Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Μια αντιπολίτευση έτσι, χωρίς πρόγραμμα

Είναι ζηλευτή η ικανότητα του συριζαϊκού κόσμου να έχει… διασυνδέσεις με ξένες πρεσβείες και να «μαθαίνει» τις μυστικές δημοσκοπήσεις που διεξάγουν. Ως τώρα τέτοιες δυνατότητες είχαν τα troll της Κουμουνδούρου, που μάθαιναν από μεγάλες δυτικές πρεσβείες (πάντα το «μεγάλες δυτικές πρεσβείες» εκπέμπει ένα κύρος), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται 3-4 μονάδες της ΝΔ και με αυξητική τάση!  

Πλέον εμφανίστηκε και υπογεγραμμένο άρθρο φίλιου συνδικαλιστή, που μας ενημερώνει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις», πλην των δημοσκοπήσεων των εταιριών που σχετίζονται με την κυβέρνηση (όλες δηλαδή!), ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ...

μπαίνουν στην προεκλογική περίοδο σχεδόν από κοινή αφετηρία, με διαφορές στα όρια του στατιστικού λάθους, 1 μονάδα διαφορά περίπου. ΝΔ 31%, ΣΥΡΙΖΑ 30%. 

Οι ενδείξεις αυτές προκύπτουν είτε από την εμπειρική παρατήρηση (!), καθώς το πολιτικό κλίμα αλλάζει ραγδαία σε βάρος της κυβέρνησης, είτε από πληροφορίες που έρχονται πανταχόθεν για έρευνες μεγάλης δυτικής πρεσβείας! 

Δεν θα μας απασχολούσε αν δεν είχε προϋπάρξει το τραγελαφικό ναυάγιο της συριζαϊκής Vox Pop  η οποία ξεκίνησε το 2018 να δίνει τη διαφορά μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ  στο 4,6% και ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 2019 η διαφορά είχε πέσει στο 1,2%! Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ποιες δημοσκοπήσεις προσέγγισαν το αποτέλεσμα. Οι «πετσωμένες» ή οι αγνές των «απέτσωτων»  ριζοσπαστών δημοσκόπων...  

Το εν λόγω άρθρο δεν δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθρεφτίζει όμως την περιρρέουσα νοοτροπία της παραμορφωτικής ιδεοληψίας. Δεν έχει σημασία ποια είναι η πραγματικότητα αλλά πως επιθυμούμε να την προσλάβουμε. Γι΄ αυτό δεν προσεγγίσουν τον κόσμο και να τον πείσουν για ένα δήθεν επεξεργασμένο πρόγραμμα (λέμε τώρα) που θα άρει πάσαν δυσπραγίαν και δυστυχίαν. 

Αρκούνται να αλλοιώνουν την πραγματικότητα, να βρίζουν, να καταγγέλλουν. Σαν τον υποψήφιό τους στις Κυκλάδες, που η πιο σημαντική του παρουσία στον κόσμο του διαδικτύου ήταν το γνωστό σύνθημα για τις… σεξουαλικές δραστηριότητες του Μητσοτάκη. Και ακόμη παραμένει υποψήφιος! 

Προχθές η ΕΡΤ παρουσίασε τα αποτελέσματα οκτώ εταιριών δημοσκοπήσεων τους δύο τελευταίους μήνες. Ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων βγάζει διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ,  6,5%. Μια διαφορά που αυξομειούμενη διατηρείται εφτά χρόνια τώρα. Και αντί να προβληματιστούν τι και τις πταίει, και να προσπαθήσουν να το αλλάξουν για να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, καταγγέλλουν τις δημοσκοπικές εταιρίες. 

Ίσως δεν είναι μόνο η πανθομολούμενη εχθροπάθεια που τους εμποδίζει. Ίσως αυτή συνδέεται και με κάτι βαθύτερο. Την ανικανότητα και τεμπελιά. Η υψηλή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρελθόν στον τομέα «εργασία». Αυτό κατεγράφη εκκωφαντικώς από τον Αλέκο Φλαμπουράρη όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αξιοποίησε η κυβέρνησή τους το Πακέτο Γιούνκερ , απάντησε: Γιατί  ήθελε business plan

Έλα μου ντε. Αυτοί ξέρουν ότι κοινωνική πολιτική είναι η γιούρια στο κράτος. Να διανέμουν από τα έτοιμα (π.χ. ΔΕΗ που το στο τσακ γλύτωσε τη χρεοκοπία), χωρίς να μεριμνούν για το πως θα επαυξηθούν αυτά. Και να κατηγορούν τους αντιλαϊκούς Ευρωπαίους γιατί δεν τους τα δίνουν χωρίς business plan.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν είναι τόσο η κυβέρνηση που πέτυχε αλλά η αντιπολίτευση που απέτυχε. Επί τέσσερα χρόνια αρκούνται στο να βρίζουν, να καταγγέλλουν, να απειλούν, να τραμπουκίζουν, να στρεψοδικούν. Να βρίσκονται δίπλα στον κάθε παραπονεμένο: από τους πιο παράδοξους δικαιωματιστές έως τους καλλιτέχνες και τους αγρότες. Φέτος ο Τσίπρας το ξαναέπαιξε Μαρίνος Αντύπας του Θεσσαλικού κάμπου ανεβασμένος σε τρακτέρ. Και ο Κατρούγκαλος δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις είναι καλό πράγμα . Πρέπει να φέρνουν  αναστάτωση, γι’ αυτό γίνονται.  

Τους πείραξε μετά που ο Μητσοτάκης είπε «να του πει κάποιος ότι έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι πεζοδρομιακή δημοκρατία».Τους πείραξε ενώ έχουν αποχωρήσει από τις ψηφοφορίες του κοινοβουλίου, σε ένα κακέκτυπο «ανένδοτου», όταν οι μόνοι που τον θυμούνται πλέον είναι κάποιοι υπερήλικες, οι ιστορικοί και οι πολιτικοί επιστήμονες.    

Φυσικά το πεζοδρόμιο είναι τρόπος διεκδίκησης. Ουδείς το παραγνωρίζει, και σίγουρα όχι ο γράφων. Όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει φετίχ, χωρίς να κατανοεί ότι όλο και περισσότερα τμήματα του λαού το έχουν απομυθοποιήσει. Το πεζοδρόμιο έχει ισχύ όταν εναρμονίζεται με τις παραδοχές της κοινής γνώμης. Διαφορετικά καταντά ενοχλητικός μειοψηφικός ακτιβισμός. 

Εν τέλει έχουμε το πρωτότυπο η αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώνει για το έργο της στις δημοσκοπήσεις, μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας για το έργο της, από ό,τι η κυβέρνηση. Είναι δίκαιο γίνεται πράξη. 

 Γιάννης Σιδέρης


Δεν υπάρχουν σχόλια: