Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Αυτοδυναμία με 164 έδρες η ΝΔ τη β' Κυριακή - Δεν βγαίνει η κυβέρνηση ηττημένων

Πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν από τη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheTOC, καθώς προκύπτει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει με αξιώσεις και δείχνει να κατακτά την αυτοδυναμία τη β΄Κυριακή.

Αντίθετα η "κυβέρνηση των ηττημένων" όπως ονομάστηκε- κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, συν ένα ακόμα κόμμα- δεν προκύπτει από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της απλής αναλογικής, αφού τα ποσοστά των δυο κομμάτων πολύ απέχουν από το να πλησιάζουν τον μαγικό αριθμό των 151ας εδρών...

Ας δούμε λοιπόν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και ας υπολογίσουμε πόσες έδρες βγάζουν αυτά τα αποτελέσματα που έδωσε η δημοσκόπηση της Opinion Poll, κάνοντας αναγωγή των αναποφάσιστων.

Ας δούμε πρώτα τι συμπέρασμα βγαίνει από τις δεύτερες κάλπες, που είναι οι κρισιμότερες. Μπορεί να κατακτήσεις η Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία; Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό των εδρών εκτιμήθηκε ότι θα μείνει εκτός Βουλής ένα ποσοστό περίπου 8% από τα μικρά κόμματα, όπως περίπου είναι το σύνηθες στις τελευταίες αναμετρήσεις. 

Η έρευνα έδωσε τα εξής ποσοστά για τη δεύτερη Κυριακή:

Ν.Δ 38%, ΣΥΡΙΖΑ 28.7%, ΠΑΣΟΚ 9.1%, Κ.Κ.Ε 4.2%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.4%, ΜΕΡΑ 25 2%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2.1%, ΑΛΛΟ 3%. 

Σύμφωνα με την έρευνα δηλαδή μένει εκτός Βουλής το ΜεΡΑ25 και φυσικά το κόμμα Κασιδιάρη που έτσι κι αλλιώς δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στις εκλογές λόγω του νέου νόμου για τα κόμματα - εγκληματικές οργανώσεις.

δημοσκόπηση thetoc
δημοσκόπηση thetoc© Παρέχεται από: capital.gr

Τα αποτελέσματα σε Εδρες:

Τα αποτελέσματα σε έδρες βγάζουν ότι η Νέα Δημοκρατία με αυτό το ποσοστό καταφέρνει την αυτοδυναμία, με 164 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε 86 έδρες.

ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ν.Δ 164

ΣΥΡΙΖΑ 86

ΠΑΣΟΚ 27

Κ.Κ.Ε 13

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 10

ΜΕΡΑ 25 -

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ - 

Τι βγάζει η κάλπη την πρώτη Κυριακή

Και αφού πολύς λόγος γίνεται για την κυβέρνηση ηττημένων, την δυνατότητα δηλαδή το δεύτερο και το τρίτο κόμμα να σχηματίσουν κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή που οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ας δούμε τα ποσοστά που έδωσε η έρευνα, μεταφρασμένα σε έδρες.

Σημειώνεται ότι η έρευνα έδωσε για την πρώτη κάλπη: Ν.Δ 34.4% , ΣΥΡΙΖΑ 26.5% , ΠΑΣΟΚ 10.3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.1%, ΜΕΡΑ 25 2.4%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2.7%, ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1,2%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3.2%. Η διαφορά επί των εγκύρων βρίσκεται στο 7.9%.

Αυτοδυναμία με 164 έδρες η ΝΔ τη β' Κυριακή - Δεν βγαίνει η κυβέρνηση ηττημένων
Αυτοδυναμία με 164 έδρες η ΝΔ τη β' Κυριακή - Δεν βγαίνει η κυβέρνηση ηττημένων© Παρέχεται από: capital.gr

Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν τις εξής έδρες:

ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ν.Δ 125

ΣΥΡΙΖΑ 96

ΠΑΣΟΚ 37

Κ.Κ.Ε 17

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 15

ΜΕΡΑ 25 -

Συμπέρασμα: 

Η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή είναι εφικτή μόνο αν σχηματιστεί κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ, αφού μαζί μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία άνω των 151ας εδρών. Το σύνολο των εδρών που διαθέτουν σε αυτή την περίπτωση είναι 163.

Αντίθετα και με δεδομένο ότι το ΜεΡΑ25 δεν φαίνεται πιθανό να μπει στη Βουλή, ο σχηματισμός κυβέρνησης ηττημένων δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, αφού τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί, διαθέτουν μόλις 133 έδρες και άλλος σύμμαχος δεν φαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα.

H κατανομή των εδρών έγινε μετά από μια προσέγγιση της εκτίμησης ψήφου , με την αναγωγή των αναποφασίστων με βάση τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα επί αυτών που απαντούν , λαμβάνοντας υπόψη και το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.

Τα ποσοστά αυτά και την κατανομή βρίσκουν και τα εξειδικευμένα sites Europe elects και Greece elects

Πηγή: TheToc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: