Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Γιατί ο Μητσοτάκης περιμένει στη... γωνία τον Ανδρουλάκη και τι κινδυνεύει να πάθει το ΠΑΣΟΚ τους επόμενους μήνες

Ο Ανδρουλάκης μπορεί να χαρεί για μερικές ημέρες ακόμη τη νίκη του επί του Δούκα και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν πρέπει να παίρνουν τα μυαλά του... αέρα, καθώς το αποτέλεσμα του α΄ γύρου και το τελικό αποτέλεσμα δεν μας προϊδεάζουν και για τόσο... ευτυχισμένες στιγμές προσεχώς!
Αναμφίβολα, η εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων περνάει μέσα από απλές πράξεις αριθμητικής. 
Στον α΄ γύρο ο Ανδρουλάκης πήρε 30%, ο βασικός αντίπαλος του Δούκας 21%, ο Γερουλάνος και η Διαμαντοπούλου σχεδόν το... 40% των ψήφων!
Κάπως έτσι πρέπει να βλέπουμε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Το σκορ δεν είναι 60%-40% με βάση το αποτέλεσμα του β΄ γύρου, αλλά παραπέμπει... 100% σε ανακατωσούρα! 
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν τρεις διαφορετικοί κόσμοι... 
Ο ένας είναι αυτός του νικητή Ανδρουλάκη, ο δεύτερος του Δούκα που δεν του βγήκε η... αλλαγή με οπτική ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δήλωσε παρών στις εξελίξεις και ο τρίτος είναι ο κεντρώος χώρος που εκπροσωπούν ο Γερουλάνος και η Διαμαντοπούλου.
Ακόμη και αν ο Ανδρουλάκης καταφέρει να... απαρνηθεί τον προηγούμενο εαυτό του, τα πράγματα για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τόσο... ρόδινα. Ο Γερουλάνος περιμένει στη... γωνία με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του 2027. Ο Δούκας δύσκολα θα αποδείξει ότι αποτελεί εναλλακτική για το ΠΑΣΟΚ, οπότε μάλλον θα επιδιώξει να δημιουργήσει... αντάρα, από το γραφείο του στον Δήμο Αθηναίων. Η Διαμαντοπούλου, μπορεί να αισθάνεται... ελεύθερη και ωραία, χωρίς πολλές πολλές δεσμεύσεις, καθώς η υπόθεση της αρχηγίας στο ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει οριστικά για την ίδια, αλλά μπορεί να προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και... αλλού.

Η παραπάνω ανάλυση είναι χρήσιμη, καθώς αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα διαμορφωθεί η τακτική που θα ακολουθήσουν ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να φέρουν σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, καθώς είτε άτυπα, είτε τυπικά, αποτελεί επί της ουσίας την αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα
Αν λάβουμε υπόψιν το χθεσινό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, περί προσδοκιών για την κατάθεση ενός προγράμματος από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο αλλά και κοστολογημένο, όλοι αντιλαμβάνεστε σε ποιο επίπεδο θα... παίξει μπάλα ο Μητσοτάκης με τον Ανδρουλάκη.
Κάθε εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και θα ζητείται από τη Χαριλάου Τρικούπη να συνοδεύει τις υποσχέσεις της με νούμερα, δηλαδή με τον τελικό... λογαριασμό. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένεται να έχει πιο ενεργό ρόλο από δω και πέρα, ώστε να μαθαίνει άμεσα η κοινωνία τι είναι αυτό που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ, αν είναι εφαρμόσιμο και πόσο κοστίζει. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Στόχος του Μητσοτάκη θα είναι να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ανδρουλάκη και τους συνεργάτες του, οι οποίοι κάθε τρεις και λίγο θα πρέπει να συνοδεύουν τις εξαγγελίες τους με το αντίστοιχο ποσό που θα προκύπτει είτε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είτε από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Γιατί τα λόγια είναι ανέξοδα, αλλά οι πράξεις έχουν πάντα ένα τίμημα...

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αφήσει το ΠΑΣΟΚ σε... χλωρό κλαρί, στο κεφάλαιο των ανέξοδων υποσχέσεων. Ήδη, κατά την προεκλογική περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, πολλά στελέχη του κόμματος παρέδωσαν τα... διαπιστευτήρια τους, λέγοντας... μπούρδες ή κατά το κοινώς λεγόμενο "λόγια του αέρα". Τουλάχιστον, από δω και πέρα, η ηγεσία του κόμματος θα πρέπει να είναι πιο υπεύθυνη.

Άλλωστε, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα... πανηγύρια και δεν υπάρχει η πίεση για πλειοδοσία παροχών. Τώρα δεν είναι αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι σε πολιτικό επίπεδο, αποκαθίσταται μετά από πολλά χρόνια η πολιτική κανονικότητα, ωστόσο, κανονικότητα που δεν θα συνοδεύεται από υπευθυνότητα, δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Εφόσον το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρουλάκη δείξει μια υπεύθυνη στάση και σταματήσει να λέει... συριζιές για κρίσιμα ζητήματα όπως τα τραπεζικά, τα ενεργειακά ή τα θέματα αγοράς, τότε θα ανεβάσει τις "μετοχές" του, ως ένδειξη ωριμότητας. Όμως, αν ο Ανδρουλάκης γίνει υπεύθυνος και δεν λέει λόγια του... αέρα, τότε θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα. Η πλευρά Δούκα δεν θα είναι διατεθειμένη να χαλάσει το "παραμύθι" προς τον ελληνικό λαό με τις αόριστες και ανεφάρμοστες υποσχέσεις... Δηλαδή, τι θα κάνει και πώς θα πορευτεί ο Ανδρουλάκης αν αποφασίσει να μη γίνει... Δούκας; Ή, το αντίθετο, τι θα συμβεί αν θελήσει να γίνει Δούκας, για να συμπιέσει τον Δούκα και να προσεγγίσει ό,τι έχει απομείνει από την Αριστερά;

Αν ο Ανδρουλάκης γίνει... Δούκας, τότε θα έχει πρόβλημα με τον Γερουλάνο και τη Διαμαντοπούλου
Αν ο Ανδρουλάκης δείξει σημάδια υπευθυνότητας ακολουθώντας και συνθέτοντας τις απόψεις των στρατοπέδων Γερουλάνου-Διαμαντοπούλου, τότε θα έχει σοβαρό πρόβλημα με το... Δουκάτο!

Τα παραπάνω ζητήματα αναμένεται να αναδειχθούν πολύ συντομότερα απ΄ ότι φανταζόμαστε, οπότε και οι... γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ θα προκύψουν γρηγορότερα απ΄ ότι υπολογίζουμε. Το ΠΑΣΟΚ έχει τον κόσμο του Ανδρουλάκη και άλλους... δύο κόσμους μέσα του. Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν θα είναι και τόσο εύκολο να προσεγγίσει τα πολιτικά "ρετάλια" του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς για να συγκροτήσει ένα αντι-μητσοτακικό μέτωπο.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης θα "τσιμπήσουν" κάτι... ψιλά στις δημοσκοπήσεις, αλλά όχι σε σημείο αμφισβήτησης της πρωτιάς του Μητσοτάκη
Στη βάση μιας τέτοιας εξέλιξης, το κόμμα δεν θα αργήσει να βρεθεί σε κατάσταση αυξημένης... νευρικότητας. 
Ο Ανδρουλάκης με βάση το ποσοστά του α΄ γύρου δεν ψηφίστηκε ως... αντικαταστάτης του Μητσοτάκη. 
Με βάση το ποσοστό του β΄ γύρου προτιμήθηκε από τον Δούκα ως αναγκαίο κακό, καθώς η εμμονή του Δημάρχου Αθηναίων να κοιτάζει συνέχεια... αριστερά και να κάνει σαν μικρό... παιδί όταν τον υποστηρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, ήταν εκτός... πλάνου της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου γράφαμε ότι το δίδυμο Ανδρουλάκη-Δούκα ήταν κατά... παραγγελία Μητσοτάκη και αυτό θα φανεί προσεχώς. Ο Δούκας έχει... κακιώσει και θα βάλει εμπόδια σε μια αναγκαία προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση. Ο Ανδρουλάκης ξέρει ότι το 2027 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα οσμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι αυτοδύναμη.

Με δεδομένο τον πολιτικό χάρτη στη χώρα μας, ο Ανδρουλάκης θα πρέπει από τώρα να διαμορφώσει πλάνο προσέγγισης του κεντρώου χώρου, ώστε αν χάσει το 2027, να έχει την ικανοποίηση ότι αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα και η ΝΔ δεν έγινε αυτοδύναμη κυβέρνηση
Με βάση αυτό το σενάριο, ο Ανδρουλάκης το 2027 θα έχει την ευκαιρία να ανέβει στην... εξουσία, μέσω... Μητσοτάκη! Τότε το ΠΑΣΟΚ θα έχει συμπληρώσει 12 χρόνια εκτός εξουσίας! Ο πειρασμός είναι μεγάλος, έστω και αν ο Ανδρουλάκης θα επιμένει να κάνει λόγο για νίκη στις εκλογές και... αυτοδυναμία!

Από την άλλη, ο Ανδρουλάκης πρέπει να λάβει υπόψιν του ότι δεν μπορεί να γίνει ο "απορροφητήρας" της τοξικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεχόμενος πρόσωπα που μιλούσαν για... κρεμάλες και... ψόφους! Αν πάει να πάρει τους αποτυχημένους και "τοξικούς" του περιβάλλοντος Τσίπρα, είτε ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς τον Κασσελάκη φυσικά), είτε στη Νέα Αριστερά, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί κάποιοι συμπλεγματικοί και αιθεροβάμονες ιδεολόγοι θα θυμηθούν τον... σοσιαλκομμουνισμό, ενώ την ίδια στιγμή, το πολιτικό περιβάλλον θα απαιτεί τη συγκρότηση σοβαρής κυβέρνησης συνεργασίας. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η ανάγκη ύψωσης τείχους προστασίας του αναβιώσαντος δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τα λαίκίστικα κόμματα, εκ δεξιών και εξ ευωνύμων, που "ύψωσαν" φωνή λόγω μνημονίων ή Μεταναστευτικού.

Ο Ανδρουλάκης και αρκετοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να αρνούνται τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ή να την αποδεχθούν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης. Το ακούσαμε και πέρυσι κατά την προεκλογική περίοδο της πρώτης αναμέτρησης του Μαΐου, γιατί ακριβώς δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο. Όμως, μπορεί να απαιτηθούν υπερβάσεις που σήμερα είναι δύσκολο να συλλάβει κάποιος.

Αν ο Ανδρουλάκης χάσει από τον Μητσοτάκη το 2027, τότε για να είναι το ΠΑΣΟΚ στα πράγματα, πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία να το επαναφέρει στην εξουσία, μέσα από μια σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία. 
Μόνο έτσι θα κρατηθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μόνο έτσι θα μπορεί να δελεάσει τους συντρόφους του που διψούν για εξουσία μετά από πάρα πολλά χρόνια... στέρησης! 
Γιατί ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ θα έχουν αυτοδυναμία. Ο Ανδρουλάκης θα έχει τραβήξει ένα καλό χαρτί, αλλά με... κρουπιέρη τον Μητσοτάκη!

Λουκάς Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: