Προτάσεις και Κριτική για την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία & την Ανάπτυξη!
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024
Κρούγκμαν: Σημαντική η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας (vid)
Τα εύσημα στη χώρα μας για τη «σαφή και σημαντική οικονομική ανάκαμψη» που έχει πετύχει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έδωσε ο γνωστός ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, μιλώντας στο Action24.
Όπως ανέφερε για την επίτευξη του στόχου χρειάστηκε πολύς χρόνος και προειδοποίησε ότι «αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι επειδή απλώς τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα τώρα, όλα όσα προηγήθηκαν ήταν δικαιολογημένα».
«Κάποια πράγματα λειτουργούν προς όφελος της Ελλάδας. Ο τουρισμός έχει γίνει μια τεράστια δύναμη στην παγκόσμια οικονομία και η Ελλάδα είναι σε καλή θέση να επωφεληθεί από αυτό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι η Ελλάδα επιστρέφει για τα καλά, ο Κρούγκμαν τόνισε:... «Κανείς δεν είπε ποτέ ότι το ευρώ, ότι το κόστος μιας κρίσης του ευρώ θα είναι μόνιμο και τελικά μια χώρα ανακάμπτει. Αλλά Θεέ μου, το κόστος αυτής της πορείας ήταν τεράστιο. Οπότε ναι, τα πράγματα είναι σχετικά ανεκτά τώρα στην ελληνική οικονομία. Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον».
Για το αν η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη ρίσκα, επισήμανε ότι «όλοι αντιμετωπίζουν ακόμη ρίσκα. Εννοώ, μεταξύ άλλων η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους που αντιμετώπιζε πριν. Αλλά ανησυχώ για τον κόσμο συνολικά. Για να είμαι ειλικρινής αυτή τη στιγμή φοβάμαι περισσότερα για τη χώρα μου παρά για τη δική σας.
Στις παραμονές της κρίσης η Ελλάδα ήταν αποδέκτης μιας πραγματικά μη βιώσιμης εισροής κεφαλαίων και όταν αυτά κόπηκαν άρχισε το μεγάλο έλλειμμα. Τώρα δεν είναι έτσι η κατάσταση, αλλά το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, είναι δύσκολο».
Για το αν χρειάζεται χρόνος για να γίνει η Ελλάδα όπως ήταν πριν 15 ή 20 χρόνια πριν, ο Κρούγκμαν τόνισε ότι «ναι αλλά και ίσως ποτέ. Ήταν ξεκάθαρο πως επρόκειτο για μια οικονομία που οδηγείτο από μια παράλογη πληθωρικότητα από πλευρά επενδυτών. Υπήρχε μια ροή χρημάτων με έναν ρυθμό που είναι απίθανο να ξανακαταγράψουμε. Αλλά αν ρωτάτε πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να βρίσκεται σε ένα επίπεδο ΑΕΠ όπως η Γαλλία, ή η Δανία, η απάντηση είναι πως κανείς δεν το γνωρίζει αυτό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της οικονομίας».
Συνεχίζοντας σημείωσε ως προς τη Γαλλία, πως «αποτελεί ερώτημα, ξέρετε, το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση η γαλλική οικονομία, εάν η "Εθνική Συσπείρωση" καταλήξει στην κυβέρνηση. Και θα είναι προβληματικό, αλλά έχω ανησυχίες για ένα λογικό σενάριο μιας βραχυπρόθεσμης οικονομικής κρίσης. Αν η "Εθνική Συσπείρωση" όντως προσπαθήσει να μεγαλώσει την ηλικία συνταξιοδότησης και να περικόψει τον ΦΠΑ και να πληρώσει με κάποιο τρόπο για όλα αυτά με το να είναι κακόβουλη προς τους μετανάστες, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα».
Για τους πολέμους σε Ουκρανία, στη Γάζα και τις επιθέσεις των Χούθι σχολίασε πως οι επιπτώσεις είναι δυσμενείς για την οικονομία, ενώ για τις αμερικανικές εκλογές είπε «εάν κερδίσει ο Μπάιντεν ή ένας εκλεκτός διάδοχός, τότε οι σχέσεις με την Ευρώπη θα είναι λίγο-πολύ εντάξει. Εάν ρωτάτε, αν θα πρέπει να ανησυχήσουμε για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, εάν ο Τραμπ κερδίσει, τότε ναι. Σίγουρα σε περίπτωση που τα πράγματα γίνουν έτσι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου