Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Ολονύχτια μάχη σε Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια - Νέο μήνυμα 112 για εκκένωση οικισμού Πλατανιστός

Ολονύχτια «σκληρή» μάχη με τα πύρινα μέτωπα δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές σε Ρόδο (Γεννάδι, Βατί, Μάσαρη, Μαλώνας και Κάλαθο), Εύβοια (Κάρυστο, Πλατανιστό, Ποτάμι) και Κέρκυρα (Άνω Περίθεια και Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης). 
Οι εκτεταμένες αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων και η απουσία εναέριων μέσων, εξαιτίας της νύχτας, δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
Νέο μήνυμα του 112, για να εγκαταλείψουν την περιοχή με κατεύθυνση προς την Κάρυστο... εστάλη εκ νέου στους κατοίκους του οικισμού Πλατανιστός, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας.

Η απόφαση ελήφθη καθώς η φωτιά έχει προχωρήσει σε χαράδρα, κοντά στα πρώτα σπίτια στον οικισμό με τους πυροσβέστες να επικεντρώνονται στις προσπάθειες να τη σταματήσουν και να μην εισέλθει στον Πλατανιστό.

Η κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα είναι εφιαλτική, καθώς οι παραπάνω αντίξοες συνθήκες, σε συνδυασμό με την κόπωση του πυροσβεστικών δυνάμεων - που συνεχίζουν για όγδοη νύχτα να παλεύουν με τις πύρινες φλόγες, στις κρίσιμες περιοχές - επιδεινώνουν τα περιθώρια επιτυχής έκβασης των προσπαθειών τους να ανακόψουν τις φλόγες που κινούνται σε κατοικημένες περιοχές.

Στη Ρόδο η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές.

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα. Σπίτια και καταστήματα κάηκαν τη νύχτα στο Ασκληπιείο.

«Χθες το πρωί μετά τις 9.00 δυνάμωσαν αρκετά οι άνεμοι με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπειό. Η 

Νωρίτερα, μήνυμα από το 112 για εκκένωση των χωριών Μαλώνας, Μάσσαρη, Γεννάδι και Βατί, Κάλαθο έλαβαν οι κάτοικοι, οι οποίοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς δεν έχουν πάψει στις περιοχές να πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι και αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση.

Κάρυστος Ευβοίας

Στην Κάρυστο της Ευβοίας μεταβάλλεται η κατάσταση από ώρα σε ώρα, καθώς οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν της αναζωπυρώσεις.

Οι επίγειες δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί που οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπα φωτιάς, ενώ οι εναέριες που παραμένουν στην περιοχή, δίνουν πραγματική μάχη σ' ένα μέτωπο που προσεγγίζει τα 10 χιλιόμετρα.

Συνεχείς και οι αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, με τις φλόγες να πλησιάζουν οικισμούς. Εξαιτίας αυτού, εστάλη μήνυμα εκκένωσης της περιοχής από το 112 προς τους κατοίκους του οικισμού Πλατανιστός.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωρίο Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους κατοίκους «οι εναέριες δυνάμεις πρόλαβαν την επέκταση της φωτιάς στον Πλατανιστό, κυριολεκτικά μέσα στις αυλές, και συνεχίζουν τη μάχη καθώς οι φλόγες αναπτύσσονται γύρω γύρω από τα σπίτια του χωριού».

Αναφορικά με την φωτιά που μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας, η Πυροσβεστική ανέφερε ότι εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό και γι' αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση.

Επιπλέον εκκενώθηκαν επίσης οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, 'Αγιοι ενώ χθες τα ξημερώματα ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι και Καστρί. «Πρόκειται για ένα μεγάλο μέτωπο που κινήθηκε νότια και έχει διανύσει μεγάλη απόσταση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κέρκυρα

Αντιμέτωποι με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης είναι οι πυροσβέστες από νωρίς το απόγευμα στην Κέρκυρα. Μαζί με τους πυροσβέστες μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές.

Σύμφωνα επίσης με την Πυτροσβεστική  οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη την προηγούμενη νύχτα είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καεί κανένα σπίτι. 

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

 

02:38: Εύβοια: Μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Πλατανιστός στην Κάρυστο

Μήνυμα του 112, για να εγκαταλείψουν την περιοχή, εστάλη στους κατοίκους του χωριού Πλατανιστού, στην Κάρυστο, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας.

Στο μήνυμα του το 112 αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη για να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς  κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας, με την Πυροσβεστική να αναφέρει ότι εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό.

01:31 Θεσσαλονίκη: Νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας στα περιαστικά δάση την Τρίτη

Παρατείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας για την Τρίτη και μέχρι τα μεσάνυχτα, στο περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, στη δασική έκταση Ωραιοκάστρου, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλας Πατουλίδου 

Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους:

  • στο τμήμα του Περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ-Σου) που περικλείεται από την Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων – Ασβεστοχωρίου – Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Πανοράματος-Χορτιάτη,
  • στην δασική έκταση Ωραιοκάστρου (Δασόκτημα Ωραιοκάστρου),
    στο Δασόκτημα Πανοράματος (από ΧΔΑ Πλατανάκια μέχρι το Σκοπευτήριο),
  • στην δασική περιοχή Θέρμης και συγκεκριμένα πλησίον του Περιβαλλοντικού Πάρκου και του Δασοκτήματος Ισενλί

00:23: Πυροσβεστική: Αντιμετωπίζεται η πυρκαγιά στο Δερβενάκι Αχαϊας

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές στο Δερβενάκι Αχαϊας, αν και υπήρξαν αναζωπυρώσεις , μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει η Πυροσβεστική, αντιμετωπίζονται.

«Δεν απειλούνται οικισμοί. Όλη τη μέρα δουλευόταν η πυρκαγιά σε επίπεδο εναέριων και επίγειων δυνάμεων και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μία καλύτερη εικόνα. Ελπίζουμε μόνο να μην υπάρχουν αντίξοες συνθήκες. Θα προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι την οριοθέτησή της. Το κακό είναι ότι είναι σε δύσβατο σημείο , και λόγω του αναγλύφου οι επίγειες δυνάμεις δυσκολεύονται να προσεγγίσουν», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

22:26 Ολλανδία: Εξέδωσε σύσταση για κινδύνους λόγω πυρκαγιών σε τρία ελληνικά νησιά

Με σύσταση που εξέδωσε σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες της για κινδύνους αν ταξιδέψουν στη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Εύβοια, εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το Reuters, το ολλανδικό ΥΠΕΞ κατέταξε σε «κίτρινο» από «πράσινο» τη σχετική προειδοποίηση για αυτά τα τρία ελληνικά νησιά.

22:10 Copernicus: Ενεργοποίηση για την χαρτογράφηση των περιοχών Αιγιαλείας, Κέρκυρας και Καρύστου

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της νήσου Κέρκυρας και του δήμου Κάρυστου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023.

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την . Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις παραπάνω περιοχές που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

21:39 Πυροσβεστική: 63 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Πολλαπλές αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια

Tο τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, αναφέρεται σε ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ενώ σχετικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών σε Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια και Δερβενάκι Αχαΐας τονίζεται ότι έχουν εκδηλωθεί πολλαπλές αναζωπυρώσεις.

Αναφορικά με την πυρκαγιά της Ρόδου, σημειώνεται ότι οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού, οι οποίες κατά τις μεσημεριανές ώρες έλαβαν διαστάσεις.

Γι' αυτό το λόγο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσαρη, Μαλώνας και Κάλαθο με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Για την φωτιά που μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό και γι' αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση.

Αναζωπυρώσεις υπήρξαν και στο Δερβενάκι Αχαΐας οι οποίες όμως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.

Παράλληλα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να οριοθετήσουν τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

Όπως επισημαίνεται από την Πυροσβεστική, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

21:15  Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Αυτή την ώρα, η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα

Στην μάχη της κατάσβεσης μέχρι την δύση του ηλίου, συμμετείχαν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. 

20:28 Ρόδος: Drone του BBC καταγράφει εικόνες από την καταστροφή στο Κιοτάρι

Την πλήρη καταστροφή της περιοχής Κιοτάρι στη Ρόδο, όπου απέμειναν μόνο ερείπια και στάχτες κατέγραψε drone που μεταδόθηκε από τον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Η περιοχή έχει γίνει στάχτη, το φυσικό περιβάλλον είναι πλήρως κατεστραμμένο, με μόνο ελάχιστα σπίτια να έχουν σωθεί από τη φωτιά.

Οι εικόνες από το drone προκαλούν θλίψη, καθώς φαίνεται μόνο ένα απέραντο γκρίζο τοπίο γεμάτο στάχτες. Επίσης, φαίνονται μερικά σπίτια - ξενοδοχεία που κατάφεραν να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. 

Στο βίντεο φαίνεται ακόμα και ο καπνός από τη φωτιά που συνεχίζει να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της με την οικολογική καταστροφή να είναι μεγάλη.

20:17 Β. Κικίλιας: Διπλασιάζεται το προσωπικό αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού

Την ενίσχυση της προσπάθειας να παταχθούν τα φαινόμενα ανομίας και οι προκλήσεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα, με το διπλασιασμό του προσωπικού που αντιμετωπίζουν τους εμπρησμούς, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. 

«Εκτός από την επικείμενη αύξηση προστίμων, διπλασιάζω την δύναμη σε προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στην προσπάθεια να παταχθούν τα φαινόμενα ανομίας και οι προκλήσεις πυρκαγιών», ανέφερε σε δήλωσή του για τις πυρκαγιές.

19:47 Κάρυστος: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο των 10 χιλιομέτρων προς το Λιβάδι

Μεταβάλλεται η κατάσταση από ώρα σε ώρα στην Κάρυστο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν της αναζωπυρώσεις. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί που οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπα φωτιάς, ενώ οι εναέριες που παραμένουν στην περιοχή, δίνουν πραγματική μάχη σ' ένα μέτωπο που προσεγγίζει τα 10 χιλιόμετρα.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωρίο Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους κατοίκους «οι εναέριες δυνάμεις πρόλαβαν την επέκταση της φωτιάς στον Πλατανιστό, κυριολεκτικά μέσα στις αυλές, και συνεχίζουν τη μάχη καθώς οι φλόγες αναπτύσσονται γύρω γύρω από τα σπίτια του χωριού».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς δεν κρύβει την αγωνία του για την νύχτα, καθώς θα αποχωρήσουν οι εναέριες δυνάμεις. «Ελπίζουμε να έχουμε ύφεση στους ανέμους για να μπορέσουμε με τις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουμε την επέκταση της καταστροφής» όπως σημειώνει.

19:30 Κέρκυρα: Δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Άνω Περίθεια και Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης 

Αντιμέτωποι με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης είναι οι πυροσβέστες από νωρίς το απόγευμα στην Κέρκυρα. Μαζί με τους πυροσβέστες μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καεί κανένα σπίτι. Στο έργο της κατάσβεσης καθοριστική συμβολή έχουν τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα επιχειρούν ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

Από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καπνούς αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα ο περιφερειακός διοικητής Ιονίων νήσων Νίκος Κολοβός ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: