Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Να ανησυχεί ο Κυριάκος;

Σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει η ριζοσπαστική Αριστερά είναι αυτή της αποσύνθεσης. Της πτώσης. Δύσκολα η κατάσταση θα αναστραφεί, όποιος και αν εκλεγεί.
 
Όμως ο χρόνος είναι γνωστό πως αποτελεί έναν μεγάλο γιατρό. Θεραπεύει τις πληγές, όσο βαθιές και αν είναι, εφ΄ όσον βεβαίως ο πολυτραυματίας έχει επιβιώσει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιβιώσει, και να αρχίσει να ανακάμπτει, δε θα πρέπει να διασπαστεί. Αυτή είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αρχίσει να στήνεται σιγά - σιγά στα πόδια του.
Συζητώντας με μια παλιά καραβάνα της πολιτικής -πρώην υπουργό- μου είπε πως ουδείς θα... τολμήσει να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως ο Κασσελάκης την επόμενη ημέρα θα είναι ενωτικός. Θα μοιράσει έξυπνα παιχνίδι υπό την καθοδήγηση του επιτελείου του. Τρείς μεγαλοεπιχειρηματίες χρηματοδοτούν το εγχείρημά του, ενώ υπάρχουν και οι γνωστές άκρες στο Austin του Τέξας, στο Ίδρυμα Λεβί, που από παλιά έδειχνε το ενδιαφέρον του για τη ριζοσπαστική Αριστερά. Συνεπώς, ο Κασσελάκης έχει ισχυρές πλάτες και αυτό φάνηκε από το πώς εμφανίστηκε και επιβλήθηκε. Και άλλοι το επιχείρησαν, αλλά σύντομα το σύστημα τους κατέστησε γραφικούς και τους εξαφάνισε. 

«Μα το παιδί είναι άσχετο», ήταν η ένστασή μου στη συζήτηση με τον πρώην υπουργό. «Όλα αυτά διορθώνονται με το κατάλληλο επιτελείο μέσα σε λίγους μήνες. Αν είναι πειθαρχημένος και τους ακούει, θα βελτιωθεί γρήγορα» μου απάντησε. «Θα τον βοηθήσει πολύ που θα είναι εκτός Βουλής και δε θα τσαλακώνεται το προφίλ του από Μητσοτάκη και Κουτσούμπα,» συμπλήρωσε. Και επί της πολιτικής γραμμής, τι θα κάνει; Δε μπορεί, ενώ πατρονάρεται από Πολάκη και Τσίπρα να ακολουθήσει μια μετριοπαθή - κεντροαριστερή πολιτική. Θα πρέπει να κάνει την υπέρβασή του αν θέλει να επιβιώσει. Διότι αν συμπεριφέρεται όπως ο Τσίπρας, η συντριβή του θα είναι βεβαία και αυτό θα φανεί από πολύ νωρίς, μάλιστα. 

Θα πρέπει από την παρουσία του να ανησυχεί ο Μητσοτάκης; Η απάντηση είναι γνωστή, την έχουμε πει πολλές φορές και είναι: ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι μόνον ο κακός εαυτός της. Ο Κασσελάκης για να απειλήσει την ηγεμονία της στα μεσαία στρώματα και να την εμβολίσει στον κεντρώο μεταρρυθμιστικό χώρο, θα πρέπει να φτιάξει ένα άλλο κόμμα, καθώς ο συγκεκριμένος ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει μια τόσο μεγάλη στροφή. Και αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει επίσης να καταστήσει ηγεμονικό τον τρόπο με τον οποίον επικοινωνεί με τους πολίτες, κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε ο Α. Τσίπρας την περίοδο 2013 - 2015, όταν τα τρολ του έλεγχαν απολύτως το Διαδίκτυο, κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικό για την εκλογική νίκη του.

Όλα αυτά μπορεί να γίνουν, καθώς λεφτά υπάρχουν πολλά, όπως επίσης και ικανοί σύμβουλοι. Αυτό που χρειάζεται είναι το πρόσφορο πολιτικό έδαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποδώσουν. Δηλαδή αν οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τις πολιτικές της κυβέρνησης κανένας Κασσελάκης δε θα αποτελέσει έναν υπολογίσιμο αντίπαλο. Είτε με Αχτσιόγλου είτε με Κασσελάκη ο Κυριάκος παίζει μπάλα μόνος του. 

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: