Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Novartis: εκεί που μας χρωστούσανε...

Ο λαός μας σοφός, όπως είναι, έχει πολλές παροιμίες για να ερμηνεύει τα κακά της μοίρας του. Μια από αυτές αναφέρει, το πως: εκεί που μας χρωστούσανε, μας παίρνουν και το βόδι. 
Αυτήν την παροιμία θυμήθηκα, διαβάζοντας τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τη δήλωση Τσίπρα, για την υπόθεση Novartis.
Πραγματικά δεν ξέρεις για ποιο λόγο από τους δυο να πρωτοαναρωτηθείς.
Για το θράσος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να προσπαθεί να βγει σε αυτήν την υπόθεση από επάνω, ή... για τους χειρισμούς της κυβέρνησης με τους οποίους κατάφερε να πετύχει ένα επικοινωνιακό... αυτογκόλ.
Και γίνομαι συγκεκριμένος
Ακόμη ηχεί στα αυτιά μου η φράση έξω από το Μαξίμου, του τότε παντοδύναμου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Ακολούθησε η δικογραφία που έγινε φέιγ βολάν, και έκανε βόλτα τα δημοσιογραφικά γραφεία. Οι σελίδες του... μυθιστορήματος περιείχαν από... τροχήλατες βαλίτσες με εκατομμύρια, μέχρι κωδικές συνομιλίες βίντεο και ημερολόγια που έστηναν στον τοίχο τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εικόνα με τις δέκα κάλπες στη Βουλή για δέκα πολιτικά πρόσωπα που ακολούθησε το 2018, για να δικαιολογηθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, κατέληξε στο φιάσκο του αιώνα.

Και όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχει πραγματικά το θράσος να απειλεί τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα τον πάει μέχρι τέλους!

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει:
«Το σκάνδαλο που επιχειρήσατε να κουκουλώσετε είναι εδώ και ζητάει απαντήσεις. Ποιοι δωροδοκήθηκαν; Ποιοι εμπόδισαν τους δικαστές;
Ποιοι και γιατί κρύβουν την αλήθεια; Ότι και να κάνετε οι απαντήσεις θα δοθούν. Όσος χρόνος κι αν περάσει. Σε αυτόν τον τόπο η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου δε θα νικηθούν. Και η Δικαιοσύνη θα επιστρέψει».

Δεν θα σταθώ στο απειλητικό της τελευταίας πρότασης περί επιστροφής της Δικαιοσύνης, στην Πολάκεια γραμμή περί δεύτερης φοράς Αριστεράς, αλλά αναρωτιέμαι:
Δεν έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ η έρευνα;
Δεν ήταν οι δικαστές που επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρήκαν στοιχεία για τους πολιτικούς αντιπάλους της Κουμουνδούρου;
Εκτός αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πει ότι στις ημέρες του η Δικαιοσύνη, δεν ήταν ανεξάρτητη.

Για να σοβαρευτούμε όμως. Το σκάνδαλο Novartis υπήρξε. Όπως υπήρξε και η σκευωρία που στήθηκε εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του κ. Τσίπρα και της παρέας του.
Όπως υπάρχει και η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και της κυρίας Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο με ένα βαρύ κατηγορητήριο.
Η παραπομπή δεν σημαίνει και ενοχή, για να είμαστε ξεκάθαροι.
Όμως ακόμη και το αίτημα για αποζημίωση από τη Novartis δεν κατατέθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στα... κάγκελα αλλά από τη ΝΔ.

Από την άλλη στο Μαξίμου, πρέπει να βρουν αυτόν που φταίει για το επικοινωνιακό φιάσκο και τις διαρροές για το παραπεμπτικό βούλευμα.
Όσο ψηλά και να βρίσκεται πρέπει να κληθεί για εξηγήσεις και μετά να πάει σπίτι του. Διότι δεν ήταν αφελής αυτός που το έπραξε, γιατί εάν ήταν είναι ακόμη πιο επικίνδυνος. Γνώριζε ότι το βούλευμα σε λίγες ώρες θα ήταν δημόσιο και στο φως. Εξέθεσε το Μαξίμου και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που έκανε μια αχρείαστη και βιαστική δήλωση.


Όσο για τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να πάψουν να λειτουργούν, με καρδιά... καρδερίνας, όπως έλεγε κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Με το που ακούν μπιστολιά να κρύβονται.
Διότι φτάσαμε στο σημείο δύο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγούνται στο Ειδικό Δικαστήριο και η ΝΔ να απολογείται. Φαντάζεστε τι θα γινόταν εάν στη θέση των δύο υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν δύο υπουργοί της ΝΔ;

Και επειδή το... ματς κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο ζέσταμα, καλό θα είναι κάποιοι να είναι πιο προσεκτικοί.


Νίκος Ελευθερόγλου

*Ο Νίκος Ελευθερόγλου είναι δημοσιογράφος - υπ. διδάκτωρ ΕΚΠΑ Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης


1 σχόλιο:

aik είπε...

Συγνωμη παλληκαρι,εβγαλες το παμπερς ή ακομα χεζεσαι στο βρακι σου;Γιατι τοσο αποξηραμενος στοκος δε μπορει να εισαι.Η Νοβαρτις ειναι σκαναλαρα σε ολο τον κοσμο,ακομη δε και στην Ελλαδα πλεον.Και φυσικα οι δικαστες δεν ειναι φιλοζαιοι.Αλλωστε το παρακρατος του Μητσοτακη τους εχει σουζα.Αυτα δεν τα ξερεις.Και δεν μου λες στο ΕΚΠΑ τι τους διδασκεις;Γιατι απο δημοσιογραφια,πουτσες μπλε.Δεν πιστευω να εισαι απο αυτα τα στρατολογημενα πορνιδια,που για λιγα φραγκα προσπαθουν να κανουν το μαυρο ασπρο,προσπαθωντας να σωσουν τη μεγαλυτερη χολερα που εβγαλε μακραν αυτος ο τοπος,τον αχρηστο Κουλη;Αποτυγχανοντας βεβαιως γιατιαπλα ειναι πανηλιθιοι.