Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Τι φέρνει η «χρονιά του λαγού» στην παγκόσμια οικονομία

Ειρήνη, ευημερία, μακροζωία και καλοτυχία αναμένεται να φέρει μαζί του το νέο έτος. 
Αν τίποτα από αυτά δεν συμβεί, μην τα βάλετε μαζί μας, αλλά με τους Κινέζους, για τους οποίους το 2023 θα είναι η «Χρονιά του Λαγού ή Κουνελιού» και στη θεωρία είναι η χρονιά της ελπίδας. 
Μπορεί οι Κινέζοι να μην έχουν άδικο καθώς μετά την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πληθωριστική κρίση, μόνο η ελπίδα μας έμεινε για κάτι καλύτερο στο μέλλον. Κοιτάζοντας, βέβαια, γύρω μας αλλά και στην Κίνα, δύσκολα θα δούμε ενδείξεις που να επιτρέπουν να... αισιοδοξούμε για ειρήνη και ευημερία, πόσω μάλλον για… καλή τύχη, καθώς οι εστίες αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία αντί να περιορίζονται, πολλαπλασιάζονται.
Η πανδημία συνεχίζει να ανησυχεί τους ειδικούς και να προκαλεί τεράστια προβλήματα στην Κίνα, ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει ο κορυφαίος γεωπολιτικός κίνδυνος με πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομία, ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπους να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες για τον επόμενο χειμώνα. Την ίδια ώρα, οι αγορές προεξοφλούν ότι τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να προσγειώσουν την οικονομία χωρίς να προκαλέσουν ύφεση και τελικά, θα το κάνουν με εκκωφαντικό τρόπο, απειλώντας τις δύο κορυφαίες αγορές με νέα κρίση.

Όμως, πότε έπεσαν μέσα οι προβλέψεις για το νέο έτος για να πέσουν τώρα;
 
Ποιος προέβλεψε την πανδημία, ποιος «είδε» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις μετέπειτα εξελίξεις; 
Κανείς. 
Ένα πράγμα που έχουμε μάθει τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια είναι ότι όλες οι προβλέψεις πέφτουν όχι λίγο, αλλά πολύ έξω, και συνήθως οι προσδοκίες διαψεύδονται με τους πιο απίθανους τρόπους. Επίσης, η παγκόσμια οικονομία έχει δείξει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στις τελευταίες κρίσεις και η κατανάλωση με την ανάπτυξη συνεχίζουν κάθε φορά να κινούνται ανοδικά. Μήπως τελικά ο Λαγός φέρει την τύχη και την ελπίδα που χρειαζόμαστε;

Αν συνεχίζετε να θέλετε μία γεύση του τι βλέπουν οι αναλυτές, η βασική εκτίμηση σήμερα είναι ότι μέσα στο 2023 θα δούμε την ύφεση να χτυπάει πρώτα την πόρτα της Ευρώπης, στη συνέχεια των ΗΠΑ και ενδεχομένως συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας. 
Σε δεύτερο χρόνο, η ύφεση θα οδηγήσει σε πτώση τον πληθωρισμό και κάποια στιγμή προς το τέλος του έτους θα έρθει η ανάκαμψη.

Εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου, η Μ. Βρετανία βρίσκεται ήδη σε ύφεση από το γ’ τρίμηνο, ενώ για την οικονομία της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι η ύφεση ξεκίνησε στο δ’ τρίμηνο του 2022. Η Ευρωζώνη θα βγει από την ύφεση προς τα μέσα του 2023 αλλά η ανάκαμψη θα ξεκινήσει μόνο αν δεν υπάρξουν άλλες σοβαρές αναταράξεις στο ενεργειακό και γεωπολιτικό πεδίο. Η Μ. Βρετανία θα παραμείνει σε ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η οικονομία της προσπαθεί αφενός να διαχειριστεί τις διαρθρωτικές προσαρμογές που απαιτούνται στη μετά Brexit εποχή και αφετέρου να αντιμετωπίσει την πρόκληση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Η αμερικανική οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση προς το καλοκαίρι αλλά θα είναι ήπια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις αγορές;

Μία κακή χρονιά για την οικονομία δεν συνεπάγεται πάντα και μία κακή χρονιά για τις αγορές και τούμπαλιν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2022 που οι περισσότερες οικονομίες εμφανίζουν υψηλή ανάπτυξη αλλά οι αγορές κατέγραψαν μία από τις πολύ κακές χρονιές των τελευταίων δεκαετιών. Επομένως, δεν αποκλείεται να δούμε χαμηλή, μηδενική ή και αρνητική ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και την ίδια ώρα τα χρηματιστήρια να σημειώνουν ισχυρά κέρδη. Αν, για παράδειγμα, η παγκόσμια οικονομία καταφέρει να κλείσει τις πληγές της στις αρχές του 2024, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι αγορές θα κινηθούν ανοδικά στο β’ εξάμηνο του 2023.

Το επικρατέστερο σημείο του έτους που οι αγορές θα «γυρίσουν» τοποθετείται προς τα τέλη της ερχόμενης άνοιξης.
Επίσης, μέχρι τότε οι επενδυτές αναμένεται να έχουν μπροστά τους έναν πιο ξεκάθαρο ορίζοντα σε ό,τι αφορά τα επιτόκια (κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν σταματήσει οι αυξήσεις), την ανάπτυξη, τις ενεργειακές τιμές και γενικότερα όλες τις εστίες που σήμερα προκαλούν έντονη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια.

Τέλος, για την ιστορία να πούμε ότι κυρίαρχο χρώμα με βάση το κινεζικό ωροσκόπιο για το 2023 είναι το μαύρο και κυρίαρχο στοιχείο το νερό, που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων και πλημμυρών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: