Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Τα "κλειδιά" και η σύνθετη εξίσωση για τη γαλάζια αυτοδυναμία

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στις επερχόμενες εθνικές εκλογές μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση:
καλείται ουσιαστικά να επαναλάβει τις επιδόσεις του 2019 ή έστω να προσεγγίσει ένα ποσοστό κοντά στο 39% για να νιώθει ασφάλεια και να μπορεί να διασφαλίσει ένα βιώσιμο κυβερνητικό μέλλον με ορίζοντα τετραετίας.
Όπως γίνεται αντιληπτό τα πράγματα είναι σύνθετα και δύσκολα, ενώ η τελική έκβαση της προσπάθειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις στην πρώτη αναμέτρηση.
Προχωρώντας σε μια ψύχραιμη αποτίμηση των δεδομένων, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η αυτοδυναμία δεν συνιστά ουτοπία, αλλά ούτε φυσικά μια εύκολη υπόθεση. Αντιθέτως... η κυβερνητική παράταξη χρειάζεται μια συγκροτημένη στρατηγική, ένα πειστικό αφήγημα για την επόμενη μέρα και τα κατάλληλα επιχειρήματα για να πείσει τους ψηφοφόρους της να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα της στιγμής και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Ένα σημείο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο είναι το πόσο μπορεί να επηρεάσει την εκλογική επιρροή το μείζον ζήτημα της ακρίβειας που χτυπά κάθετα την ελληνική κοινωνία και περιορίζει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα της πλειοψηφίας των πολιτών.
Η Κυβέρνηση έχει φροντίσει να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις ως αντίβαρο στην εκτόξευση των τιμών, αλλά η συνολική κατάσταση συνεχίζει να προβληματίζει, όπως αποτυπώνεται στην κοινωνία, αλλά και στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων.

Ένα άλλο σημείο που μπαίνει στην εξίσωση των εκλογών είναι η συμπεριφορά των λεγόμενων κεντροαριστερών ψηφοφόρων
, εκείνων δηλαδή που κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση έκαναν το μεγάλο άλμα και στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η δυναμική του ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά ενδεχομένως άλλα θέματα κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας, όπως οι υποκλοπές να επηρεάσουν τη συνολική στάση τους.

Το αντισύριζα μέτωπο υφίσταται ως παράμετρος στο πολιτικό σκηνικό, αλλά ένα μέρος των ψηφοφόρων που ανήκουν στην ευρύτερη κεντροαριστερά δεν πιστεύουν πλέον πως ο Αλέξης Τσίπρας του σήμερα θα πράξει τα ίδια που έκανε το 2015.

Με δεδομένο ότι στις μετρήσεις υπάρχει ένα διψήφιο ποσοστό που κινείται πέριξ της δεξαμενής της αδιευκρίνιστης ψήφου, στην Πειραιώς εξετάζουν τρόπους για να προσελκύσουν ένα μέρος αυτού, όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Η δε αποχή γαλάζιων κυρίως συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα για τη νίκη του κ. Μητσοτάκη.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε μία εκλογική εξίσωση υψηλής δυσκολίας, όπου θα δοκιμαστεί η ανθεκτικότητα της και η ικανότητα της να φέρνει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: