροβόλησαν στο στήθος», κατήγγειλε ο αδερφός της που ήταν κοντά της τη στιγμή του περιστατικού. «Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα αιματοκυλήσει τη χώρα, θα μας κάνει Συρία», δήλωσε ο ίδιος ο Ελ Μπελτάγκι που συνέχισε: «Θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλια σύγκρουση για να γλιτώσει το κρέμασμα».
Χαρακτηριστικό του χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στους πολέμιους του Μόρσι και τους ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι η στάση που κράτησε η μεταβατική κυβέρνηση, η οποία με τηλεοπτικό μήνυμα έδωσε συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας για την επιχείρησή τους να αδειάσουν τις δύο πλατείες όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι ισλαμιστές.
Λίγο μετά τις 16:00, όμως, κι ενώ οι συγκρούσεις στους δρόμους του Καΐρου συνεχίζονται, η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε μέσω τηλεόρασης πως η χώρα τίθεται από τώρα και για τον επόμενο ένα μήνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καλώντας τον ένοπλες δυνάμεις να βοηθήσουν το υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση της τάξης.
Η σφαγή στο Κάιρο που προκάλεσαν οι ένοπλες δυνάμεις έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Ο Μοχάμεντ Μουσταφά Ελ Μπαραντέι παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Αιγύπτου. Στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αχλί Μανσούρ, ο Ελ Μπαραντέι αναφέρει ότι υπήρχαν ειρηνικές επιλογές προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση. «Παραιτήθηκα γιατί δεν μπορούσα να αναλάβω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες διαφωνώ», γράφει χαρακτηριστικά.
Αναταραχή δεν επικρατεί μόνο στο Κάιρο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Στην περιοχή του Σουέζ υπάρχουν τουλάχιστον πέντε νεκροί, ενώ οι υποστηρικτές του Μόρσι προσπαθούν να επιτεθούν σε κυβερνητικά κτίρια. Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και στην Αλεξάνδρεια.
Εκκλήσεις για παύση των συγκρούσεων
Τα νέα από την Αίγυπτο έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε τα συμβάντα «εξαιρετικά ανησυχητικά». «Η βία δεν οδηγεί πουθενά και καλούμε τις Αιγυπτιακές αρχές να δείξουν συγκράτηση», δήλωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον.
Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τις συγκρούσεις «σφαγή» και κατηγόρησε τη Δύση πως με τη σιωπηλή της στάση ανοίγει το δρόμο για την κλιμάκωση της βίας.
Καταδικάζει τη βία του στρατού ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την προσφυγή του αιγυπτιακού στρατού στη βία εναντίον των διαδηλωτών και διακήρυξε ότι διαφωνεί με την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.
"Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στην Αίγυπτο", δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, καλώντας τον αιγυπτιακό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Έντγκαρταουν, στο Μάρθας Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης, όπου περνά τις καλοκαιρινές διακοπές του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Έρνεστ κάλεσε επίσης τους στρατιωτικούς ηγέτες της Αιγύπτου να σεβαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού.
Ο Έρνεστ είπε ότι το μόνο που θα επιτευχθεί με τη βία είναι να καταστεί πιο δύσκολη η επιστροφή στο δρόμο για την ειρήνη και τη δημοκρατία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνεται για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο από τη σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας Σούζαν Ράις η οποία τον συνοδεύει στις διακοπές του, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Βενιζέλος: «Ευθύνη όλων να αποφευχθεί ο εμφύλιος»
Σε δήλωση για τα αιματηρά επεισόδια στην Αίγυπτο προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας την ανάγκη όλες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας τις ενέργειες που υπονομεύουν τη δυνατότητα συνεννόησης.
«Μας προκαλούν λύπη και ιδιαίτερη ανησυχία τα κρούσματα βίας, πόλωσης και αντιπαράθεσης που σημειώνονται στη φίλη και γειτονική χώρα της Αιγύπτου. Είναι ανάγκη, αυτές τις κρίσιμες ώρες, όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που υπονομεύουν τη δυνατότητα συνεννόησης και συντεταγμένης δημοκρατικής πορείας .

Ιδιαίτερα μας ανησυχούν πληροφορίες περί συγκρούσεων μεταξύ οπαδών διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων και επιθέσεων που έχουν δεχθεί Χριστιανικοί ναοί. Είναι μεγάλη ευθύνη όλων να αποφευχθεί ο εμφύλιος σπαραγμός, να μη συρθεί η φίλη γειτονική μας χώρα σε μία ανοικτή σύγκρουση, να επικρατήσει η σύνεση και ο διάλογος, προκειμένου να λειτουργήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Η Πρεσβεία μας και οι Προξενικές μας Αρχές στην Αίγυπτο βρίσκονται σε εγρήγορση και σε συνεχή επαφή με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και με φορείς της Ελληνικής Παροικίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: