Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Μπουρλότο στον ΣΥΡΙΖΑ βάζει ο Στέφανος

Ο Τσίπρας ήταν παγκοίνως αποδεκτός ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Τους πήρε από το 4%, τους έφτασε στο 36% και τους έκανε κυβέρνηση. Και όμως, στη συμπεριφορά του απέναντι τους συντρόφους του είχε κάτι από το dna της Αριστεράς: Τις μακρόσυρτες εξαντλητικές συνεδριάσεις, τις πολιτικές τοποθετήσεις, την υπερβολή των ψηφοφοριών για... ψύλλου πήδημα.
Ακόμη και μία φορά που το συνέδριο ψήφισε ενάντια στην εισήγησή του, με αριστοτεχνικό τρόπο έβαλε τους συνέδρους να ξαναψηφίσουν, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η αντίθετη απόφασή του. Γιατί στην Αριστερά παραδοσιακά, οι αποφάσεις πρέπει να καλύπτονται υπό το κέλυφος της εσωκομματικής... δημοκρατικής νομιμότητας.
Ο Στέφανος Κασσελάκης έρχεται από άλλους δρόμους και άλλους χώρους. Δεν καταλαβαίνει από τέτοια, του είναι σαν άγνωστη χώρα. Φάνηκε στην πρώτη αποκαθήλωση που έκανε στην «τελετουργία» των εξοντωτικών εσωκομματικών συνεδριάσεων.
Τον Νοέμβριο άφησε σύξυλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Πριν ολοκληρώσουν όλοι τις περισπούδαστες τοποθετήσεις τους, που συνήθως ξεκινούν από τα εσωκομματικά, επιχειρούν παγκόσμια πολιτική επισκόπηση και καταλήγουν σε κορώνες για τον κίνδυνο ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ο Στέφανος τους βαρέθηκε, τους παράτησε πριν ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους και πήγε για ποτό!Παράλληλα, έβαλε dead line στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας, γιατί δεν έχει σκοπό να χολοσκάει με την κορακίστικη αριστερή γλώσσα των συντρόφων, που ίσως δεν την καταλαβαίνει καν.
Έτσι και χθες. Έστειλε τελεσίγραφο ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Οπότε το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στους μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον πολλά βαρύ Πολάκη, ο οποίος αδυνατεί να εξηγήσει στα χωριά του Ψηλορείτη ενδεχόμενη θετική ψήφο του. Θα είναι η μέρα που ο Στέφανος θα δείξει αν έχει στόφα αρχηγού. Όχι αριστερού αρχηγού, γιατί αριστερός δεν είναι, ούτε καν ξέρει τι σημαίνει ο όρος. Απλώς αρχηγού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο. Η πρόταση δεν πηγάζει μόνο από την προσπάθεια να φανεί διασπασμένη η ΝΔ, με τις αρνητικές ψήφους και τις αποχές. Σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που είναι σοκ για την ηθολογία της δεξιάς παράταξης, ουδείς περίμενε ομοθυμία ψήφου των Νεοδημοκρατών βουλευτών.
Ο Στέφανος, πέραν της «βιωματικής» σχέσης που έχει με το συγκεκριμένο ν/σ, προκαλεί τους βουλευτές του, βασικά τον Πολάκη, και θέτει τον δάκτυλο επί του τύπου των ήλων. Ή υποτάσσονται στις αποφάσεις του ή θα υποστούν τις συνέπειες.
Ακόμη πιο εμπρηστική ήταν η διαδικτυακή παρέμβασή του από τις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Δεν το προτάξαμε γιατί αφορούν εσωκομματικές δολιχοδρομίες που μάλλον δεν αφορούν τον αναγνώστη.
Ωστόσο, σκορπάει δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στους κομματικούς, με τις αλλοπρόσαλλες πρωτοβουλίες του. Όπως χθες που κυριολεκτικά έβαλε μπουρλότο στη συνεδρίαση της Π.Γ. Κατατέθηκε εκ μέρους του η πρόταση να διενεργηθεί μόνο η μία από τις τρεις εκλογικές διαδικασίες που είχαν αποφασιστεί για το Σαββατοκύριακο. Αυτή των αντιπροσώπων στο συνέδριο.
Παράλληλα να αναβληθούν για το διάστημα αμέσως μετά από αυτό, οι εκλογές για τα νέα συντονιστικά των οργανώσεων και για τις νέες Νομαρχιακές Επιτροπές, οι οποίες τελούν υπό διάλυση μετά τη διάσπαση. Τους απείλησε μάλιστα ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά του θα καταφύγεις τη βάση για διενέργεια δημοψηφίσματος.
Άναυδα έμειναν τα μέλη της Π.Γ. κυρίως για τον αυταρχικό, δικτατορικό για ένα μέλος, τρόπο του. Μάλιστα αγανακτισμένοι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Κατερίνα Νοτοπούλου και τη Ζωή Καρκούλια αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας τον πρόεδρό τους για αυταρχική συμπεριφορά και τακτικές ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση του Γιάννη Ραγκούση. Χαρακτήρισε την πρόταση αναβολής εκλογών των οργάνων ως «μία πολιτική αρνητική εξέλιξη», καθώς «είναι μια πολύ κακή εικόνα για το κόμμα να αναβάλει εκλογές πανελλήνιας κλίμακας, μόλις τρεις μέρες πριν από την πραγματοποίησή τους (δηλαδή τα μέλη σκοτώθηκαν να προλάβουν τις ημερομηνίες και τις διαδικασίες των εκλογών, και μέσω ζουμ ο Στέφανος τους λέει 3 ημέρες «τα αναβάλλω και αν δεν συμφωνείτε θα κάνω δημοψήφισμα»).

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ξεκινά την Πέμπτη 22/2/2024 με ομιλία του. Με όλα αυτά που κάνει προβλέπεται το συνέδριο να είναι η ατραξιόν των ημερών.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: