Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Αηδία και κωμωδία: Αργά το κατάλαβαν

Από τα τρία πρώτα κόμματα, που έχασαν στις ευρωεκλογές, τα δύο όλο και κάτι προσπαθούν να κάνουν. 
Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει κάποια μέτρα, για να δείξει ότι «έλαβε το μήνυμα». Και στο ΠΑΣΟΚ γίνεται το «έλα να δεις».
Εύλογα πράγματα. 
Μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ ζουν την μετεκλογική μακαριότητά τους. 
Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα στελέχη που τολμούν να ψελλίσουν ότι τα πράγματα πάνε κατά διαόλου.
Τίποτα άλλο. Ο αρχηγός το μόνο που σκέφθηκε είναι να πει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης ακόμα και κόντρα στον Αλέξη Τσίπρα. Την οποία παράταξη θέλει (ο αρχηγός…) να φτιάξει παρέα με την Πλεύση της Ζωής. Η οποία... (Ζωή) λέει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «πρέπει να ακυρωθεί» και ότι έγινε  με «εξαγορά βουλευτών». Κατά τα άλλα, ο αρχηγός Στέφανος εξυμνεί αυτήν τη Συμφωνία. Στοιχείο κωμωδίας ένα…

Ο αρχηγός λείπει ξανά σε ταξίδι για (προσωπικές) δουλειές. Και πριν φύγει έδωσε εντολές στους εδώ «φρουρούς» του να εκδικούνται όσους τόλμησαν να αμφισβητήσουν τη νίκη (του αρχηγού) στις ευρωεκλογές.

Κάποιοι από αυτούς ήταν θερμοί υποστηρικτές του στη μάχη για την αρχηγία. Θυμάμαι, για παράδειγμα, ότι ένας εξ αυτών έλεγε υπερηφάνως ότι «ο πετυχημένος μετανάστης» με την υποψηφιότητά του «δίνει τη δυνατότητα επαναβάπτισης του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνική πλειοψηφία» και προέβλεπε ότι, με την εκλογή του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε «νέο ξεκίνημα»!

Έπεσε μέσα σε όλα. Ο «πετυχημένος μετανάστης» έκανε προεκλογική εκστρατεία με τα πολυτελή σπίτια του και το «νέο ξεκίνημα» ήρθε: άλλες τρεις μονάδες κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Τώρα ο αρχηγός κάνει, όπως του συνιστούν διάφορα τρολ, «αποπαρασίτωση» στο ΙΧ κόμμα του. Μέσα σ’ αυτούς που απολύονται είναι και άλλοτε υποστηρικτές του. Οι απολύσεις συνοδεύονται με λοιδορίες(«αργόμισθοι»).  Οι απολυόμενοι, φυσικά, θυμώνουν, αλλά είναι αργά. «Το ήθος του νέου ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αηδία», δήλωσε, μετά την απόλυσή του, ο Γιώργος Τσίπρας. Ναι, είναι αυτός που, πριν από μερικούς μήνες, επένδυε στον «πετυχημένο  μετανάστη» Στέφανο να οδηγήσει σε «νέο ξεκίνημα». Στοιχείο κωμωδίας δύο.

Δεν ξέρω αν  ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποιο «ήθος» και αν αυτό προκαλεί «αηδία». Το σίγουρο είναι ότι παράγει διαρκώς επεισόδια κωμωδίας. Με πρωταγωνιστή έναν, τον αρχηγό-«πετυχημένο μετανάστη», που έλεγαν άλλοτε υποστηρικτές του- και  πολλούς κομπάρσους. Όλους αυτούς που «εγκλωβισμένοι» σε ένα ΙΧ κόμμα παρακολουθούν τη συνεχή σουργελοποίηση, απαξίωση και συρρίκνωσή του.

Όλοι αυτοί που- είτε από αφέλεια είτε από στυγνούς προσωπικούς υπολογισμούς- το παρέδωσαν σε έναν άσχετο, φανφαρόνο και τυχοδιώκτη, δεν δικαιούνται σήμερα να αγανακτούν από τη συμπεριφορά του. Αυτόν διάλεξαν, τον έχουν και θα τον έχουν. Έχει κατσικωθεί στην καρέκλα και θα διώχνει όσους και όποιους θέλει. Ουδείς εξαιρείται.

Μέχρι πότε; Το λέει ο στίχος (δεν έχει ιδέα από τέτοια ο αρχηγός, αλλά κάποιοι που κάποτε δήλωναν αριστεροί κάτι μπορεί να θυμούνται): Μέχρι ο  εξευτελισμός τους να γίνει τέλειος…

Γιώργος Καρελιάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: