Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Θέμα σε τουρκικά ΜΜΕ οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις φρεγάτες

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με την Γαλλία για την αγορά 3+1 φρεγατών παίζει σε τουρκικά ΜΜΕ.
Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα Yeni Safak γράφει:

 

Μετάφραση από google transalte

Το ελληνικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ριζοσπαστικός Αριστερός Συνασπισμός, αντέδρασε στη συμφωνία άμυνας σχετικά με την αγορά 3 φρεγατών και 6 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία: Το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για μια χώρα με μεγάλα χρέη όπως η Ελλάδα έχει αυξηθεί.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ


Η μετάφραση: 

"Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), επέκρινε την αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε με τη Γαλλία για επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Στη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίχθηκε ότι αν και τάσσονται υπέρ της αύξησης της αποτρεπτικής ισχύος του στρατού, ειδικά σε περίοδο έντασης με την Τουρκία, αυτό θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και κοινωνική δυναμική της χώρας , με μια εθνική στρατηγική που θα προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Η δήλωση περιελάμβανε τα εξής:

  • «Η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης και οι επακόλουθες αγορές όπλων όχι μόνο άφησαν τη χώρα χωρίς υποστήριξη στον τομέα της άμυνας και της διπλωματίας το φθινόπωρο του 2020, αλλά επίσης αύξησαν το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για μια χώρα όπως η Ελλάδα με βαριά χρέη, βάζοντας τη χώρα στη διαδικασία αγοράς όπλων που υπερβαίνουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι απαραίτητο για τις ναυτικές μας δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο, αναρωτιόμαστε πόσες άλλες επιλογές εξοπλισμού έχουν προτεραιότητα και πόσο η οικονομία μας υπερβαίνει το όριο δαπανών μας σε σύγκριση με τη δύναμη αντοχής της οικονομίας μας , εκτός από τον εκσυγχρονισμό των F-16 που απαιτείται για την Πολεμική μας Αεροπορία και τις φρεγάτες ».

Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 3 φρεγάτες από τη Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι σήμερα το πρωί ότι η Ελλάδα θα αγοράσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra από τη Γαλλία και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σε τέσσερις αν χρειαστεί."

Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευση που είχε εκδοθεί λίγο νωρίτερα είχε ως εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, στη βάση όμως μιας εθνικής στρατηγικής που προασπίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και λαμβάνει υπόψιν τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας την αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία.
«Στο πλαίσιο αυτό η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Επιλογές που θα κληθούμε ωστόσο να πληρώσουμε πανάκριβα εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη», πρόσθεσε.
«Υπενθυμίζουμε, ότι μετά τις εκλογές και ειδικά το καλοκαίρι 2020 ενόψει της κρίσης με το ερευνητικό Oruc Reis παροτρύναμε την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο μιας λογικής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ωστόσο οι Κυβερνητικές παλινωδίες και οι εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν, όχι μόνο άφησαν τη χώρα χωρίς αμυντική και διπλωματική στήριξη το φθινόπωρο του 2020, αλλά έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δις ευρώ», σημειώνει.
«Ακούγεται πάντοτε πολύ ευχάριστο να ενισχύουμε με νέα όπλα την Άμυνά μας. Όπως ακουγόταν ευχάριστο, ακόμη και την εποχή των μεγάλων εξοπλιστικών σκανδάλων. Η εθνικά υπεύθυνη στάση όμως και η πατριωτική μας ευθύνη, μας υποχρεώνει πέρα από ευχάριστοι να είμαστε και εθνικά ωφέλιμοι. Και αυτό σημαίνει να θέτουμε προτεραιότητες και να κινούμαστε στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής με αρχή μέση και τέλος», αναφέρει.
«Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε, πέρα από τις αναγκαίες για το Πολεμικό μας Ναυτικό φρεγάτες και τον αναγκαίο για την Πολεμική μας Αεροπορία εκσυγχρονισμό των F16, οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα και κατά πόσο υπερβαίνουν το όριο των δαπανών μας σε σχέση με τις αντοχές της οικονομίας μας;» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Κατά πόσο αποτελούσαν προτεραιότητα οι επενδύσεις σε εξοπλιστικά όπως τα επιπλέον Rafale, για τα οποία δεν γνώριζε ούτε καν η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, η επέκταση του εκσυγχρονισμού επιπλέον F16 ή η σκανδαλωδώς πανάκριβη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα;»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως δύναμη ευθύνης θα συμβάλλει ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων», τονίζει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει:
«Αλλά θα είναι ταυτόχρονα απέναντι :
•    Σε εξοπλιστικές δαπάνες που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τις επόμενες γενιές μιας ήδη υπερχρεωμένης χώρας, όπως η πατρίδα μας.
•    Σε οποιεσδήποτε συμφωνίες δεν έχουν απτά διπλωματικά και αμυντικά οφέλη για τη χώρα μεταξύ άλλων και για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που έχει αφεθεί τα τελευταία δυο χρόνια σε τροχιά διάλυσης.
•    Σε αδιαφανείς διαδικασίες που τόσο έχουν κοστίσει στη χώρα στο παρελθόν.
Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους : Θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ δημόσιων πόρων που θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση με πρωτοφανές έλλειμμα εμπιστοσύνης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: