Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Τα δύο πιο υπέροχα πόδια της Ελλάδας.

Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει: 
Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!
Όσο φαν των νησιών και  αν είσαι, οφείλεις να παραδεχθείς ότι  στην ηπειρωτική χώρα, η Χαλκιδική  παίρνει τα πρωτεία σε παραλίες, φυσικό κάλλος και αμέτρητες επιλογές διακοπών για όλα τα γούστα, από party animals μέχρι ερημίτες.

Σε περίπτωση που ποτέ δεν έχεις φτιάξει βαλίτσα για πάνω, το cosmo σου προτείνει τους  top προορισμούς στα δύο υπέροχα πόδια της Ελλάδας.
Διαλέγεις και παίρνεις ή αλλιώς δοκιμάζεις και τα δύο:...

Κουβαλάς την  πόλη μαζί σου σε πακέτο νησιού στο πρώτο πόδι, a.k.a. Κασσάνδρα

Εκλεπτυσμένη, κοσμοπολίτικη, ένα βήμα μπροστά από τα συνηθισμένα εκεί που η ασχήμια είναι απαγορευμένη λέξη, η Σάνη είναι η χαλκιδικιώτικη έκδοση μιας τυπικής παραμυθούπολης. Ένα καταπράσινο resort που αξίζει έστω και λίγο από το χρόνο σου, αν δεν αντέχει παραπάνω η τσέπη σου, για να σουλατσάρεις ανάμεσα σε πολυτελείς βίλλες, σουίτες, πεντάστερα ξενοδοχεία και μια συγκλονιστική παραλία με λευκή άμμο και ρηχά, τιρκουάζ νερά για να κάνεις χιλιόμετρα περπατώντας. Στα της γεύσης, η βραβευμένη ψαροταβέρνα του «Αλέξη», με τα πλατάνια για στέγη και τη μαρίνα του «Sani Resort» για θέα, αποδεικνύει περίτρανα γιατί έχει κάθε λόγο να απολαμβάνει τις δάφνες της.
Αν βέβαια, ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που ζουν και αναπνέουν για το καλό φαγητό, τότε μια στάση στην «Πλατεία της Ανθούλας», αξίζει να την κάνεις. Οι συντεταγμένες σου δείχνουν την Κρυοπηγή. Πάνω ακριβώς στην πλατεία- εξ’ ου και το όνομα- του ομώνυμου χωριού σε ένα παραδοσιακό αναπαλαιωμένο κτίριο με κυρίαρχα την πέτρα και το ξύλο, θα σε υποδεχτεί η Ανθούλα, η θεία που όλοι θα θέλαμε να έχουμε, με τα απίστευτα μαγειρευτά από τα χεράκια της, σε τίμιες τιμές και τον Χατζιδάκι στα ηχεία.
Καλό το μαγειρευτό, αλλά ήρθε η στιγμή να περάσουμε στο ψητό, εκείνο που δεν σερβίρεται αλλά σε έχει γίνει εδώ και χρόνια σύνθημα στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής: κέφι, κέφι, κέφι. Σε 24ωρη βάση, να σημειωθεί. Αν είσαι ορεξάτος και έχεις σκοπό να μην κλείσεις μάτι, ξεκίνα από το Παλιούρι και συγκεκριμένα ρίξε τις βουτιές σου στο beach bar «Λευκή Άμμος». Εκτός του ότι πρόκειται για μια συγκλονιστική απέραντη παραλία, στο εν λόγω beach bar θα αρχίσεις τα πρώτα λικνίσματα στους ήχους των beat με τις πρώτες παγωμένες μπίρες να έρχονται σε τσίγκινα κουβαδάκια.

Η συνέχεια γράφεται στη Χανιώτη, στο γνωστό και μη εξαιρετέο «Μόλο». Για να έχεις μια εικόνα, φαντάσου την «Παράγκα» της Μυκόνου να μεταφέρεται στο Βορρά με το διάσημο beach bar του Αντώνη Κανάκη να μαζεύει τον μικρόκοσμο της σαλονικιώτικης σόου μπιζ. Λαδωμένα κορμιά, μικροσκοπικά μπικίνι και six-pack κοιλιακών να δίνουν ρέστα στο τάκα τούκα της ρακέτας. Χορός, μουσική, ηλιοβασίλεμα και στο τέλος να απορείς για πότε βράδιασε.

Και μιας και οι νύχτες στην Κασσάνδρα είναι μεγάλες, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καλλιθέα και συγκεκριμένα στο «Angels», και αυτό του Αντώνη Κανάκη. Τυχαίο; Δε νομίζω. Ντυμένο στα λευκά με νησιώτικο αέρα, το φυτώριο ποπ συγκροτημάτων, όπως οι Onirama και οι My Excuse, φημίζεται για τα live του και την ξέφρενη διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για αυτό φιλική συμβουλή, τα γυαλιά ηλίου πάντα μαζί.

Επειδή όμως κατά βάθος  είσαι ρομαντικός τύπος και θέλεις και λίγες ώρες πριβέ με το ταίρι  σου χωρίς να βουίζουν τα αυτιά  σου από τα ντεσιμπέλ, υπάρχει  το ιδανικό μέρος για να αναθερμάνεις τον έρωτά σου. Πάνω σε ένα καταπράσινο βράχο στην ακροθαλασσιά, το GPS θα σε βγάλει στο «Porto Valitsa» στο Παλιούρι. Ένα άκρως ειδυλλιακό θέρετρο που διαθέτει μπαρ και εστιατόριο με φόντο το απέραντο γαλάζιο και τα αστέρια.  Άσχημο χωριό απίστευτη παραλία: Φούρκα εστιατόριο Ανάσα παλιό κτίσμα πάνω στην άμμο κυριολεκτικά

Στο remake της ταινίας «The beach» είσαι πρωταγωνιστής στο δεύτερο πόδι, a.k.a. Σιθωνία

Αν όλα τα παραπάνω σου  φαίνονται πολύ επιτηδευμένα για  τα γούστα σου, πάρε τη σκηνή σου  και κατευθύνσου σε ένα από  τα ωραιότερα οργανωμένα camping της Ελλάδας. Θα το βρεις στον Αρμενιστή να επιβεβαιώνει τη φήμη του ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνια με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, ανέλπιστες ανέσεις, καθαριότητα και πολλά μουσικά φεστιβάλ μπροστά στα γαλαζοπράσινα νερά της ομώνυμης τεράστιας παραλίας.

Αν θες όμως να μιλήσουμε  σοβαρά για το θέμα παραλίας, μία είναι η πιο ξακουστή στα πέρατα του νομού, μπορείς και της  χώρας ολάκαιρης: οι Καβουρότρυπες. Θα τη βρεις μεταξύ της Βουρβουρού και της Σάρτης, να την αγκαλιάζουν λευκοί βράχοι για βουτιές και ατελείωτη ηλιοθεραπεία. Για να την απολαύσεις, ωστόσο όπως της πρέπει, προτίμησε να την επισκεφθείς στις αρχές ή στα τέλη του καλοκαιριού διαφορετικά δύσκολο να βρεις χώρο να απλώσεις την πετσέτα σου.

Και από τις δημοφιλείς Καβουρότρυπες στον καλά κρυμμένο θησαυρό της Διαπόρου. Το νησάκι ακριβώς απέναντι από τη Βουρβουρού κατοικείται από επτά μόνο τυχερές οικογένειες, μεταξύ αυτών και η φαμίλια Μπουτάρη, και χάρη στην κατάφυτη έκταση με τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει την Καραϊβική. Ναι, σε λέω!
Οι βόλτες και τα μπάνια ανοίγουν την όρεξη και έτσι ο  δρόμος σου σε βγάζει στη Νικήτη, ένα τυπικό χωριό της Χαλκιδικής χωρίς καμία ιδιαίτερη αισθητική αλλά με μια πανέμορφη παραλία και μια ακόμα πιο περίφημη ψαροταβέρνα. Ο λόγος για τον «Αρσανά» που κάνει διατριβή σε θέματα ψαριού και παίρνει άριστα. Μια όμορφη μέρα στη Σιθωνία μπορεί να ολοκληρωθεί ιδανικά με ένα, δύο ή όσα τελοσπάντων θες προσεγμένα cocktails στο εναλλακτικό beach bar «Ethnic» στην παραλία της Τριστινίκας.
Ωραίες μουσικές, χαλαρή διάθεση, ωραίος κόσμος λες και βρίσκεσαι στην πλατεία Καρύτση της πρωτεύουσας ή στη Βαλαωρίτου της συμπρωτεύσας, μόνο που εδώ η άμμος σου γαργαλά τα πόδια.
Από τη Νίκη Ρωμανού
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: