Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

ΗΠΑ-Γαλλία... ανησυχία και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ... αδιαφορία, για την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση έχει αφοσιωθεί στην παραγωγή έργου και αυτό δεν είναι δύσκολο να το δει κάποιος, παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις, τα δελτία Τύπου, τις συναντήσεις των υπουργών και τις αποφάσεις.
Ο Μητσοτάκης δείχνει να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου καθώς ο χρόνος τρέχει και οι εκκρεμότητες είναι πολλές σε όλους τους τομείς. Ιδίως δε, αυτοί που σχετίζονται με την πεζή καθημερινότητα των πολιτών.
Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας και στο νοσοκομείο Λαϊκό, η πρώτη πρώτη συνάντηση μετά την ορκωμοσία του νέου σχήματος, με τον υπουργό Ανάπτυξης κλπ., δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει πάρει το... μήνυμα για πολλή δουλειά και άμεσα αποτελέσματα. Βέβαια, υπάρχουν και αλλαγές που θα ξεβολέψουν πολλούς, οι οποίοι θα πιάσουν την γκρίνια, αλλά, δεν γίνεται διαφορετικά...
Η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας είχε ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη των αποτελεσμάτων που έχουν καταγραφεί στη μείωση της ανεργίας, ενώ ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός θα είναι στα 1.500 ευρώ και επιπλέον ότι θα συνεχιστεί η στήριξη στους συνταξιούχους.

Ο αγώνας της κυβέρνησης είναι πολυμέτωπος
, ενώ το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι τιμές των περισσότερων προϊόντων του μέσου νοικοκυριού στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια, αν και η ακρίβεια είναι... παγιωμένη και δεν σηκώνει κουβέντα. Αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακού τύπου προσεγγίσεις, αλλά φαίνεται ή δεν φαίνεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του τρία χρόνια για να προωθήσει τις αλλαγές που έχει σχεδιάσει, αλλά έχει μερικούς μήνες προκειμένου να τελειώνει με τα βασικά νομοθετήματα, που έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές, αλλά ακόμη δεν τα έχουμε δει. Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η τροφοδότηση της αναπτυξιακής διαδικασίας με φιλικά μέτρα στον τομέα των επενδύσεων και των ακινήτων, αποτελούν αντίβαρο, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές πιέσεις από το εξωτερικό.

Το αποτέλεσμα του β΄ γύρου των γαλλικών εκλογών θα επιφέρει σίγουρα πολιτικές ανατροπές, είτε σχηματιστεί κυβέρνηση από τον εκλεκτό της Λεπέν, είτε από το Ενιαίο Μέτωπο της Αριστεράς
Την ίδια στιγμή η απογοητευτική εικόνα του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, δίνει πόντους στον Τραμπ και προμηνύει πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ, εκτός και αν παραιτηθεί ο σημερινός πρόεδρος, επικαλούμενος λόγους υγείας. Το σενάριο αυτό είναι και το μοναδικό που θα μπορούσε να διατηρήσει το σημερινό status quo στις ΗΠΑ, αλλά και τις σχέσεις της Υπερ-δύναμης με την Ευρώπη και την Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για... μπλέξιμο και αχαρτογράφητα ύδατα. Μάλιστα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν τελικώς υπερισχύσει η Λεπέν στη Γαλλία, τότε η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει θετικό προηγούμενο και για τον Τραμπ.


Η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται ιδιαιτέρως ανήσυχη, καθώς η τελευταία τετραετία Μητσοτάκη, σφραγίστηκε από τις ιστορικά καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ επί Μπάιντεν και τη Γαλλία του Μακρόν
Από τη Δευτέρα θα έχουμε τα δεδομένα από τη Γαλλία για να δούμε ποιος και τι θα εφαρμόσει απ΄ όσα... εξωπραγματικά υποσχέθηκε προεκλογικά.
Ο φόβος ενός σημαντικού ρήγματος μέσα στην Ευρώπη ανησυχεί όλα τα κράτη της Ένωσης, ενώ και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διαμορφώσει νέα πλάνα, είτε στο θέμα της οικονομίας, είτε στο θέμα των διμερών σχέσεων. Η κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να... ανησυχεί, καθώς μπορεί να υπάρξουν ανατροπές, οι οποίες θα επηρεάσουν τις ισορροπίες εντός της Ευρώπης, λαμβάνοντας απρόβλεπτες διαστάσεις και προεκτάσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Με δύο πολέμους στη γειτονιά μας και με τον Πούτιν να κάνει τα πάντα για να εκλεγεί ο συνδυασμός της... αγαπημένης του Λεπέν
, προφανώς το αντι-ευρωπαϊκό μπλοκ στοχεύει στην πρόκληση ρήγματος τόσο εντός της Ευρώπης, όσο και στους κόλπους του ΝΑΤΟ, σε σχέση με τις επιδιώξεις του στην Ουκρανία, όπου η βοήθεια των Ευρωπαίων είναι γενναία.
Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι πιθανή επικράτηση του Μπαρντελά θα τον αναγκάσει να κάνει πολλά βήματα πίσω. Σε κάθε περίπτωση, ο Μακρόν προσπαθεί με το Ενιαίο Αριστερό Μέτωπο να κλείσει τον δρόμο στον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν, τόσο ως προς τη συγκρότηση κυβέρνησης, όσο και σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Όσο γι αυτούς που βλέπουν... εμφύλιο στη Γαλλία, αν κερδίσει η Λεπέν, το ενδεχόμενο αυτό είναι το ίδιο πιθανό, με αυτό της εκλογής των Αριστερών στην εξουσία. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο αβεβαιότητας και είναι λογικό η ελληνική κυβέρνηση να κάθεται σε... αναμμένα κάρβουνα.

Οι διεθνείς εξελίξεις υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τις ζυμώσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπου η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο για να αδιαφορεί. Όταν οι αντίπαλοι σου... τρώγονται, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανακατευτείς, παρά μόνο να περιμένεις στη γωνία, για να δεις πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα γι αυτούς.

Ελάχιστους απασχολεί αν ο Κασσελάκης θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή θα ανοίξει διάλογο με τα συλλογικά όργανα για να παραμείνει όρθιος στην ηγεσία
Υπό κανονικές συνθήκες, κάθε Έλληνας πολίτης θα έπρεπε να είναι προβληματισμένος από τις διεθνείς εξελίξεις, στον άξονα ΗΠΑ-Γαλλία-Ευρώπη, παρά με την... επιθεώρηση που ανεβάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία "τσιμπάει", ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και το ΠΑΣΟΚ παραμένει... ακούνητο, με φόντο τις διεργασίες για την εκλογή νέου προέδρου τον Οκτώβριο.

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ απασχολούν πολύ λίγους, ενώ οι πολλοί υποψήφιοι επί της ουσίας δείχνουν ότι η πορεία της απαξίωσης θα συνεχιστεί και την επόμενη μέρα. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων και αυτό φάνηκε στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και στην αντίστοιχη της ισραηλινής αντεπίθεσης κατά της Χαμάς, μετά το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου 2023.


Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση βρίσκεται... έτη φωτός μακριά σε σχέση με τους αντιπάλους της, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τον ιδεοληπτικό μικρόκοσμο τους και να προσεγγίσουν τα πράγματα με ρεαλισμό. Δείχνουν να κινούνται εκτός τόπου και χρόνου σε σχέση με τη θέση της χώρας στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό και στις Ευρωεκλογές, δεν κατάφεραν να κερδίσουν κάτι, παρά μόνο να ανοίξουν έναν κύκλο γκρίνιας, ο οποίος δεν ξέρουμε πού θα φτάσει.

Σε κάθε περίπτωση, αν το διεθνές κλίμα... στραβώσει, τότε η απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς θα ασχολούνται μαζί τους ολοένα και λιγότεροι. Εκτός και αν φύγει ο Κασσελάκης και έρθει κάποιος σοβαρός ή αντί του Ανδρουλάκη και του Δούκα, εκλεγεί ο Γερουλάνος ή η Διαμαντοπούλου, εφόσον τελικώς αποφασίσει να κατέβει στις εσωκομματικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου.

Τα πρόσωπα και οι ισχυρές προσωπικότητες παίζουν σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις και αυτό αποτελεί μια κατάκτηση του Μητσοτάκη
. Γιατί όποιος πιστεύει ότι υπάρχει άλλη προσωπικότητα που θα μπορούσε να επιτύχει περισσότερο σε σχέση με αυτά που έχει πετύχει ο Μητσοτάκης, τότε θέλει... διάβασμα!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ως χώρα πρέπει να ανησυχούμε για τις διεθνείς εξελίξεις και σχεδόν καθόλου για όσα συμβαίνουν στην Κεντροαριστερά. Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της είναι απαξιωμένοι, καθώς οι εξελίξεις στον χώρο παραπέμπουν σε φαρσοκωμωδία! 
Όσο τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης δεν σοβαρεύονται και δεν αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις της εποχής, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται ο ρόλος τους, ως... διασκεδαστές της κοινής γνώμης! 
Σ΄ αυτήν την περίπτωση, η αδιαφορία ισοδυναμεί με πλήρη απαξίωση και περαιτέρω περιθωριοποίηση τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: