Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

To παρασκήνιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών στο... παρά πέντε

ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΤΟΥ ΧΕΡΜΑΝ ΒΑΝ ΡΟΜΠΑΪ

Σε συμφωνία, για να αποφευχθούν οι εκλογές, κατέληξαν τελικά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «αναγκαστική» συναίνεση στην απόφαση του πρωθυπουργού που πρότεινε την άμεση λήψη μέτρων.
Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε έντονο παρασκήνιο ανάμεσα στα τρία κομματικά επιτελεία ενώ ένα τηλεφωνήμα του πρωθυπουργού στον...
Χέρμαν Βαν Ρομπάι θεωρήθηκε καθοριστικό για την τελική συμφωνία.
Το οδυνηρό πακέτο των 11,5 δισ, προκάλεσε τους πρώτους τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ήδη γνωστοποιήσει τις σοβαρές ενστάσεις για την εφαρμογή και το αποτέλεσμα προβλέποντας μεγαλύτερη ύφεση, ενώ και ο Φώτης Κουβέλης επαναλάμβανε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να θιγούν από τα νέα μέτρα ξανά οι ήδη «πληγωμένες» κοινωνικές ομάδες.
Η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον κ. Ρομπάι, που διήρκησε περισσότερο από μισή ώρα, ήταν καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις. Ο έλληνας πρωθυπουργός του περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία αλλά και το πολιτικό σύστημα ενώ ο κ. Ρομπάι του ξεκαθάρισε πως τα μέτρα πρέπει να έχουν ληφθεί μέσα στον Αύγουστου αλλιώς έκανε λόγο για ελληνική «αυτοκτονία».

Η συνομιλία αυτή καθώς και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα μεταφέρθηκε και στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη από τον πρωθυπουργό, ο οποίος τους υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν τα μέτρα ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου και εν συνεχεία να τεθεί το μείζον ζήτημα της επιμήκυνσης του χρέους.

Παρά τις έντονες αντιρρήσεις του κ. Βενιζέλου, ο οποίος τόνισε πως τα μέτρα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση, ο ίδιος, όπως δήλωσε και μετά την συνάντηση, θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης επανέλαβε πως η προγραμματική σύγκλιση παραμένει στο ακεραιο, διευκρινίζοντας πως κοινό μέλημα είναι να μην θιγούν εκ νέου οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: