Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Τρικομματική συναίνεση για τη Θεσσαλία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μια εξαιρετική πρόταση από τη Θεσσαλονίκη για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούμε την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Πρότεινε να δημιουργηθεί μια task force στα ευρωπαϊκά πρότυπα που θα διασφαλίζει διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Ο πρωθυπουργός θα πρέπει όχι μόνον να υιοθετήσει την πρόταση Ανδρουλάκη, αλλά συγχρόνως να επιδιώξει και μια τρικομματική συνεργασία τόσο για τα καθήκοντα της λεγόμενης «Ομάδας Διοίκησης Έργου» όσο και για τα άτομα που θα τη στελεχώσουν. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μην υπάρξουν κομματικές αντιπαραθέσεις σε μια προσπάθεια εθνικής σημασίας...
Ο πρωθυπουργός είναι πανίσχυρος σήμερα. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Ως εκ τούτου, αυτός θα πρέπει να κάνει τα ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, να υιοθετεί τις προτάσεις τους εφόσον βέβαια συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Και η συγκεκριμένη πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη είναι μια καλή πρόταση. Αν την αποδεχτεί η κυβέρνηση συμβάλλει –πέραν όλων των άλλων– και στην εκτόνωση του κλίματος που επικρατεί με το ΠΑΣΟΚ λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί την ψήφο του ΠΑΣΟΚ σε αρκετές μελλοντικές ψηφοφορίες και θα πρέπει να αποκατασταθούν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.
Αν μάλιστα η κυβέρνηση προτείνει και στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στον σχεδιασμό και στη συγκρότηση της task force τότε θα μιλάμε πραγματικά για ένα καλό πολιτικό κλίμα. Η προσπάθεια είναι τεραστίων διαστάσεων, θα πάρει πολύ χρόνο και δε θα πρέπει να αποτελέσει –όπως προανέφερα– αντικείμενο πολιτικής διαμάχης. Συνεργασία και συναίνεση πάνω στην πρόταση Ανδρουλάκη. Τον λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός. 

Ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε και μια άλλη πρόταση που τη βρήκα και αυτή θετική. Να επιβληθεί διατίμηση σε βασικά είδη διατροφής, καθώς παρατηρούνται αυξήσεις της τάξεως από 30-100% σε πολλά οπωροκηπευτικά, τη στιγμή που η τροφοδοσία της αγοράς τουλάχιστον της Αθήνας, όπου και παρατηρούνται αυτές οι αυξήσεις, γίνεται από τα Μέγαρα και τον Μαραθώνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Τα παράδοξα που μυρίζουν αισχροσκέρδεια συνεχίζονται. Ενώ η Θεσσαλία συμβάλλει στην εθνική αγροτική παραγωγή με 7% και ενώ είναι δεδομένο πως η καταστροφή δεν ήταν πλήρης, οι τιμές αυτών των προϊόντων πανελλαδικά άρχισαν να εκτοξεύονται. 
Η κυβέρνηση για να μη χάσει τον έλεγχο οφείλει να παρέμβει αμέσως. Η καταστροφή είναι εθνικών διαστάσεων, η Θεσσαλία βρίσκεται σε de facto έκτακτη κατάσταση και η κυβερνητική παρέμβαση για την πάταξη της αισχροκέρδειας θα πρέπει να είναι έκτακτη. Επιβολή διατίμησης σε συγκεκριμένα προϊόντα μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. 
Αυτή η κυβέρνηση –όπως το απέδειξε στην πανδημία– δεν έχει δογματικές αγκυλώσεις. Βάζει πάνω από όλα την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των πολιτών. Μπορεί η διατίμηση να αντιβαίνει στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, αλλά είναι ένα έκτακτο και προσωρινό μέτρο. Έτσι, ο πρωθυπουργός θα δείξει πως μπορεί και παίρνει γενναίες και ρεαλιστικές αποφάσεις, γιατί η ακρίβεια μπορεί να δημιουργήσει για την κυβέρνηση μια κατάσταση πολιτικά μη αναστρέψιμη. 

Επιτέλους ο Ν. Ανδρουλάκης μίλησε και αυτά που πρότεινε ήταν σωστά. 

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: