Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Η... εξαιρετική «συμβολή» του ΠΑΣΟΚ στην πολιτικο-οικονομική σταθερότητα του τόπου και την κυριαρχία Μητσοτάκη

Το βασικό μέρος της... δουλειάς για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική κανονικότητα της χώρας έγινε χθες με την (επαν)εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ!
Τόσο το αποτέλεσμα του πρώτου όσο και του δευτέρου γύρου, όπως γράφαμε την περασμένη Δευτέρα, μόνο ευχαριστημένο μπορεί να αφήνει τον Μητσοτάκη, αλλά και τις αγορές! 
Κανένας δεν ξεχώρισε από το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και ο Μητσοτάκης παρά τη φθορά της Κυβέρνησης, μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα μπορέσει το 2027 (εφόσον δεν "αυτοκτονήσει") να επανεκλεγεί πρωθυπουργός σε συνεργασία με ένα άλλο κόμμα, που δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει πλέον, πέραν του ΠΑΣΟΚ...
Η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αλλάζει τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό και λόγω της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μπορεί να... ελπίζει σε μια δημοσκοπική άνοδο, χωρίς όμως να είναι και τόσο... εύκολο να γράψει μπροστά το ψηφίο 2! 
Η νίκη Ανδρουλάκη αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπήρχε κάποια ηγετική προσωπικότητα που θα μπορούσε να "χτυπήσει" στα ίσια τον Μητσοτάκη. Η επανεκλογή του παραπέμπει στη... θρυλική φράση του Τσίπρα, περί στροφής 360 μοιρών! Μία από τα ίδια.

Ο Δούκας θα... σκύψει το κεφάλι και θα επιστρέψει στο κτίριο του Οδού Αθηνάς, ενώ η συζήτηση θα ήταν εντελώς διαφορετικά, αν αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ εκλεγόταν ο Παύλος Γερουλάνος και σε πολύ μικρότερο βαθμό η Άννα Διαμαντοπούλου. Από τη στιγμή που οι δύο τελευταίοι δεν πήγαν στον δεύτερο γύρο και το παιχνίδι παίχτηκε μεταξύ του προβλέψιμου Ανδρουλάκη και του αιθεροβάμονος Δούκα, ο Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος.

Το ίδιο ισχύει και για τις αγορές και τους επενδυτές, οι οποίοι από τώρα μπορούν να προεξοφλήσουν συνέχιση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη και πέραν του 2027. Ακόμη και αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ώστε να φέρει πιο κοντά στην αυτοδυναμία τη Νέα Δημοκρατία, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο θεωρείται αδύνατο να επιτευχθεί το 2027.

Η (επαν)εκλογή Νίκου Ανδρουλάκη αποτελεί ένα πολύ καλό νέο για τη χώρα και τις αγορές! Και αν κάποιοι βιαστούν να πουν ότι ο Ν.Α. θα πει στον Μητσοτάκη να βρει άλλον κυβερνητικό εταίρο, απλά θέλουμε να υπενθυμίσουμε τις περιπτώσεις της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία και του Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι κυβέρνησαν για 4 τετραετίες, χωρίς τα κόμματα τους να έχουν κερδίσει ποτέ την αυτοδυναμία! Μάλιστα, συγκυβέρνησαν δεξιά και σοσιαλιστικά κόμματα. Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε ότι η ενίσχυση της εγχώριας ακροδεξιάς, θα καταστήσει τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ως μονόδρομο. Όπως έγινε παλιότερα, αλλά τότε ο αντίπαλος ήταν από τα αριστερά...

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδος, πρέπει να αντιληφθούν όλοι, ότι το στοίχημα του success story της, ξεκινάει και τελειώνει στην πολιτική σταθερότητα και στην παρουσία Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση της χώρας.. Με αριστερές... μπούρδες και ιδεολογικά συμπλέγματα, χωριό δεν γίνεται! Η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο γεωπολιτικό και πολιτικό στοίχημα για τους ξένους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα αφήσουν τις εξελίξεις στην... τύχη τους. Έχουν τον τρόπο τους να στείλουν τα μηνύματα που πρέπει προς αυτούς που πρέπει. Για να το πούμε απλά και λαϊκά, οι εταίροι μας και σύμμαχοι δεν έχουν καμία διάθεση να... ανεχθούν ερμαφρόδιτες θέσεις στο μέτωπο των ανοικτών μετώπων της Ευρώπης (πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή) και πολύ περισσότερο... πειραματισμούς σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

Η Ελλάδα έχει χτίσει την αξιοπιστία της με πολύ μεγάλο κόπο τα τελευταία 5 χρόνια. Επανήλθαμε στην επενδυτική βαθμίδα, οι Ευρωπαίοι μας... φλόμωσαν με λεφτά, η Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο παίκτη στο γεωπολιτικό και ενεργειακό παίγνιο, ο Μητσοτάκης χαίρει άκρας εκτίμησης και αποδοχής στο εξωτερικό έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, όπως φάνηκε εσχάτως με τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ηγεσία της Ευρώπης. Ακόμη και τα ζητήματα της ακρίβειας και της καθημερινότητας που τα συναντά κάποιος σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μπορεί να θολώνουν την εικόνα της κυβέρνησης, αλλά δεν μπορούν να ανατρέψουν μια πορεία, η οποία ξεκίνησε υπό τις πιο αρνητικές προϋποθέσεις πριν από 14 χρόνια και εξελίσσεται τώρα σε ένα θετικό turn around story. Πάει... πολύ, αυτό το story να το επηρεάσουν κατά φαντασία ηγετίσκοι!

Γιατί είναι... ηττημένος νικητής ο Ανδρουλάκης, πώς η αλαζονεία Δούκα έγινε "ταφόπλακα" και case study και ποιο είναι το... γαργαλιστικό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα τα κάνει όλα... λαμπόγυαλο στην Κεντροαριστερά!
Η (επαν)εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη με επιβλητική νίκη έναντι του αντιπάλου του Χάρη Δούκα μπορεί να μην αλλάζει κάτι σε σχέση με το πρόσωπο, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει πολλά από δω και πέρα σε σχέση με τις επιλογές που πρέπει να κάνει αυτό το πρόσωπο, εντείνοντας τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Ανδρουλάκης επιλέχθηκε από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ με βάση το... μη χείρον βέλτιστον, αλλά και επειδή είχε τον έλεγχο στον μηχανισμό του κόμματος. Δεν διαθέτει ηγετικά χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε προσωπικότητες που λαμβάνουν αποφάσεις. Σίγουρα όμως, στη βάση μιας... φανταστικής προβολής, θα μπορούσε να έχει μια καλύτερη θέση στις... ανανηστικές φωτογραφίες ηγετών της Ευρώπης, σε σχέση με αυτές που είχε ο Τσίπρας! Φυσικά, η συζήτηση θα ήταν εντελώς διαφορετική αν είχε εκλεγεί αρχηγός ο Παύλος Γερουλάνος ή ακόμη και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να απειλήσει τον Μητσοτάκη, δεν μπορεί να κάνει όλα τα χατίρια των συντρόφων εντός ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί να... αδιαφορήσει μπροστά στο 40% που συγκέντρωσε ο Χάρης Δούκας. Να ξεκινήσουμε από την απλή αριθμητική των δύο γύρων και να πάμε στη συνέχεια στο δια ταύτα. Στον πρώτο γύρο το 70%, δηλαδή 214.000 οπαδοί, φίλοι και... περαστικοί του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι δεν θέλουν τον Ανδρουλάκη για αρχηγό και ψάχνουν για κάτι καλύτερο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε 89.000 ψήφους. Στον β΄ γύρο επί 214.000 ψηφισάντων έλαβε το 60%, δηλαδή 128.000 ψήφους. Ο Δούκας από τις 65.000 ψήφους στον α΄ γύρο, ανέβηκε στις 85.000. Αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν δεν ήταν ούτε με τον Ανδρουλάκη, αλλά ούτε και με τον Δούκα, ενώ, τη... φυτιλιά την έριξε χθες βράδυ η Διαμαντοπούλου, λέγοντας ότι ούτε ο Ανδρουλάκης με το 60%, αλλά ούτε και ο Δούκας με το 40%, εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ!

Το καλό για τον Ανδρουλάκη είναι ότι ο βασικός αντίπαλος του είναι εκτός Βουλής, άρα, όσοι τον υποστήριξαν και βρίσκονται... εντός Βουλής, μπορεί να ξανασκεφτούν λίγο τα πράγματα με βάση τα νέα δεδομένα και να ρίξουν γέφυρες με τον αναβαπτισμένο αρχηγό. Αναμφίβολα, εκτεθειμένοι βγαίνουν όσοι τον αμφισβήτησαν μετά τις Ευρωεκλογές. Τώρα όμως, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό διάλυση. Αν εκμεταλλευτεί αυτό την ευκαιρία ο Ανδρουλάκης, απλά μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο με τη συνεργασία όλων των δυνάμεων και όχι να... συναρπάσει τα πλήθη, ώστε να... πέσει ο Μητσοτάκης!

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κέρδισε πολύτιμο χρόνο αλλά επί της ουσίας είναι αναλώσιμος και ο... εύκολος στόχος ενόψει των εκλογών του 2027, καθώς με τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ θα θεωρηθεί ήττα, αν δεν πλησιάσει τη Νέα Δημοκρατία, γράφοντας φυσικά μπροστά το ψηφίο "2"! Βέβαια, έως το 2027, μπορεί να συμβούν πολλά τόσο υπέρ όσο και εις βάρος της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ...

Ο Ανδρουλάκης διέθετε μηχανισμό και κατάφερε να επικρατήσει έναντι του αιθεροβάμονος Δούκα. Ξέρει ότι από δω και πέρα θα έχει εσωκομματική αντιπολίτευση, ασχέτως αν ο Δούκας πρέπει να αφοσιωθεί στα δημαρχιακά του καθήκοντα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι αν είχε να επιδείξει μια θετική περπατησιά τους πρώτους 10 μήνες της θητείας του, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν θετικό γι αυτόν. Όμως, όλα αυτά αποτελούν πλέον ιστορία και από δω και πέρα έχουμε μπροστά μας πολλά νέα δεδομένα.

Ο Ανδρουλάκης πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη τον εαυτό του και να αποβάλλει τον... θυμό διαρκείας έναντι του Μητσοτάκη. Αναμφίβολα, αποτελεί είδηση το γεγονός ότι σήκωσε το τηλέφωνο όταν τον κάλεσε ο Μητσοτάκης για να τον συγχαρεί! Επιπλέον, θα αποτελέσει μεγάλη πρόοδο αν ο Ανδρουλάκης συναντήσει τον Μητσοτάκη, κάτι το οποίο, όπως είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, το επιθυμεί. Για να δούμε...

Ο Ανδρουλάκης θα κληθεί να λάβει ξεκάθαρες θέσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας, με καθαρές λύσεις, οι οποίες, ωστόσο, θα "πατάνε" στη γήινη πραγματικότητα και τα σημερινά δεδομένα και όχι σε... μυθοπλασίες! Πρέπει να αφήσει κατά μέρος τις... κόνξες που έκανε σε θέματα όπως για παράδειγμα τα μη κρατικά πανεπιστήμια και η επιστολική ψήφος.

Η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη επιδρά αναλόγως και στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ ως πρώην κυβερνητικό κόμμα δεν θα είναι τόσο εύκολο να βγάλει την... ουρά του απέξω και να νομίζει ότι η διακυβέρνηση της χώρας δεν το αφορά. Θα πρέπει αναγκαστικά να διαμορφώσει πλάνο συνεργασίας κυρίως με τη Νέα Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα... απομεινάρια του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2027, δεν θα του είναι αρκετά για να κάνει μια κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς που θα έχει φουλ Αριστερά.

Ο κόσμος έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια και αυτό ο κ. Ανδρουλάκης το γνωρίζει λόγω και της θητείας στην Ευρωβουλή. Όμως μέχρι σήμερα, δεν έχει δείξει ότι θέλει να διαμορφώσει ένα αφήγημα που να βασίζεται στον ρεαλισμό και στη διαρκώς μεταβαλλόμενη δυναμική της συγκυρίας. Δεν μπορεί να αδιαφορήσει μπροστά σε καίρια διλήμματα που απαιτούν υπεύθυνες τοποθετήσεις, οι οποίες ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο προσέγγισης της σοσιαλιστικής ιδεολογίας ή των ίσων αποστάσεων.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρείται σχεδόν αδύνατον να δει εξουσία ως αυτοδύναμο κόμμα και βλέποντας γύρω γύρω, μάλλον πρέπει να διαμορφώσει και πλάνο για κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τη Νέα Δημοκρατία. Για να μην είμαστε... μονόπλευροι, το ίδιο ισχύει και για τη Νέα Δημοκρατία. Αν είναι δεύτερο κόμμα η ΝΔ, προφανώς με άλλον αρχηγό, καθώς ο Μητσοτάκης θα έχει παραιτηθεί! Το βασικό σενάριο όμως θέλει στην πρώτη γραμμή τον Μητσοτάκη, οπότε το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνειδητοποιήσει από τώρα, πώς έχουν τα πράγματα.

Με βάση τα παραπάνω, η νίκη του Ανδρουλάκη ήταν αναμενόμενη, δεν έχει καμία αξία σε επίπεδο μέτρησης ηγετικής προσωπικότητας για τη χώρα, γιατί απλά δεν τη διαθέτει, ενώ θα πρέπει να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με την κυβέρνηση. Δεν μπορεί οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να λένε ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια, νομίζοντας ότι και ο αρχηγός θα πει ναι, αλλά στο τέλος λέει όχι. Το ίδιο ισχύει και για την επιστολική ψήφο, αλλά και πολλά ακόμη. Προφανώς, δεν γίνεται να αγνοηθεί το γεγονός ότι σε πάρα πολλά νομοσχέδια το ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ, έστω και σε επίπεδο επιμέρους διατάξεων.

Το ΠΑΣΟΚ σε λίγο καιρό ίσως αναλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί θα φύγουν σίγουρα κάποιοι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο θρίαμβος Ανδρουλάκη στις χθεσινές εκλογές μπορεί να του "φουσκώσει" τα... μυαλά και να νομίζει ότι θα γίνει κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι θα πάρει κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ (βουλευτές, στελέχη και μέλη). Όμως, είναι πάρα πολύ πιθανό το 2027, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να υποστεί πολιτική ήττα, η οποία, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Ανδρουλάκης μπορεί να γράψει μπροστά το ψηφίο 2 και να μην αμφισβητηθεί από τους συντρόφους του, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα είναι πολιτικό λάθος να λειτουργήσει ως αξιωματική αντιπολίτευση και όχι ως εν δυνάμει κυβερνητικός συν-εταίρος. Το λέμε αυτό γιατί δεν υπάρχει άλλο κόμμα, με οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί η Νέα Δημοκρατία, πλην του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αν παραμείνει μετά από ένα ικανοποιητικό ποσοστό, θα πρέπει να εξετάσει άμεσα το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση υπό τον Μητσοτάκη.
Άλλωστε, ήταν κόμμα εξουσίας και μάλιστα έβαλε πλάτη σε κρίσιμες για τη χώρα στιγμές. Αν το αποτέλεσμα για τον Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά αρνητικό, τότε θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας το 2027. Τότε θα δημιουργηθεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον Γερουλάνο, ώστε να μπει μπροστά. Ξεχώρισε μεταξύ άλλων στην εκλογική μάχη του ΠΑΣΟΚ, είναι... χορτασμένος από περιουσία, λόγω της οικονομικής επιφάνειας της οικογένειας του και η πρόκληση για τη δόξα, με ταυτόχρονη υπεύθυνη στάση έναντι της χώρας, θα είναι πολύ μεγάλη. Ακόμη και αν φύγει ο Ανδρουλάκης το 2027, φαίνεται ότι ο Γερουλάνος θα μπορούσε να καλύψει το κενό, τόσο σε επίπεδο αρχηγίας στο κόμμα, όσο και σε επίπεδο συνεργασίας για τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι ανοικτό μυαλό, ευφυής, έχει προσλαμβάνουσες από το εξωτερικό, είναι ικανός, διαθέτει μετριοπαθές προφίλ και γενικώς ταιριάζει και στα χνώτα του Μητσοτάκη.

Για τον Δούκα, η διεκδίκηση της αρχηγίας στο ΠΑΣΟΚ μετά από μια μεγάλη και μη διαχειρίσιμη ήττα του Ανδρουλάκη, θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Αν όμως έχει καταφέρει να ρίξει τη... θερμοκρασία στην Αθήνα κατά... 5 βαθμούς, τότε κάτι μπορεί να γίνει! Ο χθεσινός ηττημένος νόμιζε ότι γίνονται κάθε μέρα... θαύματα, σαν αυτό που έγινε στις περυσινές δημοτικές εκλογές, όπου ο Μπακογιάννης στο πλαίσιο του πολιτικού savoir vivre τον κατέστησε γνωστό στο εκλογικό κοινό του Δήμου Αθηναίων μέσω του debate μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Σκεφτείτε μόνο ότι για κάποιες εκατοντάδες ψήφους δεν εξελέγη ο Μπακογιάννης από τον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας 57.802 ψήφους (ποσοστό 41,35%) επί συνόλου 114.529 ψήφων, ενώ ο Δούκας είχε 19.842 και ποσοστό 14,19%! Μετά το "ντιμπέιτ" που... ατυχώς δέχθηκε να κάνει ο Μπακογιάννης, ο Δούκας έγινε γνωστός στο κοινό και τη δεύτερη Κυριακή συγκέντρωσε 64.062 ψήφους, παίρνοντας ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Κασιδιάρη, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το... κακό συναπάντημα. Αυτό το κοινό πίστεψε ότι έτσι θα... τιμωρήσει τον Μπακογιάννη και την οικογένεια Μητσοτάκη, εκλέγοντας για Δήμαρχο Αθηναίων έναν άνθρωπο που έχει να επιδείξει επιστημονικό έργο, αλλά στερείται οργανωτικών και διοικητικών προσόντων. Τώρα, οι περισσότεροι είναι... κοψοχέρηδες, αλλά τα λάθη πληρώνονται. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Η νίκη του Χάρη Δούκα επί του Μπακογιάννη, μάλλον τον... ξελόγιασε και στη συνέχεια, χωρίς να έχει επιδείξει θετικό έργο στην Αθήνα (το αντίθετο μάλιστα), είπε να γίνει και αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ο τύπος αυτός πριν από ένα χρόνο έβγαλε δίπλωμα... Β΄ Κατηγορίας που του επιτρέπει να οδηγήσει ΙΧ αυτοκίνητο, αλλά μετά από 10 μήνες οδήγησης, προσπάθησε να μας πείσει ότι μπορεί να οδηγήσει... νταλίκα με πλατφόρμα μεταφοράς ανεμογεννητριών, χωρίς να διαθέτει το απαιτούμενο δίπλωμα ΣΤ΄ Κατηγορίας! Νόμιζε ότι κάθε μέρα είναι του... Μπακογιάννη. Βέβαια, όσο έβγαινε και μιλούσε, τόσο περισσότερο ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ συνειδητοποιούσε ότι μάλλον του έπεφτε πάρα πολύ η θέση του Δημάρχου! Είναι σαν να βγάζει δελτίο ένας ποδοσφαιριστής σε ομάδα της Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας και μετά από 4-5 παιχνίδια μέτριας απόδοσης, να νομίζει ότι είναι έτοιμος για να γίνει πρώτη... φίρμα στη Ρεάλ Μαδρίτης! Χθες, αυτό το πλήρωσε ο Δούκας.

Ο χαμένος της εσωκομματικής μάχης στο ΠΑΣΟΚ, μάλλον πρέπει να θεωρεί... καταραμένη την ώρα και τη στιγμή που τον στήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στο παρελθόν ηττήθηκε κατά κράτος από τον Ανδρουλάκη. Ειδικά αυτά τα... παιδιαρίστικα "Πάμε για την αλλαγή", λειτούργησαν πολύ αρνητικά για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που έχει κατατάξει τον Παπανδρέου στη λίστα με τα... αζήτητα! Ο Ανδρουλάκης αμφισβητήθηκε απ΄ όλους, αλλά ήταν ο τελικός νικητής, σε ένα πραγματικά... σκανδαλιάρικο παιχνίδι της μοίρας που ικανοποιούσε και τις επιθυμίες του... Μητσοτάκη! Τώρα, ο Δούκας είναι υποχρεωμένος να αφοσιωθεί και μάλιστα με... κατεβασμένα μούτρα στο αντικείμενο του. Μάλιστα, αν δεν αλλάξει μυαλά, τότε δεν έχει καμία ελπίδα το 2027, να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μετά από μια ήττα του Ανδρουλάκη.

Η εμμονή του Δούκα να κοιτάζει προς τον... ΣΥΡΙΖΑ, έδιωξε πολύ κόσμο τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο και πιο καθοριστικό γύρο. Νόμιζε ότι τα στελέχη και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ που... σταυρώθηκαν από τους Συριζαίους, θα... κατάπιναν ή θα ξεχνούσαν όλα όσα συνέβησαν τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια. Ο Δούκας νόμιζε ότι θα πήγαινε... εκδρομή στην Πλατεία Κουμουνδούρου, αλλά από σήμερα, πρέπει να συνηθίσει περισσότερο την Οδό Αθηνάς! Αν αποδείξει ότι διαθέτει διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες και είναι απαλλαγμένος από ιδεολογικά κόμπλεξ, τότε μπορεί να πετύχει κάτι καλύτερο το... 2027, αν ο Ανδρουλάκης τα πάει χάλια και υπάρξει θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Δούκας είναι ο απόλυτος χαμένος της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας. Ίσως, η πίκρα αυτή μετριαστεί από το γεγονός ότι το Σάββατο παντρεύεται στη Θήβα την εκλεκτή της καρδιάς του, με σουβλιστά αρνιά και κλαρίνα! Όμως, αμέσως μετά, θα έχει όλο τον χρόνο για να σκεφτεί πόσο του κόστισε η επιλογή για στροφή προς τα Αριστερά, αλλά και οι... μπούρδες που εκστόμιζε, οι οποίες μπορεί να είναι διασκεδαστικές όπως οι εκθέσεις παιδιών του δημοτικού, ωστόσο, δεν αποτελούν... παράσημο για κάποιον που θέλει να γίνει αρχηγός κόμματος και... αυριανός πρωθυπουργός!

Λουκάς Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: