Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ OPINION POLL: Αλώβητη η ΝΔ, 2ο το ΠΑΣΟΚ, διχάζει τα κόμματα ο γάμος ομόφυλων

Κυρίαρχο παραμένει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας 
στις προτιμήσεις των πολιτών συγκεντρώνοντας το 39,1% στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του ΤheTOC. 
H κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας παραμένει παρότι μία περίοδος δυσχερειών (ακρίβεια, παραβατικότητα) και έντασης από το άνοιγμα της συζήτησης μίας σειράς θεμάτων όπως του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Ακολουθεί με διαφορά 24,7% το ΠΑΣΟΚ το οποίο με τη σειρά του συγκεντρώσει την προτίμηση του 14,4% των πολιτών. Η ΝΔ απέχει 25,9% μονάδες από το τρίτο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει 13,2%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,6%, η Ελληνική... Λύση με 6,7&, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,4%, η Νέα Αριστερά με 3,1%, η Νίκη με 3%, το ΜΕΡΑ 25 με 2%, οι Σπαρτιάτες με 1.8%, ενώ το 3,2% των πολιτών προτιμά άλλο κόμμα.

Στην πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα είναι: ΝΔ 32,5%, ΠΑΣΟΚ 11,9%, ΣΥΡΙΖΑ 10,9%, ΚΚΕ 7,2%, Ελληνική Λύση 5,6%, Πλεύση Ελευθερίας 2,8%, Νέα Αριστερά 2,6%, Νίκη 2,5%, Σπαρτιάτες 1,5%, Άλλο κόμμα 2,7% Λευκό/ Άκυρο 1,4%, αποχή 4,1%, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι 12,7%.

Aπαισιοδοξία για το 2024

Τα παραπάνω αποτελέσματα έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, κυρίαρχη για την πορεία της χώρας είναι η απαισιοδοξία. Συγκεντρώνει ποσοστό 67,8% έναντι του 31,3% που αντιπροσωπεύει τους αισιόδοξους.

Την τρέχουσα περίοδο, κυριαρχεί με σημαντικά ποσοστά μια τετράδα προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία με την ακρίβεια να φτάνει το 69,9% και να ακολουθούν θέματα οικονομίας και ανάπτυξης με 32,8%, η εγκληματικότητα/ παραβατικότητα με 25,1% και τα προβλήματα στο ΕΣΥ με 18,1%

Πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το συνολικά έργο της Κυβέρνησης δηλώνει το 30.1%, λίγο ικανοποιημένοι το 29.9% και καθόλου ικανοποιημένοι το 38.9%.

Στο μεταξύ, το 57,1% δηλώνουν θετικοί στην ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων, έναντι 38% που εμφανίζονται αρνητικοί. Τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απόψεων τα συναντάμε στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ με 77,2% και 58,5% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, το 53,3% πιστεύει ότι η λειτουργία των μη Κρατικών Πανεπιστημίων θα επιδράσει θετικά στη βελτίωση λειτουργίας των Δημόσιων Α.Ε.Ι λόγω του ανταγωνισμού που θα υπάρχει.

Το 56,6% συμφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη θέσπιση της Επιστολικής ψήφου, ενώ αρνητικοί είναι το 29,9%

Tο 46,7% τάσσεται υπέρ του γάμου ομοφύλων έναντι ενός 50,4% που διαφωνεί. Η άποψη αυτή είναι πλειοψηφική στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Σε όλα τα άλλα κόμματα είναι μειοψηφική, με τη μόνη διαφοροποίηση να έχει να κάνει με την απόσταση των ποσοστών όσων συμφωνούν- διαφωνούν. Διαφωνεί με την τεκνοθεσία το 71,9% ενώ συμφωνεί το 24,8%. Πλην ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα κομματικά ακροατήρια εμφανίζονται αρνητικά με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά.

Ορισμένα σημαντικά ευρήματα που επιδρούν στη διαμόρφωση των συσχετισμών. Φαίνεται ότι οι τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δημιουργούν μικρότερες ή μεγαλύτερες προσδοκίες. Το 49,9% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Μ. Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα υπάρχει βελτίωση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας/ παραβατικότητας. Επίσης, το 30,5% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη θα βελτιωθεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΣΥ.

Αν και ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο δηλώνει το 30,1%, επίδοση όχι υψηλή, είναι πολύ πιο χαμηλά τα επίπεδα ικανοποίησης από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Για το ΣΥΡΙΖΑ η ικανοποίηση είναι 8,1% (πολύ και αρκετά) και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του 19,4%. Για το ΠΑΣΟΚ η ικανοποίηση (πολύ και αρκετά) φτάνει το 11,4% και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του το 36%.

O Κυρ.Mητσοτάκης διατηρείται με 48,6% ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός και ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας με 45,5%, ο Ν. Ανδρουλάκης με 36,4%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 29,2%, ο Κ. Βελόπουλος με 26,2%, ο Α. Χαρίτσης με 23%, ο Σ. Κασσελάκης με 22,1%, ο Δ. Νατσιός με 14% και ο Β. Στίγκας με 7,8%

Ο πρωθυπουργός προηγείται συντριπτικά έναντι του Σ. Κασσελάκη και του Ν.Ανδρουλάκη στη δυνατότητα διαχείρισης όλων των κρίσιμων θεμάτων για τα οποία υπήρχε ερώτηση( εξωτερική πολιτική / ελληνοτουρκικές σχέσεις, διασφάλιση σταθερότητας και ανοδικής πορείας της χώρας, Οικονομία/ Ανάπτυξη, μεταναστευτικό, εγκληματικότητα/ παραβατικότητα, αναβάθμιση Παιδείας, προβλήματα Ε.Σ.Υ, την ακρίβεια και τη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων).

Οι μεγαλύτερες επιδόσεις του σημειώνονται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής/ ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανοδικής πορείας της χώρας με 53,9% και 46,7% αντίστοιχα. « Χάνει» μόνο από τον κανένα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού έχει σ' αυτό το θέμα τη μικρότερη επίδοση με 33.4% έναντι 36,9% του Κανένα. Ο Σ. Κασσελάκης έχει επιδόσεις που κυμαίνονται από 7,5% (εξωτερική πολιτική) έως 16,9% (στήριξη πιο ευάλωτων οικονομικά) και ο Ν. Ανδρουλάκης από 6,4% (εξωτερική πολιτική) έως 14.3% (στήριξη πιο ευάλωτων οικονομικά).

Υπάρχει χαοτική διαφορά ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και τον Σ. Κασσελάκη ή και τον Ν. Ανδρουλάκη στην επιλογή για καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Συγκεντρώνει 42.2 % έναντι 7.8% και 7.1% του Σ. Κασσελάκη και του Ν. Ανδρουλάκη

αντίστοιχα. Εμφανίζει δηλαδή εξαπλάσια επίδοση από τον 2ο και 3ο και ακολουθούν οι άλλοι Πολιτικοί Αρχηγοί με μικρότερα ποσοστά. Στον χώρο του Κέντρου ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγεται από το 43.9% έναντι 13.2% του Ν. Ανδρουλάκη και 5.7% του Σ. Κασσελάκη. Ωστόσο, επιλέγεται και από το 21. 7% των Κεντροαριστερών, δείγμα της διεύρυνσης της απήχησής του . Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζει επίδοση που είναι μεγαλύτερη από την επίδοση της Ν.Δ στην εκτίμηση ψήφου , ενώ οι υπόλοιποι Πολιτικοί Αρχηγοί έχουν καταλληλότητα μικρότερη από την δημοσκοπική επίδοση των κομμάτων τους .

Ποιοι θεωρούνται πιο δραστήριοι και αποτελεσματικοί Υπουργοί

Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται ο Ν. Δένδιας με 27.2%, ο Κ. Πιερρακάκης με 18.9%, ο Α. Γεωργιάδης με 15.5% , ο Μ. Χρυσοχοίδης με 14% και ο Κ. Χατζηδάκης με 9.1%. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Κικίλιας Βασίλης με 5.4%, Κεφαλογιάννη Όλγα με 3.7%, Ν. Κεραμέως με 3.7%, Μ. Βορίδης με 3.7% και Γ. Φλωρίδης με 3.6%. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: