Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Στα Χανιά αποφασίζει την Κυριακή των εκλογών, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στη θάλασσα τελικά και όχι στο βουνό, όπως είχε αρχικά πει ο ίδιος, θα αποφασίσει για την Κυριακή των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του στα Χανιά όπου κατά τη διάρκεια των ολιγοήμερων διακοπών σταθμίζει τα δεδομένα προκειμένου να ανακοινώσει το πότε η χώρα θα προχωρήσει στην εκλογική διαδικασία.
Το βέβαιο είναι ότι μαζί με όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους (καιρικές συνθήκες, διεθνές περιβάλλον) ο κ. Μητσοτάκης έχει μαζί του στην Κρήτη και τα τελευταία ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης. Προνόμιο άλλωστε είναι του εκάστοτε... πρωθυπουργού να επιλέγει το πότε εκείνος θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για να οδηγηθούμε σε εκλογές, όταν δηλαδή εκείνος εκτιμάει ότι υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες για να τις κερδίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν η εικόνα που υπάρχει είναι ότι η έτσι και αλλιώς μικρή φθορά της κυβέρνησης από το θέμα των παρακολουθήσεων τείνει να εξαλειφθεί και η τάση να αντιστρέφεται. 
Το κυβερνών κόμμα «τσιμπάει» περίπου μία μονάδα με ανοδική τροχιά. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να είναι «κολλημένος» σε ποσοστά πάντως που αποτυπώνουν μία συμπαγή δύναμη χωρίς όμως τάσεις ανόδου.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ «πιέζεται» τόσο από την υπόθεση Καϊλή όσο και από τη δυστοκία στο να πείσει για τις κυβερνητικές του προτάσεις. Πολιτικοί αναλυτές μάλιστα δεν αποκλείουν την πιθανότητα το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη όσο η κάλπη θα έρχεται πιο κοντά να συμπιέζεται στη ζώνη του 10%, ίσως και λίγο κάτω από αυτό σε οριακά μονοψήφια επίπεδα.

Καθοριστικά για το πολιτικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα είναι τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής. Είναι γνωστό άλλωστε ότι όσο μεγαλύτερο το ποσοστό αυτό τόσο θα μειώνεται ο πήχης της αυτοδυναμίας, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα την ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει από τα Χανιά στο τέλος της εβδομάδας με κυκλωμένες ημερομηνίες στο ημερολόγιό του. Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι εκλογές να έχουν ανοιξιάτικο χρώμα. Η 26η Μαρτίου και η 9η Απριλίου αποτελούν τις δύο Κυριακές «φαβορί» για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Η δεύτερη Κυριακή θα είναι στα μέσα Μαΐου (μετά το Πάσχα δηλαδή), μια και όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει τις τελευταίες μέρες του Μαΐου για να αρχίσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: